Obligatiile fiscale ale reprezentantelor societatilor straine
03 Oct 2016
Infiintarea reprezentantelor
Societatile straine pot infiinta reprezentante in Romania daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.
Societatile si organizatiile economice straine pot avea reprezentante in Romania pe baza de autorizatie eliberata, in acest scop, in conditiile Decretului-lege nr. 122/1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor economice straine.
Reprezentanta efectueaza in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare. Reprezentantele si personalul acestora isi desfasoara activitatea cu respectarea dispozitiilor legale din Romania.
Astfel, persoanele juridice straine nu sunt abilitate sa desfasoare activitati de productie, comert sau prestari de servicii prin reprezentante infiintate in Romania, aceste reprezentante neavand calitatea de persoana juridica. Ele efectueaza numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare, in numele societatii comerciale sau al organizatiei economice straine.
Avand in vedere ca nu desfasoara activitati de comert, productie sau prestarii de servicii reprezentantele nu sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA.
Inregistrarea fiscala
Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata (Declaratie fiscala privind infiintarea sau desfiintarea unei reprezentante in cursul anului fiscal).
Evidente contabile
Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania.
Impozit pe venit
Persoanele juridice straine care au o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania au obligatia de a plati un impozit anual.
Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat. In cazul unei persoane juridice straine, care in cursul unui an fiscal infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in Romania, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv. Impozitul se plateste in doua transe egale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere. Avand in vedere prevederile art. 155 din Codul de procedura fiscala, plata aferenta termenului din luna decembrie se va efectua pana la data de 21 decembrie. In situatia in care data de 21 decembrie, este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.
Orice persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere (Declaratie anuala privind impozitul pe reprezentante).
Declaratia anuala de impunere, precum si declaratia fiscala in cazul infiintarii sau desfiintarii reprezentantei in cursul anului pot fi depuse in numele persoanei juridice straine si de reprezentantul reprezentantei la organul fiscal teritorial in raza caruia reprezentanta isi desfasoara activitatea.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre reprezentanta
Apr112020
Facturare pentru o reprezentanta din Moldova
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 11 Apr 2020
Intrebare:
Un contract incheiat intre o societate din Romania "X" SA cu cod fiscal RO, prin Reprezentanta permanenta din Republica Moldova "X" SA cu cod fiscal ca beneficiar si prestator o societate din Romania SC "Y" cu cod fiscal RO pentru prestarea de servicii de verificare, masurare, testare conducta gaze naturale in Republica Moldova. Locul prestarii serviciilor este in ...
Mar052019
Reprezentanta activitate economica
de
Elena Ionescu
valabil la 05 Mar 2019
Intrebare: O reprezentanta comerciala a unei persoane juridice nerezindente infiintata in baza Decretului Lege nr. 122/1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor straine, inregistrata in Romania in scopuri de TVA pentru achizitiile / livrarile de bunuri / marfuri detinute intrun depozit inchiriat in Ro, marfuri provenite din importuri ...
Sep302013
Aspecte deschidere reprezentanta in Italia
de
Adrian Benta
valabil la 30 Sep 2013
Intrebare: O societate comerciala din romania deschide o reprezentanta in italia.Care este procedura practica de contabilizare a operatiunilor efectuate pe teritoriul italian? Cum se preiau sumele in contabilitatea firmei din Romania? Care sunt inregistrarile contabile utilizate?
Vezi toate studiile de caz despre reprezentanta keyboard_double_arrow_right