Obligatiile SAF-T: Declaratia 406 trebuie depusa pana la data de 31 octombrie 2024
Conform legislatiei actuale (Ordinul presedintelui ANAF nr. 1783/2021) Declaratia 406 care include fisierul SAF-T pentru luna septembrie 2024, trebuie depusa la ANAF pana la data de 31 octombrie 2024. Obligatia se aplica si pentru raportarea corespunzatoare trimestrului al treilea 2024, marcand un moment important pentru contribuabili, in contextul in care ANAF a introdus recent un nou set de 11 teste de consistenta pentru a identifica erori, inainte de depunere si a inceput sa emita notificari pentru problemele depistate.
Cine trebuie sa depuna Declaratia 406?
Fisierul SAF-T trebuie transmis periodic, conform Ordinului ANAF 1783/2021:
- Contribuabilii cu perioada fiscala la TVA trimestriala, semestriala sau anuala, inclusiv cei care nu sunt platitori de TVA, transmit D406 trimestrial.
In prezent, transmiterea fisierului SAF-T este obligatorie pentru contribuabilii mari si mijlocii.
Contribuabili mici vor avea obligatia de depunere a Declaratiei informative D406, incepand de la data de 1 ianuarie 2025.
Potrivit punctului 5 din Anexa 4 la Ordinul presedintelui ANAF nr. 1783/2021, si contribuabilii mici vor beneficia de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
Completarea si verificarea formularului "Declaratie informativa D406" se realizeaza avand in vedere ca formularul are campurile distinct evidentiate in culorile albastru si galben. Marcajul albastru indica etichete ale campurilor, iar marcajul galben indica spatiile in care informatiile solicitate sunt preluate automat din documentul XML.
Importanta verificarii si testarii Fisierului SAF-T
ANAF recomanda insistent verificarea amanuntita a fisierului SAF-T inainte de transmiterea prin declaratia 406, avand in vedere complexitatea informatiilor cerute. Verificarea reduce riscul de erori ce pot atrage sanctiuni, si optimizeaza procesul de raportare fiscala. Erorile frecvente includ omisiuni de date sau neconcordante, care acum pot fi depistate prin noile teste de consistenta publicate de ANAF aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/testedeconsistenta2.pdf
Sanctiuni pentru nerespectarea termenelor sau erori in Fisierul SAF-T
Potrivit art. 337 indice 1 din Codul de procedura fiscala, constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termen;
b) depunerea incorecta ori incompleta.
Contraventiile se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul nedepunerii la termen;
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul depunerii incorecte ori incomplete.
Nu se sanctioneaza contraventional:
a) persoanele care corecteaza fisierul SAF-T pana la termenul de depunere a urmatorului fisier;
b) persoanele care, ulterior termenului de depunere, corecteaza fisierul SAF-T ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
In situatia in care A.N.A.F., urmare analizelor efectuate, va identifica declaratii incorecte sau incomplete, va proceda la notificarea contribuabililor care au depus astfel de declaratii, urmand ca ulterior, in cazul in care neconformarea se mentine, sa procedeze la aplicarea graduala de sanctiuni.
Recomandari
Fiecare organizatie ar trebui aiba o persoana sau o echipa dedicata gestionarii si testarii raportarii SAF-T. Avand in vedere potentialele complicatii si riscuri asociate, automatizarea procesului de raportare poate fi o solutie eficienta pentru a asigura conformitatea si pentru a minimiza erorile umane.
Termene pentru sectiunile speciale ale SAF-T
Sectiunea de active
Fisierul SAF-T se depune pana la termenul stabilit pentru transmiterea situatiilor financiare anuale. Informatiile privind "Activele", se intocmesc la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si se transmit printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.
Declaratia pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor, subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.
Sectiunea de stocuri
Se depune numai la cererea ANAF, cu un preaviz de cel putin 30 de zile calendaristice. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii vor furniza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru "Stocuri", separate pentru fiecare dintre lunile sau trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale.
Prin urmare, fiecare contribuabil trebuie sa fie atent la termenele si la cerintele detaliate ale ANAF pentru a evita santiunile si pentru a asigura o raportare fiscala corecta si la timp. Atentia la detalii si conformitatea riguroasa sunt vitale pentru o gestiune fiscala eficienta si fara surprize.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!