Pana la 31 iulie 2024 se vor publica listele contribuabililor care inregistreaza sau nu obligatii restante la 30.06.2024
In vederea asigurarii transparentei si promovarii conformitatii fiscale, ANAF a implementat doua proceduri care privesc: publicarea listei contribuabililor fara obligatii fiscale restante si publicarea listei debitorilor cu obligatii fiscale restante. Aceste masuri, reglementate prin Ordinul nr. 1923/2022 si Ordinul nr. 558/2016, au rolul de a stimula disciplina fiscala si de a informa publicul despre situatia fiscala a contribuabililor colaboratori.
Lista Alba a contribuabililor fara obligatii fiscale restante
Publicarea listei contribuabililor care nu inregistreaza obligatii fiscale restante este reglementata de Ordinul presedintelui ANAF nr. 1923/2022. Aceasta lista are scopul de a mediatiza contribuabilii persoane juridice care si-au declarat si achitat la scadenta obligatiile fiscale.
a) sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data intocmirii listei. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal;
b) au achitate la scadenta/termenul de plata prevazut de lege, obligatiile fiscale principale si accesorii, in trimestrul pentru care se realizeaza publicarea listei;
c) nu inregistreaza obligatii bugetare restante la data intocmirii listei.
Exceptii de la publicare
Nu sunt inclusi pe lista contribuabilii care:
- au fost declarati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului;
- au fost declarati inactivi potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala.
Lista cuprinde denumirea contribuabililor si codul de identificare fiscala si se publica trimestrial, la adresa: https://www.anaf.ro/restante/listaalba.xhtml pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.
Lista Neagra a debitorilor cu obligatii fiscale restante
Ordinul presedintelui ANAF nr. 558/2016 reglementeaza publicarea listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante. Aceasta lista urmareste descurajarea acumularii de arierate bugetare si include contribuabilii persoane juridice cu obligatii fiscale restante, existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei.
Obligatiile fiscale restante includ:
a) obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art. 156 alin. 1) din Codul de procedura fiscala, care prevede:
(1) Pentru diferentele de obligatii fiscale principale si pentru obligatiile fiscale accesorii, stabilite prin decizie potrivit legii, termenul de plata se stabileste in functie de data comunicarii deciziei, astfel:
a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusiv;
b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv.
Exceptii
Nu sunt considerate obligatii fiscale restante:
- obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata;
- obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata;
- obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale contestate;
- obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii;
- obligatiile fiscale care nu se sting potrivit art. 266 alin. 9) din Codul de procedura fiscala;
- creantele fiscale inscrise in titlurile executorii ce au stat la baza sechestrului pentru care s-a realizat valorificarea bunului cu plata in rate, in limita diferentei de pret ce a fost aprobata la plata in rate.
- obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de debitor este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit pentru care exista cerere in curs de solutionare si cu sumele certe, lichide si exigibile pe care debitorul le are de incasat de la autoritatile contractante.
De asemenea, nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante sub anumite plafoane, in functie de categoria de contribuabil:
a) 500.000 lei, in cazul debitorilor mari contribuabili;
b) 250.000 lei, in cazul debitorilor contribuabili mijlocii;
c) 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.
Lista publicata trimestrial la adresa: https://www.anaf.ro/restante/ include denumirea debitorilor, codul de identificare fiscala si cuantumul obligatiilor fiscale restante, detaliind obligatiile fiscale principale si accesorii, necontestate si contestate.
Impactul publicarii listelor
Publicarea acestor liste are un dublu rol:
- Promovarea conformitatii: Lista alba incurajeaza contribuabilii sa respecte termenele de plata si sa depuna toate declaratiile fiscale, in termen;
- Descurajarea arieratelor: Lista neagra descurajeaza acumularea de datorii fiscale, prin mediatizarea contribuabililor cu obligatii restante.
In concluzie, publicarea listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante si a listei contribuabililor care nu inregistreaza obligatii restante, contribuie la transparenta si disciplina fiscala, oferind recunoastere contribuabililor care s-au conformat si presiune asupra celor cu restante fiscale, pentru a-si rezolva situatia.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!