Plafonarea adaosurilor comerciale la produse agricole si alimentare - o masura temporara extinsa pana la 30 iunie 2025
Guvernul Romaniei a adoptat recent Ordonanta de Urgenta nr. 152/2024 (in vigoare de la 20 decembrie 2024) prelungind pana la 30 iunie 2025 aplicarea limitarii adaosurilor comerciale pentru o serie de produse agricole si alimentare. Masura, introdusa initial prin OUG 67/2023, a suferit mai multe prelungiri datorita impactului pozitiv asupra accesibilitatii alimentelor de baza pentru consumatori.
Contextul economic
Masura plafonarii adaosurilor comerciale a fost initial adoptata ca raspuns la cresterea excesiva a preturilor la produsele agricole si alimentare, cauzata de factori precum cresterea costurilor energetice si a materiilor prime. OUG 67/2023 a avut drept scop reducerea distorsiunilor din piata, protejarea consumatorilor vulnerabili si asigurarea accesului la produse esentiale la preturi accesibile.
Produsele vizate
Lista produselor supuse plafonarii adaosurilor comerciale a fost modificata de-a lungul timpului, ultima actualizare fiind realizata prin OUG 5/2024. Aceasta lista include urmatoarele produse:
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati
2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT
3. Branza telemea de vaca vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Faina alba de grau "000" pana la 1 kg
6. Malai pana la 1 kg
7. Oua de gaina calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l
9. Carne proaspata pui*
* Carne pui, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspata porc**
** Carne porc, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna mere rosii si mere golden, prune, pere, struguri de masa.
13. Cartofi proaspeti albi vrac
14. Zahar alb tos pana la 1 kg
15. Smantana - 12% grasime
16. Unt pana la 250 grame
17. Magiun pana la 350 grame
Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a acestor produse agricole si alimentare.
Reguli de aplicare
Plafonarea adaosurilor comerciale implica urmatoarele limite:
1. Procesatori: maximum 20% fata de costul de productie, conform reglementarilor contabile.
2. Distribuitori: maximum 5% adaos cumulat pe lant.
3. Comercianti: maximum 20% fata de pretul de achizitie, incluzand cheltuielile directe si indirecte.
Pentru toate produsele vizate, operatorii economici trebuie sa prezinte dovezi privind respectarea acestor limite, prin declaratii pe propria raspundere.
In cazul vanzarilor succesive intre operatorii economici, comercializarea produselor se face doar cu prezentarea dovezilor valorii adaosului comercial cumulat.
Contraventii
Potrivit art. 5.2 din OUG 67/2023, nerespectarea acetor prevederi, constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei( prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre agentii constatatori din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate, sau de catre Consiliul Concurentei, conform competentelor.
Obligatiile unitatilor emitente de tichete de masa, cadou si sociale
Unitatile emitente de tichete de masa, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, in format electronic sau pe suport hartie, si de tipul acestora, pot aplica comerciantilor la momentul decontarii lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole si alimentare care se pot achizitiona cu acestea, fara a se limita la produsele prevazute in anexa la OUG 67/2023.
Nerespectarea acestor prevederi de catre unitatile emitente de tichete de masa, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune. Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
Impactul masurii
Masura contribuie la temperarea cresterii preturilor la raft, protejand consumatorii de fluctuatiile excesive si asigurand stabilitatea pietei. Cu toate acestea, ramane in continuare o problema pentru operatorii economici care trebuie sa respecte reglementarile stricte si sa faca fata costurilor crescute de productie si distributie.
Potrivit art. 2 din OG 67/2023, masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor se aplica tuturor operatorilor economici inregistrati in Romania, indiferent de forma de organizare, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul, pentru produsele agricole si alimentare prevazute in anexa la OG 67/2023. Acesti operatori economici, au obligatia ca pe perioada de aplicare a OUG 67/2023, sa asigure in cantitati suficiente produsele vizate.
Concluzii
Prelungirea plafonarii adaosurilor comerciale pana la jumatatea anului 2025 reflecta angajamentul autoritatilor de a sprijini consumatorii si de a asigura stabilitatea pietei alimentare. Aplicarea stricta si monitorizarea eficienta sunt obligatorii pentru succesul acestei masuri.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!