Obligatia de raportare DAC6: ANAF introduce cerinta descrierii aranjamentelor fiscale transfrontaliere in limba engleza

Companiile care implementeaza aranjamente fiscale transfrontaliere vor avea o noua obligatie procedurala: descrierea acestora va trebui realizata atat in limba romana, cat si in limba engleza. Cerinta este prevazuta intr-un proiect de ordin emis de ANAF, care urmeaza sa fie aprobat si publicat in Monitorul Oficial.
Contextul modificarii
Raportarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere este reglementata de Directiva (UE) 2018/822 (DAC6), transpusa in legislatia nationala prin Codul de procedura fiscala si impune obligatia de raportare pentru intermediari, precum contabili, consultanti fiscali, avocati sau notari, care faciliteaza astfel de structuri pentru contribuabili.
In prezent, Ordinul ANAF nr. 1029/2020 stabileste ca descrierea aranjamentelor se face in limba romana, cu posibilitatea includerii unei traduceri in engleza. Insa, in urma alinierii la cerintele europene privind schimbul automat de informatii, ANAF propune ca raportarea sa se faca obligatoriu in ambele limbi, pentru a facilita utilizarea acestor informatii de catre administratiile fiscale din alte state membre.
Ce prevede noul proiect de ordin?
Conform modificarilor propuse, Anexa nr. 1 la Ordinul ANAF nr. 1029/2020 va suferi doua schimbari:
- Punctul II.5: Descrierea aranjamentului transfrontalier se va face obligatoriu in limba romana si limba engleza.
- Punctul II.6: Prevederile nationale relevante pentru aranjamentul fiscal raportat vor fi, de asemenea, incluse in ambele limbi.
Propunerea de modificare este justificata de faptul ca ANAF trebuie sa comunice informatiile relevante catre alte administratii fiscale din UE, conform regimului lingvistic stabilit de Comisia Europeana.
Definitii:
- aranjament include toate categoriile de aranjamente, tranzactii, plati, scheme si structuri, precum si aranjamente care se compun din mai multi pasi sau dintr-o serie de aranjamente. Spre exemplu, un aranjament poate cuprinde: incheierea unui acord de imprumut, acordarea imprumutului, plati succesive de dobanda si plata principalului.
- aranjament transfrontalier este un aranjament care implica un stat membru si o alta jurisdictie, si care indeplineste cel putin una dintre conditiile prevazute la art. 286 lit. t) din Codul de procedura fiscala:
1. nu toti participantii la aranjament sunt rezidenti in scopuri fiscale in aceeasi jurisdictie;
2. unul sau mai multi participanti la aranjament au in acelasi timp rezidenta fiscala in mai mult de o jurisdictie;
3. unul sau mai multi participanti la aranjament desfasoara o activitate economica in alta jurisdictie prin intermediul unui sediu permanent situat in jurisdictia respectiva, iar aranjamentul constituie totalitatea sau o parte a activitatii acelui sediu permanent;
4. unul sau mai multi participanti la aranjament desfasoara o activitate economica intr-o alta jurisdictie fara a avea rezidenta fiscala sau fara a institui un sediu permanent in acea jurisdictie;
5. un astfel de aranjament are un posibil impact asupra schimbului automat de informatii sau asupra identificarii beneficiarilor reali.
- aranjament transfrontalier care face obiectul raportarii - orice aranjament transfrontalier care cuprinde cel putin unul dintre semnele distinctive stabilite in anexa nr. 4 la Codul de procedura fiscala:
A. Semne distinctive generice legate de testul beneficiului principal
B. Semne distinctive specifice legate de testul beneficiului principal
C. Semne distinctive specifice asociate tranzactiilor transfrontaliere
D. Semne distinctive specifice referitoare la schimbul automat de informatii si la beneficiarii reali
E. Semne distinctive specifice privind preturile de transfer
Cine trebuie sa raporteze si in ce termen?
Obligatia de raportare revine, in principal, intermediarilor (consultant?i fiscali, contabili, avocati etc.) care asista companiile in implementarea unor astfel de aranjamente. Daca intermediarul este impiedicat sa faca raportarea din cauza confidentialitatii profesionale, aceasta responsabilitate revine direct contribuabilului.
Termenul de raportare ramane neschimbat: 30 de zile de la momentul in care aranjamentul devine disponibil pentru implementare.
Cand va intra in vigoare noua obligatie?
Pentru ca modificarile sa se aplice, proiectul de ordin trebuie aprobat de ANAF si publicat in Monitorul Oficial. Pana atunci, contribuabilii si specialistii fiscali trebuie sa se pregateasca pentru noile cerinte si sa asigure conformitatea raportarilor viitoare.
Concluzii
Aceasta modificare va impune un efort administrativ suplimentar pentru intermediari si companii, insa are rolul de a standardiza si eficientiza schimbul de informatii fiscale la nivel european. ANAF isi propune astfel sa imbunatateasca procesul de identificare si combatere a practicilor care pot duce la erodarea bazei impozabile si la transferul profiturilor catre jurisdictii mai favorabile fiscal.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!