Organizare conferinta in Romania de catre o persoana nerezidenta
valabil la 04 Nov 2022
Intrebare: O persoana juridica nerezidenta organizeaza pe teritoriul Romaniei o conferinta la care participa un salariat al nostru. Ne-au emis o factura fara TVA. Va rog sa ne spuneti care este tratamentul dpdv al TVA: aplicam taxare inversa si o declaram in D390? Avem obligatia depunerii declaratiei 017? Pentru a putea depune D017 este suficienta doar factura ca document suport? Multumim.
Raspuns: Din punctul de vedere al TVA, conferinta poate fi tratata drept intrunirea mai multor persoane, unde, o personalitate a vietii politice, sociale, culturale etc. face fie o expunere, fie o declaratie intr-un anumit domeniu, dupa care raspunde si la intrebarile participantilor.
Astfel, conferinta poate fi considerata un eveniment cu caracter educational, motiv pentru care, din punctul de vedere al TVA, operatiunea reprezinta achizitia unui serviciu impozabil in Romania, pe teritoriul careia se organizeaza evenimentul.
In acest caz, operatiunea se incadreaza la exceptia de la regula generala de taxare de la art. 278 alin. (2), exceptie reglementata prin art. 278 alin. (6) lit. b) din Codul fiscal conform careia locul prestarii este locul unde are loc evenimentul educational:
"(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: .. b) locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente ..educationale . si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile".
Factura ar trebui sa fie emisa cu tva, in aceasta situatie in care serviciile sunt prestate de nerezident in Romania.
Daca factura a fost emisa fara tva, persoana nerezidenta a considerat ca serviciul prestat in Romania se incadreaza in regula generala de taxare pentru achizitii intracomunitare de servicii conform prevederilor art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, fapt pentru care locul prestarii serviciilor este in Romania, locul in care este stabilit beneficiarul serviciului, beneficiarul fiind societatea dumneavoastra. Nu are importanta daca partenerul UE este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA, intrucat persoana obligata la plata este beneficiarul, respectiv societatea dumneavoastra din Romania.
Achizitia se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S.
Trebuie sa aplicati taxarea inversa (4426 = 4427) conform art. 307(2), efectuand plata prin mecanismul taxarii inverse in conformitate cu alin. (2) al art. 326 Plata taxei la buget din Codul fiscal:
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6) .
Avand in vedere ca sunteti inregistrat in mod normal in scopuri de TVA (conform art. 316 din Codul fiscal), aveti obligatia ca pentru aceasta achizitie de servicii intracomunitare sa depuneti, pe langa Declaratia 390 VIES, si Decontul de TVA 300 in care veti inregistra TVA aferenta atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.
Din perspectiva obligatiei de inregistrare la organul fiscal a contractului incheiat cu persoana nerezidenta, art. 8 alin. (7) din Codul fiscal statueaza in mod expres ca persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei fac obiectul declararii.
Astfel, societatea din Romania va avea obligatia de depunere a Declaratiei de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente formular 017 aprobat prin OPANAF nr. 2994/2016.
Conform art 1 din ordin:
,, (1) Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania care genereaza venituri impozabile.
(2) Inregistrarea contractelor/documentelor mentionate mai sus, indiferent de durata acestora, se efectueaza la organele fiscale teritoriale in a caror raza persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, beneficiare ale activitatilor de la alin. (1), isi au domiciliul fiscal, conform legii. Prin exceptie, persoanele juridice romane si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii, potrivit reglementarilor legale in vigoare, au obligatia inregistrarii contractelor/documentelor la organul fiscal central competent pentru administrare .
Declaratia se completeaza si se depune pentru fiecare contract sau document care justifica prestarile efective de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege.
In concluzie, daca detineti numai o factura primita pentru servicii prestate de nerezident pe teritoriul Romaniei, care genereaza venituri impozabile pentru acesta, puteti sa depuneti formularul 017, chiar daca nu aveti incheiat un contract.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria TVA Nerezidenti
19Mar2025
Achizitiile intracomunitare de bunuri
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
O societate rezidenta in Polonia cu cod valid de tva, livreaza echipamente de tratarea apelor uzate catre o societate beneficiara din Romania cu cod valabil de tva. In pretul total al echipamentelor include:
Pretul setului de echipamente, Costuri pentru supravegherea lucrarilor de instalare si punere in functiune (Supervizare la Instalare - max 10 zile lucratoare pe santier si Supervizare ...
15Ian2025
Regimul TVA servicii peisagistica prestate unui nerezident PF
de
Alexandru Palaghia
valabil la 15 Ian 2025
Intrebare:
Societatea X cu sediul in Romania, platitoare de tva, presteaza servicii de amenajare peisagistica in Portugalia. Toate materialele necesare prestarii serviciului sunt achizitionate din Portugalia cu tva. La finalizarea lucrarii s-a emis factura cu tva catre persoana fizica rezidenta in Portugalia. Dorim sa stim care sunt obligatiile tva ale societatii X, cum inregistram facturile aferente ...
20Dec2024
Tratamentul TVA refacturare costuri
de
Alexandru Palaghia
valabil la 20 Dec 2024
Intrebare:
Achizitionam intracomunitar produse de la un furnizor din Italia. Este platitor de TVA. Acum la sfarsitul anului s-a negociat ca o parte din efortul de promovare, cheltuieli de marketing si publicitate efectuate de catre noi, societatea din Romania, in Romania, sa le refacturam catre furnizorul din Italia.
Va rog sa-mi spuneti daca factura trebuie sa fie fara TVA (taxare inversa-mas. ...
22Nov2024
Completare D390 achizitie IC de servicii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Piere Erikson, PFA in Suedia, factureaza prestari de servicii de IT dar nu are cod de TVA, catre o firma din Romania, plattitoare de tva.
Contractul a fost incheiat cu acesta (piere erikson), insa factura este emisa, de catre o firma de contabilitate din Suedia, care il reprezinta fiscal pe pierre erikson (acest raspuns l-am primit de la pierre)
Pe aceasta factura apar datele de facturare ...
18Nov2024
Inregistrare TVA persoana impozabila stabilita in UE
de
Ela Dumitra
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
O societate rezidenta in Estonia, desfasoara activitati de comert cu bauturi alcoolice. Produsele sunt achizitionate de la o societate rezidenta in Olanda si importate in Romania. Deoarece nu are un sediu permanent in Romania, societatea din Estonia doreste sa se inregistreze direct in scopuri de TVA in Romania. Care sunt obligatiile fiscale si declarative aferente inregistrarii in scop de ...
23Oct2024
Comision intermediere Booking. TVA intracomunitar si impozit pe veniturile nerezidentilor
de
Constanta Popa
valabil la 23 Oct 2024
Intrebare:
O societate, avand CAEN 5510, neplatitoare de TVA, avand cod de TVA intracomunitar, inchirieaza o casa de vacanta, prin Booking. Primeste facturi pentru comison de la Booking fara TVA. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii declarative si de plata are societatea aceasta si de asemenea cota de TVA pe care va trebui sa o aplice. Se va plati si impozit pentru comisionul Booking? In caz afirmativ, ce ...