O noua procedura de verificare a situatiei fiscale personale

26 Mar 2018
Conform art. 138 din Codul de procedura fiscala organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscala a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.
Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectueaza urmatoarele activitati preliminare:
a) analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii ori autoritati publice.
b) selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.
Dupa cum se arata in materialul publicat pe pagina ANAF - ”Procesul de selectie a persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal” – pentru anii 2011-2013, la selectia persoanelor incluse in analiza de risc s-au in vedere criterii precum:
- Asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume peste 200.000 lei;
- Persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 euro;
- Persoane fizice cu depozite mai mari de 150.000 lei;
- Persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 euro.
Prin OANAF 675/2018 publicat in M.OF. nr. 257 din 23 martie 2018 au fost aprobate metodele indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora, abrogandu-se prevederile OANAF 3733/2015.
Metodele indirecte de stabilire a veniturilor sunt:
- metoda sursei si utilizarii fondului - atunci cand se constata ca persoana fizica verificata a utilizat fonduri in valoare mai mare decat sursele identificate;
- metoda fluxurilor de trezorerie - cand se constata ca operatiunile derulate de persoana fizica verificata s-au desfasurat, in principal, prin conturile bancare si financiare si sunt intrari de sume semnificative in aceste conturi;
- metoda patrimoniului net - cand se constata ca patrimoniul net al persoanei verificate a inregistrat cresteri semnificative pe parcursul perioadei verificate si a fost stabilita, cu un grad rezonabil de certitudine, valoarea elementelor patrimoniale la inceputul si la sfarsitul perioadei verificate.
Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectueaza urmatoarele activitati preliminare:
a) analiza de risc;
b) selectarea persoanelor care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.
Selectarea persoanelor fizice care urmeaza a fi supuse verificarii situatiei fiscale personale se face din lista persoanelor care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, in ordine descrescatoare a nivelului riscului si in functie de capacitatea de efectuare a verificarilor.
Verificarea situatiei fiscale personale consta in examinarea drepturilor si obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala a persoanei fizice pe perioada verificata, in scopul stabilirii veniturilor obtinute si a regimului fiscal aplicabil.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre impozit pe profit
18Apr2025
Redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Apr 2025
Intrebare:
Societatea a platit impozit pe profit 42021 lei in anul 2024 si nu a facut nici o sponsorizare in 2024. Ce suma poate sa redirectioneze catre un copil bolnav de leucemie, care are asociatie, inscrisa in registrul asociatiei si ce documente trebuie sa intocmeasca? Pana la ce termen trebuie depuse acestea? Va multumesc!
17Apr2025
Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala cu cod CAEN 3523 incheie trimestrul I al anului 2025 cu o cifra de afaceri de 2374000 ron, respectiv total venituri 2450000 ron. Avem rugamintea de a comunica daca societatea datoreaza pe langa impozitul pe profit si impozit suplimentar, daca da, cum se calculeaza si cum se declara acesta?
17Apr2025
Raportari intreprinderi sociale
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Detinem o intreprindere sociala si am dori mai multe detalii de modul de impozitare al profitului.
De ce alte aspecte ar trebui sa tinem cont la astfel de intreprinderi?
Trebuie depuse anumite raportari? Daca DA, unde si care sunt termenele?
17Apr2025
Impozit nerezidenti. Servicii prestate in Belgia
de
Vera Constantin
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
In anul 2024, societatea X a achitat suma de aproximativ 81.000 lei, reprezentand impozit pe nerezidenti, pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Belgiei. Baza de calcul a acestei sume a fost 324.000 lei, cota de impozit 25%. Ce fel de cheltuiala este suma de 81.000 lei la calculul impozitului pe profit in Romania si cum se poate deduce aceasta suma din impozitul pe profit calculat in ...
16Apr2025
Ajustari pentru deprecierea creantelor
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024.
Incepand cu data de 01.01.2025, devine platitoare de impozit pe profit.
Situatia este urmatoarea:
Societatea, pe parcursul activitatii sale (cat timp a fost microintreprindere), a vandut marfuri catre clienti care nu au mai platit, a ...
15Apr2025
LIMITELE ADMISIBILE de perisabilitate pentru produse alimentare
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Conform HG 831/2004 privind limitele admisibile de perisabilitate, la pct. 1 din anexa nr. 2 la norme, pentru "Carne, slanina, organe si subproduse comestibile (de ovine, porcine, bovine, pasari, vanat) - proaspete si refrigerate (exclusiv cele preambalate in gramaj fix si carnea de miel)" limita maxima de perisabilitate in comertul cu amanuntul este de 0.45%.
Avand in vedere ca la ...
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe profit keyboard_double_arrow_right