Optiunea microintreprinderilor pentru plata impozitului pe profit si deducerea cheltuielilor de sponsorizare din impozitul microintrerpinderilor - doua dintre masurile cuprinse intr-un proiect de modificare a Codului fiscal
30 Mar 2018
Conform unui Proiect de modificare a Codului fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta decizionala, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati ar putea opta, o singura data, sa aplice impozitul pe profit, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva. In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2, daca sunt indeplinite celelalte conditii de la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru mentinerea optiunii, in cazul in care, in perioada in care persoana juridica aplica impozitul pe profit, numarul de salariati variaza in cursul anului, in sensul scaderii sub 2, conditia trebuie reindeplinita in termen de 60 de zile, termen care se prelungeste si in anul fiscal urmator.
Reglementarile in vigoare in prezent privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor nu prevad deducerea din impozitul datorat a cheltuielilor de sponsorizare, acordate potrivit legii. In acest sens, proiectul propune introducerea unor deduceri din impozitul pe veniturile microintreprinderilor respectiv deducerea sponsorizarilor efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii. Conform proiectului, persoanele care efectueaza astfel de sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective iar sumele nededuse se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive.
Entitatile care efectueaza sponsorizari, atat cele platitoare de impozit pe profit cat si cele care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor vor avea obligatia de a depune o declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor.
Aceste masuri se vor aplica doar daca proiectul va fi publicat in Monitorul Oficial.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre microintreprindere
Clarificari privind aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor
de
Profeanu Laura
17 Nov 2024
Hotararea Guvernului nr. 1393/2024, in vigoare de la 11 noiembrie 2024, aduce clarificari detaliate privind aplicarea regimului de impozitare pentru microintreprinderi, prevazut la art. 47 din Codul fiscal. Modificarile aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (HG 1/2016) includ exemple concrete care explica modul de determinare a conditiilor de incadrare, cum ar fi veniturile ...
Nov162024
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Nov 2024
Intrebare:
Doi asociati detineau la 31.12.2023 doua societati, fiecare cu cate un procent de 50% din partile sociale ale celor doua societati. Ambele societati erau platitoare de impozit micro la 31.12.2023, iar cifra de afaceri cumulata a celor doua societati nu depasea 500.000 de euro.
In anul 2024 s-a decis ca una dintre sociatati sa treaca la impozit pe profit, conform prevederilor legale.
...
Nov132024
Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
de
Profeanu Laura
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
Persoana X detine o microintreprindere, cifra de afaceri sub 500.000 euro, asociat unic, doreste sa infiinteze o societate noua in care va fi tot asociat unic, cu acelasi obiect de activitate. Va rog sa-mi spuneti daca prima societate poate sa ramana ca microintreprindere, iar cea de-a doua platitoare de impozit pe profit, chiar daca va avea angajati.
Nov132024
Iesire prin optiune de la TVA
de
Gina Popescu
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
O societate platitoare de impozit micro si TVA la incasare, doreste sa iasa de la TVA. Daca are un leasing in desfasurare, cand trebuie sa faca ajustare de TVA? Cand iese sau cand devine proprietara mijlocului de transport odata cu facturarea ratei reziduale?
Dar in cazul unui mobilier de birou (scaune birou) inca neamortizate?
Multumesc.
Nov112024
Plafon microintreprindere. Venituri din drepturi de proprietate intelectuala
de
Vera Constantin
valabil la 11 Nov 2024
Intrebare:
Plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderi cuprinde si veniturile inregistrate de persoana fizica din drepturi de proprietate intelectuala?
Nov102024
Plata cursuri perfectionare microintreprindere
de
Vera Constantin
valabil la 10 Nov 2024
Intrebare:
Pentru o societate neplatitoare de tva, platitoare micro, care presteaza servicii stomatologice si participa la conferinte in specialitatea stomatologica unde isi deconteaza pe firma transport si plata efectiva a respectivelor cursuri, cum ar trebui sa procedez din punct de vedere fiscal si declarativ (se declara in D112 si daca da, la ce punct)? Se impoziteaza si se adauga contributii la ...
Vezi toate studiile de caz despre microintreprindere keyboard_double_arrow_right