Noutati privind Declaratia 205 pentru venituri din chirii: Obligatiile firmelor si PFA-urilor incepand cu 2024
Recent, ANAF a pus in dezbatere un proiect de ordin care introduce noi reguli pentru declaratia 205, destinata raportarii impozitului retinut la sursa pentru veniturile din chirii platite de persoane juridice si PFA-uri catre persoane fizice. Proiectul vizeaza adaptarea formularului 205 la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG nr. 115/2023 si este un pas important pentru clarificarea obligatiilor de declarare si de plata aferente acestor venituri.
Ce implica noile prevederi?
Conform propunerilor de modificari, veniturile din chirii obtinute de persoane fizice de la persoane juridice sau entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila vor trebui sa fie raportate anual prin Declaratia 205. Masura este in completarea obligatiei actuale de declarare si plata lunara a impozitului prin declaratia 100, ce trebuie depusa pana la data de 25 a fiecarei luni pentru luna anterioara.
Potrivit referatului de aprobare, prin prezentul proiect de ordin se propune actualizarea categoriilor de venituri pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 205, respectiv introducerea categoriei „Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila”.
Termenul anual de depunere pentru Declaratia 205
Pentru anul fiscal 2024, formularul 205 trebuie depus pana la 28 februarie 2025, termen care va permite companiilor si PFA-urilor sa raporteze toate impozitele retinute pe parcursul anului anterior.
Care sunt modificarile aduse de OUG 115/2023?
OUG 115/2023 a introdus reguli clare privind obligatia de retinere la sursa pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor – cu exceptia veniturilor din arendarea bunurilor agricole si a celor obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor din locuinte proprii. Aceasta obligatie se aplica tuturor persoanelor juridice si altor entitati care efectueaza astfel de plati si tin contabilitate, situatii pentru care impozitul retinut trebuie calculat, declarat si platit pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a retinut.
In acest sens, instructiunile privind completarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", prevazute in Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui ANAF nr. 179/2022, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1.La Capitolul I ”Depunerea declaratiei” punctul 1, dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k) cu urmatorul cuprins:
„k) venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.”
2.Capitolul II ”Completarea declaratiei” se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
2.1.La punctul 7 ”Cap.III «Date privind natura veniturilor»", dupa subpunctul 7.7. se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.8. cu urmatorul cuprins:
”7.8. Categoria ”Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila” se selecteaza in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.”
2.2.La punctul 8 ”Cap.IV «Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap.V»" primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit. Capitolul se completeaza pentru tipurile de venituri prevazute la cap. I "Depunerea declaratiei" pct. 1 lit. b) - k) si pct. 3.”
Prevederile se aplica pentru declararea impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2024.
In concluzie
Implementarea acestor schimbari vine in intampinarea necesitatii de a alinia obligatiile declarative anuale cu cele lunare, simplificand astfel raportarile fiscale pentru contribuabili. Daca proiectul de ordin va fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial, companiile si PFA-urile vor trebui sa se conformeze noilor reguli, iar declaratia 205 va include, incepand din 2024, si veniturile din chirii pentru persoanele fizice.?
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!