ONPCSB a lansat un nou portal de raportare si a introdus reglementari actualizate
30 Aug 2023
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a introdus schimbari semnificative in lupta impotriva spalarii banilor. Prin adoptarea ONPCSB nr. 215/2023, a fost aprobat un nou regulament care detaliaza inregistrarea entitatilor raportoare in evidentele ONPCSB. Noua reglementare va intra in vigoare pe 7 noiembrie 2023, inlocuind Ordinul nr. 47/2021 si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 764, din 23 august 2023.
Totodata, ONPCSB a lansat si un portal de raportare modernizat la adresa raportari.onpcsb.ro.
Portalul faciliteaza inregistrarea entitatilor, prin crearea unui cont de raportor si conectarea la platforma pentru transmiterea rapoartelor. Procesul este conceput pentru a fi simplu si intuitiv, cu toate informatiile necesare disponibile pe site.
Entitatile vizate de aceste schimbari, si care trebuie sa se inregistreze, sunt:
- administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau ocupationale, in nume propriu si pentru fondurile de pensii facultative si/sau fondurile de pensii ocupationale pe care le administreaza, cu exceptia caselor de pensii ocupationale profesionale;
- furnizorii de servicii de jocuri de noroc;
- auditorii, expertii contabili si contabilii autorizati, evaluatorii autorizati, consultantii fiscali, persoanele care acorda consultanta financiara, alte persoane care se angajeaza sa furnizeze, direct sau prin intermediul altor persoane cu care persoana respectiva este afiliata, ajutor material, asistenta sau consiliere cu privire la aspectele fiscale, financiare, ca activitate economica sau profesionala principala;
- profesionistii juridici, precum notari, avocati, executori judecatoresti si alte persoane, care exercita profesii juridice liberale, care asista clientii in tranzactii legate de bunuri imobile, actiuni, instrumente financiare si conturi bancare, sau se implica in constituirea, administrarea si conducerea societatilor si altor structuri similare, precum si in operatiuni financiare sau imobiliare in numele sau pentru clientii lor;
furnizorii de servicii pentru societati sau fiducii;
- furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare;
- furnizorii de portofele digitale;
- agentii si dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci cand actioneaza in calitate de intermediari in inchirierea de bunuri imobile, dar numai in ceea ce priveste tranzactiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro sau mai mult;
- profesionistii care vand bunuri si efectueaza tranzactii in numerar de minimum 10.000 euro echivalent in lei, fie printr-o singura operatiune sau operatiuni interconectate.
- persoanele care comercializeaza/depoziteaza opere de arta sau care actioneaza ca intermediari in comertul de opere de arta, inclusiv atunci cand aceasta activitate este desfasurata in zone libere, sau desfasurata de galerii de arta si case de licitatii, de minimum 10.000 euro echivalent in lei, fie printr-o singura operatiune sau operatiuni interconectate.
Utilizatorii pot gasi documentatia privind utilizarea acestui portal direct pe platforma. Pentru transmiterea rapoartelor conform Legii nr. 129/2019 si gestionarea corespondentei conexe, crearea unui cont pe portal este obligatorie.
Procedura de creare a contului
- Accesarea portalului: Utilizatorii trebuie sa intre pe raportari.onpcsb.ro si sa selecteze "Creeaza cont" din pagina de start.
-
Completarea informatiilor:
- Informatii despre entitatea raportoare: Includ Codul unic de inregistrare, Codul CAEN, Denumirea, Tipul entitatii, Forma juridica, Natura capitalului, Adresa si detaliile de contact.
- Informatii despre persoana care efectueaza inregistrarea: Nume, Prenume, E-mail (care va fi folosit ca nume de utilizator), Parola si Numar de telefon.
- Informatii despre persoana desemnata conform legii: Acestea pot fi aceleasi cu cele ale persoanei care efectueaza inregistrarea sau pot fi adaugate persoane diferite daca entitatea raportoare a desemnat mai multe persoane.
- Consimtamant privind prelucrarea datelor: Utilizatorii trebuie sa fie de acord cu prelucrarea datelor lor personale conform GDPR.
- Verificarea si confirmarea contului: Dupa completarea formularului si salvarea informatiilor, un e-mail de verificare va fi trimis la adresa specificata pentru confirmarea si activarea contului.
Dupa crearea contului, utilizatorii pot accesa butonul "Intra in cont". Autentificarea se face in doi pasi: introducerea datelor de autentificare si validarea printr-un cod de securitate primit pe e-mail.
Odata conectati, utilizatorii pot transmite rapoarte conform Legii nr. 129/2019 si pot gestiona informatii despre entitatea lor raportoare.
Astfel, entitatile raportoare au acum la dispozitie o platforma modernizata si eficienta pentru indeplinirea obligatiilor lor conform Legii nr. 129/2019.
Aceasta actualizare a regulamentului si lansarea portalului sunt pasi esentiali in consolidarea eforturilor de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului in Romania, avand ca obiectiv o colaborare mai eficienta si transparenta intre entitatile raportoare si autoritati.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right