O noua zi libera pentru salariati
14 Oct 2016
Prin Legea nr. 171/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 922 din 18 decembrie, ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane a fost declarata zi de sarbatoare nationala.
Din moment ce aceasta lege nu a modificat expres art. 139 din Codul muncii si nu a facut nicio referire la faptul ca aceasta zi ar fi o zi nelucratoare, ziua de 24 ianuarie a ramas doar o zi de sarbatoare nationala nu si o zi libera.
Prin Legea nr. 176/2016 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 808 din 13/10/2016 pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii prin includerea printre zilele nelucratoare si a zilei de 24 ianuarie.
Drept urmare, salariatii vor beneficia incepand cu anul 2017 de 13 zile libere platite:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Neacordarea sarbatorilor legale se pedepseste cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.
Codul muncii prevede in art. 140 si 141 – doua categorii de exceptii:
1) unitatile sanitare si cele de alimentatie publica. Pentru aceasta categorie de unitati, prin hotarare a guvernului se stabilesc programe de lucru adecvate, in scopul asigurarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie;
2) unitatile cu foc continuu. Sunt avute in vedere locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Este vorba despre domeniile care prin natura lor nu permit incetarea activitatii, cum ar fi, spre exemplu, industria metalurgica, industria siderurgica, pentru care acordarea zilelor libere cu ocazia sarbatorilor legale ar insemna oprirea tuturor capacitatilor de productie, un timp de reluare a activitatii indelungat si, ca urmare, pierderi materiale insemnate.
Salariatilor care lucreaza in aceste categorii de unitati li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator, in urmatoarele 30 de zile.
Daca, din motive justificate, nu se acorda aceste zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in timpul normal de lucru.
Daca, din motive justificate, nu se acorda aceste zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in timpul normal de lucru.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!