OUG 25/2018 – Impozitarea veniturilor din contracte de activitate sportiva
10 Apr 2018
Prin Ordonanta de urgenta nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in M.Of. nr. 291/30.03.2018 s-au adus modificari sistemului de impozitare a veniturilor realizate din contracte de activitate sportiva. Este vorba de contractele de activitate sportiva incheiate conform Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 care anterior erau considerate venituri din activitati independente impozitate in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Contractul de activitate sportiva este definit in anexa la Legea 69/2000 ca fiind conventia incheiata pentru o durata determinata intre structurile sportive si participantii la activitatea sportiva (sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori), care are ca obiect desfasurarea unei activitati cu caracter sportiv. Modelul-cadru al contractului de activitate sportiva este prevazut in anexa la OMTS 631/2017 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de activitate sportiva.
In vederea simplificarii sistemului privind impozitarea veniturilor realizate din contracte de activitate sportiva prin OUG 25/2018 aceste venituri au fost incluse in categoria veniturilor a caror impunere se efectueaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit. Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final iar beneficiarii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
Veniturile din contracte de activitate sportiva intra in plafonul in functie de care se datoreaza CAS – respectiv 12 salarii minime pe economie (22.800 lei). Si in cazul CASS, venitul brut din contract de activitate sportiva va intra in calculul plafonului in functie de care se stabileste daca beneficiarul venitului va plati CASS sau nu. De asemenea, contributiile sociale (CAS si CASS), daca acestea se datoreaza, se retin la sursa de catre platitorul de venit.
Veniturile se declara de catre platitorii de venituri in declaratia 112.
Platitorii de venituri nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si platii impozitului din veniturile platite daca efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica, precum si catre entitati cu personalitate juridica, care organizeaza si conduc contabilitate proprie, potrivit legii, pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu.
Pentru veniturile din contractele de activitate sportiva, incheiate potrivit Legii nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate, in anul 2018, pana la data intrarii in vigoare a OUG 25/2018, contribuabilii au obligatia sa depuna declaratia unica, sa efectueze calculul venitului net in sistem real, sa determine si sa plateasca impozitul pana la data de 15 martie 2019 inclusiv.
Beneficiarii acestor venituri pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, dupa cum urmeaza:
a) in cota de 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
b) in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
Obligatia calcularii si platii acestor sumei revine organului fiscal competent, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice depuse pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Contribuabilii pot opta insa pentru calcularea, retinerea si plata acestor sume de catre platitorii de astfel de venituri pana la termenul de plata a impozitului. Optiunea se exercita in scris de catre contribuabil si se aplica la momentul platii impozitului de catre platitorii de venituri. Optiunea ramane valabila pe perioada derularii contractului de activitate sportiva incheiat intre parti, incepand cu luna exercitarii optiunii, dar nu mai mult de 2 ani fiscali consecutivi.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre OUG 25
Aug172022
Deplasare salariati din Qatar in Romania la beneficiarul prestarii de servicii. Obligatii
de
Rodica Mantescu
valabil la 17 Aug 2022
Intrebare: Societatea noastra doreste sa incheie un contract cu o firma din Qatar pentru prestare de servicii. Serviciile respective, servicii de supervizare lucrari constructii si dirigentie de santier, vor fi prestate pe teritoriul Romaniei, iar pentru acestea firma din Qatar va trimite o persoana, angajatul lor (care ar putea fi chiar administratorul) care va sta pe teritoriul tarii pe toata perioada ...
Dec162021
Teren ce depaseste 250 mp. Cota redusa de TVA de 5%
de
Constanta Popa
valabil la 16 Dec 2021
Intrebare: Daca terenul depaseste 250 mp pentru achizitia unei case te poti incadra la tva 5%?
Apr142019
Ajustarea TVA in cazul falimentului
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 14 Apr 2019
Intrebare: Referitor la aplicarea art. 287, lit. d) Cod fiscal, astfel cum a fost modificat de Legea 30/2019, anume: In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ...
Clarificari importante cu privire la impozitarea veniturilor din transferul de monedă virtuală
de
Portal Codul Fiscal
18 Ian 2019
In utlimii ani tot mai multe persoane fizice au obtinut venituri din tranzactionarea unor monede virtuale. Criptomoneda sau moneda virtuala este o moneda nebancara, folosita ca mijloc de plata. Monedele virtuale si activitatea de tranzactionare a acestora nu sunt reglementate de legislatia din Romania. Aceste monede nu sunt recunoscute de BNR si nu sunt reglementate direct de legislatia ...
Ian102019
Obligatia depunerii D 107 de catre microintreprinderile care nu indeplinesc conditiile art. 56 din Codul fiscal
de
Elena Ionescu
valabil la 10 Ian 2019
Intrebare: O microintreprindere a facut, in anul 2018, o sponsorizare (suma nu a fost dedusa din impozitul pe venit, entitatea beneficiara a sponsorizarii nefiind inclusa in categoria furnizorilor de servicii sociale acreditate). Microintreprinderea are obligatia depunerii declaratiei 107 in anul 2019?
Contribuabilii mijlocii au revenit la directiile judetene
de
Portal Codul Fiscal
15 Nov 2018
Incepand cu 01 noiembrie 2018 contribuabilii mijlocii vor efectua plata obligatiilor fiscale la Trezoreria municipiului resedinta de judet. Aceasta intrucat de la aceasta data revin in administrarea organul fiscal de la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti dupa ce, prin Legea nr. 30/2018 au fost completate dispozitiile art. 30 din Codul de procedura fiscala. Conform modificarilor aduse ...
Vezi toate studiile de caz despre OUG 25 keyboard_double_arrow_right