Plati fara documente justificative: Cum le interpreteaza ANAF si ce riscuri fiscale implica

ANAF a identificat, in controalele fiscale desfasurate in decembrie 2024, mai multe situatii in care platile fara obiect si fara documente justificative au fost considerate sume ridicate de catre asociatii firmelor in scop personal. In astfel de cazuri, sumele respective au fost incadrate drept venituri din alte surse si au fost impozitate corespunzator.
Caz concret: Compania de instalatii electrice
Un exemplu recent este cel al unei societati din domeniul instalatiilor electrice (CAEN 4321), care a fost verificata pentru perioada septembrie 2018 - septembrie 2024. Inspectorii fiscali au constatat ca firma a efectuat plati fara documente justificative, ceea ce a condus la reincadrarea acestora drept venituri ale asociatului, supuse impozitarii.
Practicile utilizate de ANAF
Din raportul de inspectie fiscala reiese ca ANAF a aplicat aceeasi abordare si in alte cazuri, urmarind urmatoarele aspecte:
- Plati fara justificare – sumele neclarificate din contabilitate sunt considerate drept retrageri personale ale asociatilor si sunt supuse impozitului pe venituri din alte surse.
- Nedeclararea dividendelor – firmele care nu respecta regulile privind distribuirea si impozitarea dividendelor, sunt supuse impunerilor suplimentare.
- Ajustarea TVA – in cazurile in care firmele nu pot dovedi prestarile de servicii achizitionate sau utilizarea unor bunuri pentru activitatea economica, nu se acorda deducerea pentru TVA.
Implicatii fiscale si masuri de preventie
In urma acestor verificari, ANAF a stabilit obligatii fiscale suplimentare pentru firmele controlate, inclusiv impozit pe dividende si impozit pe venituri din alte surse, dar si recalculari privind TVA si impozitul pe profit. In cazul societatii de instalatii electrice, obligatiile fiscale suplimentare stabilite au inclus atat impozitul pe venituri din alte surse, cat si impozitul pe dividende nedeclarate.
Pentru a evita astfel de situatii, firmele ar trebui sa acorde importanta documentarii tuturor platilor (orice tranzactie trebuie sa fie justificata prin facturi, contracte si documente de plata) si sa evite utilizarii banilor firmei in scop personal. Asociatii trebuie sa respecte procedurile legale pentru distribuirea dividendelor si sa evite retrageri informale din conturile companiei.
Totodata, se impune monitorizarea continua si corectarea eventualelor erorilor contabile, la data constatarii lor, concomitent cu rectificarea declaratiilor fiscale, intrucat, lipsa documentelor justificative, atrage debite suplimentare precum si dobanzi si penalitati pentru perioada in care au fost efectuate platile fara justificare.
Concluzie
Cazurile recente arata ca ANAF acorda o atentie sporita fluxurilor financiare ale firmelor si incadreaza orice suma fara justificare ca fiind un beneficiu personal impozabil. Prin urmare, companiile trebuie sa fie extrem de riguroase in privinta evidentelor contabile si sa se asigure ca toate operatiunile financiare sunt bine documentate. In caz contrar, se pot confrunta cu reincadrari fiscale si sanctiuni care pot afecta grav activitatea economica.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!