O noua metodologie pentru calculul obligatiilor catre fondul pentru mediu
29 Ian 2018
La sfarsitul anului 2017 prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.503/2017 a fost aprobata o noua metodologie de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume pe care contribuabilii/platitorii trebuie sa le declare si sa le plateasca la Fondul pentru mediu.
Prin acest ordin metodologia de calcul a fost adaptata schimbarilor aduse in 2017 Ordonantei de Urgenta nr. 196/2005 prin OUG 48/2017.
De asemenea, noua metodologice aduce precizari privind documentele relevante pentru stabilirea cantitatilor si valorilor ce constituie baza de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu precum si clarificari cu privire la modalitatile de determinare a greutatii ambalajelor, anvelopelor, echipamentelor electrice si electronice, precum si a bateriilor si acumulatorilor.
Astfel, documentele relevante pentru stabilirea cantitatilor si valorilor ce constituie baza de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu sunt cele prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si de reglementarile contabile aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
Noua metodologie contine si prevederi speciale privind stabilirea contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu. Astfel, la stabilirea contributiilor, taxelor, penalitatilor, precum si a altor sume, reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu cu atributii de control pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii, daca aceste tranzactii/activitati sunt relevante pentru stabilirea creantelor fiscale privitoare la sumele ce se constituie ca venit la bugetul Fondului pentru mediu.
Reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu cu atributii de control sunt obligati sa motiveze decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre Fond de mediu
Oct222024
Achizitii intracomunitare de bunuri
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare:
In cazul in care o firma (A) inregistrata in scopuri de TVA in Romania vinde marfa catre un alt client (B) roman, de asemenea inregistrat in scopuri de TVA, iar marfa este transportata direct din Austria catre clientul final al firmei din Romania, care este tratamentul TVA aplicat?
Firma A nu are un depozit in Romania, stocul de marfa se afla in AT, intr-un depozit al unei entitati afiliate ...
Sep272024
Deseuri feroase predate catre o unitate colectoare. Contributia la fondul de mediu
de
Ionut Jinga
valabil la 27 Sep 2024
Intrebare:
Un service auto care efectueaza si operatiuni de mecanica generala (cod caen 2562) genereaza in urma repararii diferitelor piese pt masini desuri feroase si pilitura de deseuri feroase. Acesta le preda catre o firma care colecteaza deseuri feroase pentru valorificare. Presupunem ca avem 300 kg de deseuri si firma care le preia pentru valorificare ofera un pret de de 0.7 lei/kg. Care este modul ...
Sep162024
Amnistie obligatii fond de mediu. OUG 107 din 2024
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Sep 2024
Intrebare:
Accesoriile aferente obligatiilor de plata restante la fondul de mediu beneficiaza de aplicarea ordonantei 107/2024? Multumesc.
Iul072024
Vanzare deseuri. Regim fiscal
de
Irina Dumitrescu
valabil la 07 Iul 2024
Intrebare:
Societatea noastra intentioneaza sa curete un teren (aflat intr-o zona industriala) avut in proprietate de deseuri de fier. Serviciul il face cu o firma autorizata care va si prelua deseurile respective si va face plata taxei la Fondul de mediu. Deseurile respective se vor vinde cu factura catre firma pretatoare cu taxare inversa din punct de vedere al TVA-ului (ambii fiind platitori de tva). ...
AFM a introdus controalele de verificare documentara la distanta pentru obligatiile fiscale de mediu
de
Profeanu Laura
22 Iun 2024
Incepand cu 7 iunie 2024, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a implementat un nou sistem de verificare documentara exclusiv de la distanta, conform recentului Ordin emis de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor nr. 1248/2024 privind aprobarea modelului si continutului formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare documentara.
Masura isi propune sa eficientizeze ...
Apr262024
Mentiune pe factura. Taxa mediu
de
Vera Constantin
valabil la 26 Apr 2024
Intrebare: Taxa de mediu de 2% are pozitie distincta in factura, influentand valoarea acesteia, sau se mentioneaza la explicatii, caz in care valoarea facturii este egala cu valoarea deseului? Daca taxa are pozitie distincta in factura, conform atasament, se raporteaza in decontul de TVA la randul 14, Livrari scutite cu drept de deducere?
Vezi toate studiile de caz despre Fond de mediu keyboard_double_arrow_right