PFA, deductibilitate cheltuieli atribuibile utilizarii autoturismului propriu
valabil la 10 Iun 2022
Intrebare: Sunt PFA (agent asigurari) si tin o contabilitate in partida simpla. Va rog sa mi spuneti: a) daca pot deconta cheltuieli de service cu autoturismul propriu (in ce proportie)?
Raspuns: Pot fi deduse cheltuielile atribuibile utilizarii autoturismului propriu in proportie de 50%, daca acesta este in folosinta (contract inchiriere, comodat) sau propietatea PFA, avand in vedere urmatoarele dispozitii legale:
Potrivit prevederilor art. 68 alin. (7) lit. k) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Nu sunt cheltuieli deductibile: 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste la pct. 7 alin. (7) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, dispozitii care prevad ca
Daca vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 68 alin. (4) si (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplica regulile privind amortizarea prevazute la art. 28 titlul II din Codul fiscal, dupa caz.
In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusiv cele reprezentand: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.
In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Prin urmare, daca autoturismul este in folosinta sau propietatea PFA, si nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatilor sus-mentionate, se limiteaza la 50% deductibilitatea fiscala a tuturor cheltuielilor aferente acestui autoturism (ex: piese de schimb, consumabile, impozit auto, reparatii, rovignetele, CASCO, RCA, ITP etc.).
Pentru deductibilitatea de 50% nu este necesar sa intocmiti foaie de parcurs, astfel cum se precizeaza la pct. 68 alin. 4 din NM, date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. (2).
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Contabilitate Monografii
11Apr2025
Retragere numerar titular PFA
de
Gina Popescu
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
In ce cont inregistrez banii pe care ii ridica o persoana fizica din contul bancar al PFA-ului in contul bancar personal? Imi trebuie monografia contabila.
Multumesc!
12Mar2025
Diferentele de curs valutar
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Mar 2025
Intrebare:
Societatea noastra a incheiat cu o banca straina un contract pentru Non-deliverable forward (NDF).
Prin acest contract se stabileste mentinerea unui curs preferential (Forward rate/NDF rate) o perioada pentru schimbul valutar din moneda EUR in moneda USD atunci cand societatea noastra efectueaza plati in perioada contractuala.
La sfarsitul perioadei se face o regularizare la un curs ...
28Feb2025
Decontare factura masa pentru deplasare salariati
de
Gina Popescu
valabil la 28 Feb 2025
Intrebare:
La plecarea in delegatie un salariat prezinta spre decontare, pentru 1 zi de delegatie, factura cazare in valoare de 400 lei/noapte si o factura de la o statie OMV cu produse de patiserie si suc in valoare de 150 lei TVA.
Cum inregistram in contabilitate factura de la benzinarie si care este tratamentul fiscal al acestor cheltuieli?
Multumim!
19Dec2024
Achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Dec 2024
Intrebare:
Am achizitionat pe PFA, platitoare de TVA la incasare, un AUTOTURISM NOU din Germania, de la o firma platitoare de TVA. Factura primita din Germania este fara TVA. Din punct de vedere al TVA, care ar fi procedura de inregistrare a facturii? Iar daca acest autoturism este utilizat doar 50% pentru activitatea economica? Multumesc anticipat.
25Nov2024
Cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Nov 2024
Intrebare:
Suntem in negocieri cu un client A (companie multinationala) de intermediere prestare servicii. Acest contract s-ar derula conform unui buget estimat initial, in baza caruia se vor obtine discount-uri de la furnizorii nostri. Clientul A va fi facturat in functie de serviciile prestate efectiv, nu de bugetul estimat. La sfarsitul anului, in situatia in care nivelul serviciilor prestate depasesc ...
12Nov2024
Cheltuieli de intretinere sau investitii
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Nov 2024
Intrebare:
O societate, X, detine o cladire de birouri pe care o inchiriaza. S-au facut lucrari de reparatii si amenajari, in baza contractelor incheiate s-au primit in contabilitate urmatoarele facturi:
1. factura pentru reparatii si inlocuire geam termopan in valoare de 150.000 lei;
2. factura pentru prestari servicii de amenajare spatiu in valoare de 200.000 lei.
Rog monografie contabila. Este ...