Penalitatile contractuale – cand trebuie sa le inregistram si care este regimul fiscal
31 Mar 2017
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 stabilesc ca, in baza contabilitatii de angajamente, entitatile trebuie sa evidentieze in contabilitate toate veniturile si cheltuielile, respectiv creantele si datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
In conturile de furnizori si clienti se evidentiaza distinct datoriile, respectiv creantele din penalitati stabilite conform clauzelor contractuale, despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara.
Astfel, entitatile au obligatia de a inregistra in contabilitate veniturile/cheltuielile din penalitati astfel cum acestea rezulta din contractele incheiate cu partenerii.
La determinarea impozitului pe profit, veniturile astfel inregistrate sunt venituri impozabile iar cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare, penalitati si daune-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, sunt cheltuieli deductibile, pe masura inregistrarii lor.
In situatia in care dobanzile penalizatoare/penalitatile/daunele-interese contractuale sunt anulate prin conventii incheiate intre partile contractante acestea reprezinta cheltuieli deductibile/venituri impozabile, in anul fiscal in care se inregistreaza in evidenta contabila anularea acestora, in conditiile in care dobanzile penalizatoare/penalitatile/daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor initiale incheiate in derularea activitatii economice, pe masura inregistrarii lor, au reprezentat venituri impozabile/cheltuieli deductibile.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere precum si sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoare adaugata. Astfel, pentru recuperarea acestor sume nu se colecteaza TVA.
Atentie! Acest tratament se aplica doar dobanzilor penalizatoare, penalitatilor si daunelor-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente. Dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati, sunt cheltuieli nedeductibile.
In acest sens, autoritatile romane/straine sunt reprezentate de totalitatea institutiilor, organismelor si autoritatilor din Romania si din strainatate care urmaresc si incaseaza amenzi, dobanzi/majorari si penalitati de intarziere, executa confiscari, potrivit prevederilor legale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre penalitati
Nov262024
Tratamentul TVA al avansului transformat in penalitate comerciala
de
Alexandru Palaghia
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare:
Un dezvoltator a incasat un avans in baza unei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare si a incasat un avans facturat in taxare inversa (cumparatorul are cod de TVA valid).
Termenul de semnare a contractului de vanzare-cumparare este depasit din vina cumparatorului, care nu isi poate indeplini obligatiile asumate prin promisiune.
Se semneaza un acord de desfiintare a promisiunii de ...
Nov222024
Facturare penalitati, sistemul RO e-Factura
de
Amelia Dumitras
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am emis o factura pentru penalitati. Aceasta factura se transmite in e-factura?
Nov082024
TVA refacturare cheltuieli
de
Profeanu Laura
valabil la 08 Nov 2024
Intrebare:
In situatia in care o societate platitoare de TVA primeste o factura de la un furnizor neplatitor de tva si o refactureaza catre o persoana fizica. Daca factura primita este fara tva, refacturarea se va face fara tva? Dar refacturarea penalitatilor se face cu tva sau fara?
Oct152024
Facturare penalitati. TVA
de
Irina Dumitrescu
valabil la 15 Oct 2024
Intrebare:
In urma executarii silite a unui client rau platnic, s-au incasat si penalitati de intarziere, penalitati calculate conform contract.
In contract a fost de asemenea prevazut ca in cazul incasarii de penalitati sa se emita imediat facturi. In aceasta situatie factura de penalitati va fi emisa cu tva sau fara?
Sep172024
Anulare accesorii conform OUG 107 2024
de
Gina Popescu
valabil la 17 Sep 2024
Intrebare:
O societate care la data aprobarii OUG 107/2024 beneficiaza de esalonare la plata clasica (pe 5 ani). In ce conditii poate beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor adica accesoriile, avand in vedere ca se afla in esalonare si aceasta se termina in anul 2028. Daca isi achita debitul poate sa solicite anularea dobanzilor si penalitatilor? Multumesc
Aug222024
Regim TVA penalitati contractuale
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Aug 2024
Intrebare:
La incheierea anticipata a unui contract de inchiriere din initiativa Locatarului, prevederea din contract este: "... sub sanctiunea platii de daune interese reprezentand contravaloarea a 10 chirii si pierderea garantiei constituite...". Aceasta speta a intervenit cu Locatari - societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA si cu o societate Intracomunitara.
In baza aceste ...
Vezi toate studiile de caz despre penalitati keyboard_double_arrow_right