Ochelari de vedere pentru angajati: se aplica plafonul de 500 lei si in privat?

Dupa introducerea, prin OUG nr. 53/2024 si HG nr. 64/2025, a unui plafon de 500 de lei pentru decontarea ochelarilor in sectorul public, tot mai multi angajatori din mediul privat se intreaba daca acest prag are vreo relevanta si pentru ei – fie in sens fiscal, fie in conturarea politicilor interne de resurse umane.
Raspunsul scurt? Nu, nu se aplica automat si in sectorul privat. Dar, sa detaliem ce implica acest aspect din perspectiva deductibilitatii si a tratamentului fiscal.
Ce prevede legislatia privind decontarea ochelarilor?
Din punct de vedere fiscal, aceste cheltuieli sunt:
- Neimpozabile pentru salariat, daca sunt acordate conform legislatiei SSM;
- Integral deductibile pentru angajator, daca sunt justificate ca fiind necesare pentru desfasurarea activitatii profesionale.
Plafonul de 500 lei impus in sectorul public este doar orientativ in privat
In mediul privat, angajatorii sunt liberi sa stabileasca propriile limite pentru decontarea ochelarilor, prin regulamentele interne sau prin contractul de munca. Plafonul de 500 lei nu are caracter obligatoriu, dar poate fi folosit ca reper rezonabil, in special in companiile care doresc o abordare unitara si predictibila.
Totusi, lipsa unui plafon legal in Codul fiscal face ca acest prag sa nu poata fi impus de ANAF in cazul unui control. Nu exista temei legal ca sumele ce depasesc 500 lei sa fie automat considerate venituri impozabile pentru salariati sau cheltuieli nedeductibile pentru firma, daca sunt documentate corespunzator si acordate in conditiile legii.
Ce riscuri fiscale pot aparea?
Riscurile nu tin de cuantum, ci de modul de acordare si de destinatar:
Daca ochelarii sunt decontati la cererea angajatului, in baza unei recomandari medicale si in contextul muncii la calculator, in mod normal:
- Nu se impoziteaza la salariat;
- Sunt deductibili la angajator.
Daca insa decontarea este facuta fara justificare medicala sau nu este legata de activitatea profesionala, ANAF ar putea:
- considera suma un beneficiu salarial, supus impozitului si contributiilor;
- reclasifica respectiva cheltuiala drept nedeductibila, daca nu este legata de scopul activitatii economice.
Mai mult, daca banii ajung la actionari/asociati sau alte persoane care nu au calitatea de salariati si nu desfasoara activitati in baza unui contract individual de munca, sumele pot fi incadrate la „venituri din alte surse” si impozitate corespunzator.
Ce recomandam angajatorilor din mediul privat
1. Stabiliti o procedura interna clara pentru decontarea ochelarilor – cine poate beneficia, in ce conditii, ce documente sunt necesare.
2. Solicitati recomandare medicala (consultatie oftalmologica) si includeti documentul in dosarul de SSM al angajatului.
3. Asigurati trasabilitatea cheltuielii – incadrati-o contabil corect, pastrati toate documentele justificative (facturi, cereri, recomandari medicale).
4. Daca alegeti sa aplicati plafonul de 500 lei, mentionati-l explicit in regulamentul intern.
5. Evitati generalizarile de tip „suma forfetara acordata tuturor” – aceste practici pot atrage reincadrarea fiscala.
Concluzie: limita din sectorul public nu trebuie preluata mecanic in privat
Plafonul de 500 lei introdus pentru angajatii bugetari este o decizie administrativa interna a statului. Nu trebuie confundat cu o limita fiscala aplicabila tuturor contribuabililor. Intrucat Codul fiscal nu impune o limita specifica pentru decontarea ochelarilor, angajatorii privati raman in sfera libertatii contractuale si trebuie sa se asigure doar ca aplica legislatia SSM si fiscala in mod corect.
Cheia sta, ca de obicei, in documentare, justificare si coerenta in aplicare. Iar daca aceste elemente sunt bifate, niciun control ANAF nu ar trebui sa ridice probleme – indiferent de suma decontata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!