Pierderi fiscale (art. 31 din Codul fiscal)
11 Sep 2023
Daca o companie inregistreaza o pierdere intr-un an fiscal, acea pierdere nu se pierde, putand fi folosita pentru a reduce impozitul pe profit in viitor.
Cum functioneaza:
1. Durata: Aceasta pierdere poate fi utilizata pentru a reduce impozitul pe profit pentru urmatorii 7 ani. Asta inseamna ca, daca firma are profit in anii urmatori, nu va trebui sa plateasca impozit pe intregul profit. O parte din acest profit poate fi "compensata" cu pierderea inregistrata anterior, astfel incat impozitul se va aplica doar la diferenta.
2. Ordinea: Daca exista pierderi inregistrate in ani diferiti, acestea vor fi recuperate in ordinea in care au fost inregistrate. Adica, pierderea dintr-un an mai vechi va fi folosita prima, inainte de a se folosi pierderile din anii mai recenti.
3. Cum se aplica: La fiecare termen de plata a impozitului pe profit, aceste pierderi anterioare vor fi folosite pentru a reduce suma impozitului datorat. Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.
- Fuziune sau divizare: Atunci cand o companie cu pierderi fiscale, fuzioneaza cu o alta companie sau se divide in totalitate si isi inceteaza existenta:
• Cum este impartita aceasta pierdere? Proportional, in functie de cat din activele vechii companii au fost transferate noii entitati. Practic, cu cat o noua companie primeste mai mult din activele vechii companii, cu atat poate prelua mai mult din pierderea fiscala.
- Desprindere a unei parti din patrimoniu: Daca o companie decide sa desprinda (sa separe) o parte din activele sale si sa le transfere catre o noua entitate, dar fara sa isi inceteze existenta:
• Cum este impartita aceasta pierdere? Similar cu situatia de mai sus: proportional, in functie de activele transferate noii entitati si de cele retinute de compania care a inregistrat pierderea.
Indiferent de schimbarile structurale ale unei companii, pierderea fiscala inregistrata nu se pierde, ci este transmisa si repartizata, in functie de modul in care activele sunt impartite sau transferate.
Scenarii de transfer si recuperare a pierderilor fiscale in contextul fuziunilor si divizarilor:
a) Fuziuni si tranzactii cu microintreprinderi care au fost platitori de impozit pe profit anterior:
• Daca o companie preia o pierdere fiscala in urma unei fuziuni/divizari/desprinderi de la o microintreprindere care anterior a fost sub regim de impozit pe profit:
• Contribuabilul poate recupera acea pierdere.
• Aceasta recuperare se face pe durata ramasa din cei 7 ani de la inregistrarea pierderii.
b) Microintreprinderi ce preiau pierderi fiscale in tranzactii cu alte microintreprinderi care anterior au fost sub impozit pe profit:
• Daca o microintreprindere, a preluat o pierdere fiscala in urma unei fuziuni/divizari/desprinderi de la o alta microintreprindere care a fost anterior sub impozit pe profit:
• Compania poate recupera acea pierdere.
• Aceasta recuperare se face pe durata ramasa din cei 7 ani de la inregistrarea pierderii.
c) Microintreprinderi ce preiau pierderi fiscale in tranzactii cu entitati platitoare de impozit pe profit:
• Daca o microintreprindere a preluat o pierdere fiscala in urma unei fuziuni/divizari/desprinderi de la o entitate care este platitor de impozit pe profit:
• Compania poate recupera acea pierdere.
• Aceasta recuperare se face pe durata ramasa din cei 7 ani de la inregistrarea pierderii.
In concluzie, companiile pot prelua pierderile fiscale in urma diferitelor tranzactii, fie cu microintreprinderi care anterior au fost platitori de impozit pe profit, fie cu companii ce sunt direct sub impozit pe profit. Principalul lucru de retinut este ca pierderea poate fi recuperata, dar in functie de durata ramasa din cei 7 ani de la inregistrarea initiala a pierderii.
In cazul persoanelor juridice straine, prevederile referitoare la recuperarea pierderii, se aplica luandu-se in considerare numai veniturile si cheltuielile atribuibile sediului permanent, respectiv veniturile si cheltuielile atribuibile fiecarui sediu permanent cumulate la nivelul sediului permanent desemnat in Romania.
Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala, recupereaza pierderea de la data la care au revenit la sistemul de impozit pe profit. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre anul inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani.
In cazul contribuabililor care se dizolva cu lichidare, perioada cuprinsa intre prima zi a anului urmator celui in care a inceput operatiunea de lichidare si data inchiderii procedurii de lichidare se considera un an in ceea ce priveste recuperarea pierderii fiscale.
Recuperare a pierderii fiscale printr-un exemplu practic:
Situatia companiei Alfa:
2016: pierdere fiscala de 100.000 RON.
2017: pierdere fiscala de 50.000 RON.
2018: profit de 120.000 RON.
Cum functioneaza recuperarea pierderii fiscale in acest context:
1. Durata: Pierderea din 2016 (100.000 RON) si cea din 2017 (50.000 RON) pot fi utilizate pentru a reduce impozitul pe profit pentru urmatorii 7 ani. Asadar, Compania Alfa are posibilitatea de a reduce impozitul pe profit folosind aceste pierderi pana in 2023, respectiv 2024.
2. Ordinea: In 2018, cand compania inregistreaza un profit de 120.000 RON, va folosi prima pierderea din 2016 (cea mai veche).
• Profitul brut: 120.000 RON
• Se deduce pierderea din 2016: 120.000 RON - 100.000 RON = 20.000 RON Astfel, baza impozabila pentru 2018 este de 20.000 RON.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right