OUG 79 – Impunerea veniturilor din salarii in 2018
13 Nov 2017
In Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017 a fost publicata OUG 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii, modificarile constau in reducerea cotei de la 16% la 10% si cuantumului deducerilor personale acordate.
Cu privire la contributii sociale, in anul 2018 se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
-
- contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate- salariat;
- contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidat - angajator.
Asupra veniturilor din salarii se aplica prin retinere la sursa urmatoarele contributii:
1. Contributia de asigurari sociale – 25%
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate – 10%
La locul unde se afla functia de baza impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitui brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
deducerea personala acordata pentru luna respectiva; Pentru un venit brut pana la 1.950 lei inclusiv deducerea se acorda astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere 510 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere 670 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere 830 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere 990 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere 1.310 lei.
Pentru un venit brut intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv deducerile se acorda conform tabelului prevazut la art. 77 alin. (2) din Codul fiscal astfel cum va fi modificat prin OUG 79/2017, incepand cu 01 ianuarie 2018.
Pentru un venit brut peste 3.600 lei nu se acorda deducere.
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
- primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa.
Pentru veniturile obtinute in afara functiei de baza, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datoratepotrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
Pentru veniturile din salarii angajatorul va datora contributia asiguratorie pentru munca. Contributia se determina prin aplicarea cotei de 2,25% asupra bazei de calcul constituita din suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.
Pentru conditii deosebite de munca si pentru conditii speciale de munca (astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice) algoritmul de calcul este similar celui pentru conditi normale de munca insa se datoreaza in plus, de catre angajator, contributii de asigurari sociale aplicand urmatoarele cote asupra salariului brut:
- 4% - in cazul conditiilor deosebite de munca.
- 8% - in cazul conditiilor speciale de munca.
Pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contributiile sociale obligatorii sunt cele in vigoare in perioada careia ii sunt aferente veniturile. De asemenea, pentru veniturile realizate in anul fiscal 2017, obligatiile fiscale privind impozitul pe venit sunt cele in vigoare la data realizarii venitului.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre contributii
Nov222024
Cesiune drept de autor catre o asociatie
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
O persoana fizica realizeaza servicii de editare video. Poate cesiona dreptul de autor catre o asociatie? Care sunt implicatiile din punct de federe fiscal?
Nov182024
Suprataxarea contract de munca part time salariat pensionar M.A.I.
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Pentru salariatul cu norma partiala, salariat care este pensionar M.A.I., se calculeaza contributii salariale la nivelul salariului minim sau la nivelul venitului salarial realizat (care este mai mic decat salariul minim pe economie?
Nov182024
Cadouri oferite salariatilor si copiilor minori. Cumul valoare de Craciun
de
Vera Constantin
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Limita de 300 de lei reprezentand cadouri bani oferite angajatilor cu ocazia Craciunului se calculeaza separat de limita de 300 de lei cadou in bani oferit copiiilor acestora cu ocazia Craciunului? Sau cumulate per angajat si copii nu au voie sa depaseasca 300 de lei?
Astfel, se poate oferi unui angajat si copilului minor al acestui, suma de 600 de lei cu ocazia Craciunului?
Desigur, se ...
Nov172024
Plata chirie si utilitati pentru managerul general
de
Vera Constantin
valabil la 17 Nov 2024
Intrebare:
Ref. Avantaje acordate salariatilor
Societatea noastra plateste lunar chirie utilitati pentru Managerul General, valoarea platita depaseste plafonul lunar de 33% neimpozabil pentru avantajele oferite salariatilor. Taxele si impozitele salariale aferente sunt suportate de catre societate.
Care sunt monografiile contabile?
Multumesc.
Nov192024
Obligatii fiscale declarative si de plata privind veniturile din activitati independente
de
Dani Cucu
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti, conform OUG 128/2024, cotele de contributii PFA pentru anul 2025, cu venituri peste 300.000 lei, sunt:
- CAS - nivelul a 24 salarii minime = 24300 lei (sal minim 4050 lei)
- CASS - nivelul a 60 salarii minime = 24300 lei
- impozit = 300000 - 24300 - 24300 = 25140 lei
Nov142024
Distribuire dividende si CASS. Asociat nou din Republica Moldova
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
In societatea X, incepand cu octombrie 2024 sunt doi asociati: cetatean roman care detine 20% din capitalul social si cetatean din Republica Moldova (cu permis de sedere in Romania) care detine 80% din capitalul social. In cursul lunii noiembrie se decide repartizarea profitului anilor precedenti catre asociatii actuali, conform cotelor detinute.
Care sunt obligatiile ...
Vezi toate studiile de caz despre contributii keyboard_double_arrow_right