Obligatiile angajatorului cu privire la dreptul salariatilor de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit
11 Iun 2018
Persoanele fizice care obtin venituri din salarii si/sau asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata de catre angajator/platitor a sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, pana la termenul de plata a impozitului, dupa cum urmeaza:
a) in cota de 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
b) in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
In categoria entitatilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, camerele de comert, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare, desfasoara activitati nonprofit, iar sumele primite din impozit sunt folosite in acest scop.
Optiunea se exercita in scris de catre persoanele fizice si se aplica incepand cu impozitul datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii urmatoare celei in care acestea au depus cererea la angajator/platitor. Optiunea ramane valabila pentru o perioada de cel mult 2 ani fiscali consecutivi.
In acest caz angajatorul/platitorul efectueaza distribuirea cotei de 2% sau 3,5% din impozitul datorat pana la termenul de plata al impozitului, incepand cu luna exercitarii optiunii.
Pentru acordarea de burse private contribuabilii au urmatoarele obligatii:
a) sa prezinte, in copie si original, contractul de bursa privata incheiat in conditiile Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, in termen de 30 de zile de la incheierea acestuia, platitorii de venituri pastrand copiile documentelor cu mentiunea «conform cu originalul»;
b) sa prezinte platitorilor de venituri, lunar, pana la termenul de virare a impozitului pe venit, documentele justificative, in copie si original, privind cheltuielile cu bursa privata efectuate in luna in care impozitul a fost retinut.
Daca suma inscrisa in documentele justificative depuse la platitorul de venit privind cheltuiala efectuata cu bursa privata depaseste plafonul de 2% din impozitul pe venit, atunci suma totala luata in calcul de platitorul de venit este limitata la nivelul acestui plafon.
Daca suma inscrisa in documentele justificative depuse la platitorul de venit privind cheltuiala efectuata cu bursa privata este mai mica decat plafonul de 2% din impozitul pe venit, atunci suma totala luata in calcul de platitorul de venit este limitata la suma efectiv platita.
Neprezentarea documentelor justificative pana la termenul de virare a impozitului pe venit atrage pierderea dreptului conferit de lege.
In declaratia 112 al carui model a fost aprobat prin OMFP 1931/2018 aceste sume se vor completa in sectiunea E4 - Destinatia sumelor pentru acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult reprezentand 2% sau 3,5% din impozit.
In tabel se completeaza informatii privind:
"Denumire entitate nonprofit/unitate de cult" - se inscrie denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult.
"Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult" - se inscrie codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult.
"cota distribuita" - se inscrie cota de 2% sau 3,5%, dupa caz.
"Suma" - se completeaza cu suma care se vireaza de catre angajator/platitorul de venit in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult.
In situatia in care angajatii nu opteaza pentru distribuirea sumelor de catre angajator obligatia calcularii si platii sumelor revine organului fiscal competent. Contribuabilii care opteaza pentru distribuirea cotei de 2% sau de 3,5% din impozitul datorat la platitorii de venituri nu mai pot exercita aceeasi optiune si la organul fiscal competent, pentru aceeasi sursa de venit.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre bursa privata
Nov202024
Acordare burse. Deductibilitate
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Cheltuielile efectuate pentru bursele din cadrul invatamantului profesional dual scad sumele aferente impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime intre 0.75% din CA sau 20% din impozitul pe profit datorat?
Nov202024
Bursa privata copil minor. Tratament fiscal
de
Gina Popescu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Dorim sa acordam o bursa privata in valoare de 4.500 lei copilului minor a unui fost angajat. Conform Codului fiscal se acorda deductibilitate pentru valoarea de 1500 lei la impozit profit incadrat in 5 % cheltuieli sociale. Va rugam sa ne precizati cum sa incadram diferenta de 3000 lei din punct de vedere impozit profit, impozit venit, contributii sociale. Exista riscul ca pe perioada ...
Ian162024
Burse private. Burse invatamant dual
de
Vera Constantin
valabil la 16 Ian 2024
Intrebare: 1. Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, alin. (13) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (13) Pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectueaza cheltuieli privind bursele private, potrivit Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, insumeaza aceste cheltuieli in limita a 1.500 lei/fiecare bursa acordata, cu cele ...
Dec202023
Tratament contabil si fiscal cheltuieli privind bursele private
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Dec 2023
Intrebare: Avand in vedere ca modificarile legislative aduse prin OUG 115/2023, cu privire la art. 25 alin 4 lit. i), nu mai includ bursele acordate in invatamantul dual conform prevederilor Legii educatiei nationale nr. 1/2011 art. 25 alin. (4) lit. c), va rugam sa ne spuneti care este monografia contabila si tratamentul fiscal al acestor cheltuieli cu bursele invatamantului dual acordate de operatorul ...
Oct132022
Acordare bursa de studii
de
Elena Ionescu
valabil la 13 Oct 2022
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit (cu cifra de afaceri la 30.09.2022 10.380.000*3la mie=31140, Impozit pe profit 401.710*20%=80342), doreste sa acorde o bursa privata incepand cu oct.2022. Care-i suma minima lunara ce poate fi acordata unui singur student. Dar cea maxima? In limita sumei de 31140, mai pot fi deduse din impozitul ce se va achita in martie 2023 si sumele acordate in ...
Apr162022
Acordare burse private
de
Constanta Popa
valabil la 16 Apr 2022
Intrebare: O societatea platitoare de impozit pe profit doreste sa acorde burse private. Intrebari: - Poate acorda burse private copiilor salariatilor, care este riscul acordarii acestora? - Se doreste sa se plateasca pana in iunie 2022 c/val bursei private pentru semestrul I al anului scolar urmator. Se poate efectua plata in avans a bursei private? - Plata bursei private se poate efectua ...
Vezi toate studiile de caz despre bursa privata keyboard_double_arrow_right