ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 28 iunie 2024
Raspuns oferit dePortal Codul Fiscal
03 Iul 2024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 28 iunie 2024
privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare
EMITENT:
Guvernul
PUBLICAT IN:
Monitorul Oficial nr. 608 din 28 iunie 2024
Data Intrarii in vigoare: 28 Iunie 2024
-------------------------------------------------------------------------
Tinand cont de faptul ca la nivelul Uniunii Europene exista un program de parteneriat intre autoritatea vamala si operatorii economici, cu rol in consolidarea securitatii lantului international de aprovizionare si facilitarea unui comert legitim, prin care se acorda statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare), in considerarea faptului ca acordarea statutului de operator economic autorizat presupune recunoasterea acestuia ca un partener comercial securizat si sigur, in vederea evitarii unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizati care desfasoara activitati cu pondere semnificativa in economia nationala si care efectueaza in mod curent transporturi internationale de bunuri, cu consecinte negative atat in ceea ce priveste desfasurarea in viitor a activitatii, cat si acumularea de noi datorii catre bugetul general consolidat al statului, ca urmare a dificultatii privind plata la termen a obligatiilor fiscale datorate, avand in vedere cerintele operative privind convocarea membrilor Comisiei centrale de monitorizare a executiei veniturilor bugetare pentru indeplinirea rolului de analiza privind executia veniturilor bugetare si monitorizarea evolutiei acestora, in functie de dinamica procesului.
Tinand cont de necesitatea asigurarii unui flux eficient de planificare a sesiunilor si a ordinii de zi, precum si a gestionarii unitare a materialelor rezultate din sedintele comisiei, in vederea reglementarii urgente a unor masuri care sa permita tuturor categoriilor de persoane impozabile adaptarea in bune conditii la noile cerinte generate de proiectele de digitalizare implementate la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intrucat pana la implementarea completa a sistemul informatic national RO e-SAF-T nu exista date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, este necesara clarificarea termenului de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA in cazul acestor persoane.
Tinand cont de faptul ca centrele/institutele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei au o forma diferita de inregistrare fiscala, care nu le permite la acest moment transmiterea si primirea facturilor prin sistemul national RO e-Factura si, astfel, nu ar putea respecta aceasta cerinta legala incepand cu data de 1 iulie 2024,
tinand seama de faptul ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si alte masuri fiscale, in vederea sustinerii obiectivului privind cresterea veniturilor nete ale persoanelor care realizeaza venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, plafonul lunar de 200 lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2024, a fost majorat la 300 lei/luna, luand in considerare faptul ca, in lipsa reglementarii cu aceeasi data a ajustarii plafonului lunar de 4.000 lei reprezentand venit brut realizat din salarii si asimilate salariilor, facilitatea fiscala isi pierde din eficacitate, intrucat reglementarea ajustarii plafonului lunar de 4.000 lei reprezentand venit brut realizat din salarii si asimilate salariilor nu poate fi adoptata printr-un alt instrument legislativ care sa permita aplicarea acesteia incepand cu data de la care se majoreaza atat nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 3.700 lei, cat si suma pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii la nivel de 300 lei/luna, tinand seama de faptul ca neadoptarea masurii ar conduce la reducerea grupului-tinta beneficiar al facilitatii fiscale privind netaxarea sumei de 300 lei lunar, in considerarea faptului ca aspectele sus-mentionate vizeaza interesul general public si constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
ART. I
La articolul LXXV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu urmatorul cuprins:
"ART. LXXV
(1^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru utilizatorii prevazuti la art. 8^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizarii transportului international de bunuri, prevederile art. LXXIV pct. 21 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025 si se aplica pentru faptele savarsite si constatate incepand cu aceasta data."
ART. II
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 116/2023 privind unele masuri pentru gestionarea si evidentierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1138 din 15 decembrie 2023, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Prin intermediul sistemului prevazut la alin. (1), informatii din deconturile de TVA se precompleteaza, in sistemul informatic, pentru fiecare perioada de raportare, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata. Deconturile precompletate se pun la dispozitia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin mijloace electronice."
2. La articolul 3, alineatul (3) se abroga.
3. La articolul 11, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Secretariatul C.C.M.E.V.B. este asigurat prin grija Ministerului Finantelor, care raspunde de intocmirea si arhivarea lucrarilor sedintelor desfasurate de comisie."
ART. III
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 21 iunie 2024, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata."
2. La articolul 5, alineatele (1), (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(1) In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
.........................................................................
(5) Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul formularului si procedura de transmitere se aproba prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(6) In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA"
3. La articolul 5, dupa alineatul (6) se introduc cinci noi alineate, alin. (7)-(11), cu urmatorul cuprins:
"(7) Prin derogare de la prevederile art. 121^1 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, «Notificarea de conformare RO e-TVA» se supune prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(8) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.
(9) Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza raspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.
(10) «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025.
(11) «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:
a) in situatia unor erori materiale;
b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor."
4. Articolul 6 se abroga.
5. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 7
(1) Constituie contraventie, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiei persoanei impozabile prevazute la art. 5 alin. (8) si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice."
6. La articolul 7, dupa alineatul (3)
se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Contraventiei prevazute la alin. (1) ii sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017."
7. La articolul 8, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 8
(1) Nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor pentru clarificarea diferentelor intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adaugata."
8. La articolul 8, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Se considera ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA prezinta un risc de rambursare necuvenita a TVA si daca se regasesc in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) nu transmit raspunsul la «Notificarea de conformare RO e-TVA»;
b) exista diferente semnificative, astfel cum sunt prevazute la art. 5 alin. (1), si nu au fost transmise informatii si date complete si/sau concludente ca raspuns la «Notificarea de conformare RO e-TVA», ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite si concomitent existenta riscului unor fapte de evaziune fiscala."
9. La articolul 9, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) asigura transmiterea prin mijloace electronice a formularelor electronice la termenele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta;"
10. La articolul 12 alineatul (1), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) sa verifice datele si informatiile din decontul precompletat RO e-TVA transmis prin mijloace electronice;
b) sa raspunda la «Notificarea de conformare RO e-TVA» conform prevederilor art. 5 alin. (8);"
11. La articolul 13 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) colaboreaza cu Centrul National de Informatii Financiare, dupa caz, pentru dezvoltarea, implementarea, testarea si operationalizarea Sistemului informatic national RO e-TVA, necesar gestionarii decontului precompletat RO e-TVA, a «Notificarii de conformare RO e-TVA» si a raspunsului transmis de persoana impozabila;"
12. La articolul 14 alineatul (2), dupa litera g) se introduc doua noi litere, lit. h) si i), cu urmatorul cuprins:
"h) analizeaza pragul de semnificatie prevazut la art. 5 alin. (1) si propune, dupa caz, masuri de modificare a acestuia;
i) propune masuri pentru imbunatatirea cadrului legal cu incidenta in domeniul sistemului RO e-TVA."
13. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 16
(1) Prevederile art. 5 alin. (8)-(10), art. 7 si art. 8 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
(2) Prevederile art. 5-8 se aplica in cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3)-(8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 august 2025."
ART. IV
La articolul I punctul 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 21 iunie 2024, articolul 10^5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
ART. 10^5
(1) Utilizarea sistemului national RO e-Factura nu este obligatorie pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre persoanele prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j)-n) din Legea nr. 227/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pana la data de 1 iulie 2025 nu este obligatorie utilizarea sistemului national RO e-Factura pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) si (2) pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura. In situatia in care opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, aceste persoane sunt obligate sa fie inregistrate in Registrul RO e-Factura optional.
(4) Persoanele prevazute la alin. (1) si (2) care au optat pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura sunt inscrise in Registrul RO e-Factura optional incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii.
(5) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, care livreaza bunuri/presteaza servicii catre persoanele prevazute la alin. (1) nu au obligatia transmiterii facturilor emise catre acestea prin sistemul national RO e-Factura, cu exceptia situatiei in care beneficiarii au optat pentru utilizarea sistemului.
(6) Pana la data de 1 iulie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, care livreaza bunuri/presteaza servicii catre persoanele prevazute la alin. (2) nu au obligatia transmiterii facturilor emise catre acestea prin sistemul national RO e-Factura, cu exceptia situatiei in care beneficiarii au optat pentru utilizarea sistemului."
ART. V
Incepand cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, in venitul brut astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care se ia in calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevazut la art. LXXIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masa, respectiv indemnizatia de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.
ART. VI
La articolul 5 din Ordonanta Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 542 din 1 septembrie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 247/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (9^6) se introduce un nou alineat, alin. (9^7), cu urmatorul cuprins:
"(9^7) Prin exceptie de la prevederile alin. (8), autoritatile si institutiile publice pot achizitiona autoturisme cu propulsie hibrida - alimentate pe benzina electric - al caror pret nu poate depasi contravaloarea in lei a sumei de 27.000 de euro inclusiv T.V.A., calculata la cursul BNR din data initierii procedurii de atribuire a contractului de achizitie."
ART. VII
La articolul 98 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2^6) se introduce un nou alineat, alin. (2^7), cu urmatorul cuprins:
"(2^7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in perioada 1 iulie-31 decembrie 2024 un punct-amenda este 165 lei."
ART. VIII
Prevederile art. IV intra in vigoare la data de 1 iulie 2024.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemneaza:
Viceprim-ministru,
Marian Neacsu
Ministrul finantelor,
Marcel-Ioan Bolos
Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
Simona Bucura-Oprescu
Bucuresti, 28 iunie 2024.
Nr. 87.
-----
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Codul Fiscal
Sep122024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 4 septembrie 2024
de
Portal Codul Fiscal
12 Sep 2024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 4 septembrie 2024
pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
EMITENT:
Guvernul
PUBLICAT IN:
Monitorul Oficial nr. 905 din ...
Iul032024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 21 iunie 2024
de
Portal Codul Fiscal
03 Iul 2024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 21 iunie 2024
pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale
EMITENT:
Guvernul
PUBLICAT IN:
Monitorul Oficial nr. 582 din 21 ...
Iul032024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 78 din 21 iunie 2024
de
Portal Codul Fiscal
03 Iul 2024
ORDONANTA DE URGENTA nr. 78 din 21 iunie 2024
pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare
EMITENT:
Guvernul
PUBLICAT IN:
Monitorul Oficial nr. 596 din 26 iunie 2024
Data Intrarii in vigoare: 26 Iunie ...
Ian082024
TITLUL I - Dispozitii generale
de
Portal Codul Fiscal
08 Ian 2024
TITLUL I
Dispozitii generale
CAP. I
Scopul si sfera de cuprindere a Codului fiscal
ART. 1
Scopul si sfera de cuprindere a Codului fiscal
(1) Prezentul cod stabileste: cadrul legal privind impozitele, taxele si contributiile sociale obligatorii prevazute la art. 2 alin. ...
Ian082024
TITLUL II - Impozitul pe profit
de
Portal Codul Fiscal
08 Ian 2024
TITLUL II
Impozitul pe profit
CAP. I
Dispozitii generale
ART. 13
Contribuabili
(1) Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele juridice romane, cu exceptiile prevazute ...
Ian082024
TITLUL III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
de
Portal Codul Fiscal
08 Ian 2024
TITLUL III
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
ART. 47
Definitia microintreprinderii
(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) ...