Plata datorii societate de catre asociat in calitate de fidejusor
Raspuns oferit deVera Constantin
Expert contabil
Un SRL aflat in procedura de insolventa i-a fost aprobat prin sentinta judecatoreasca planul de reorganizare, in urma caruia au fost anulate partial din datoriile avute. Aceasta anulare s-a transformat in venit impozabil pentru societate.
La data prezenta, societatea a iesit din insolventa, iar unul dintre creditori (in speta, o banca comerciala), caruia i-a fost anulata partial creanta, s-a indreptat pentru recuperarea creantei anulate, catre persoana fizica care era fidejusor in contractul de credit incheiat intre banca si SRL. Aceasta persoana fizica, care are calitatea de fidejusor, este si asociatul majoritar al SRL-ului. Persoana fizica a fost executata pentru valoarea creantei anulate, iar aceasta s-a indreptat catre SRL pentru recuperarea sumei pentru care a fost executata de catre banca.
Este corect sa inregistram in contabilitatea SRL, plata facuta de catre fidejusor catre banca, ca o cheltuiala a SRL-ului, in corespondenta cu datorie catre fidejusor, care este asociat in SRL? Nota contabila ar fi 6588 = 4551.
Cheltuiala inregistrata este deductibila la calculul de impozit pe profit? De avut in vedere ca, la momentul anularii creantei, in baza hotararii judecatoresti, valoarea creantei, a fost venit impozabil pentru SRL, aceeasi suma, care acum a fost inregistrata pe cheltuiala.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!