Platitorii de impozit pe profit care nu au efectuat plata, insa aveau impozit pe profit de recuperat, pot beneficia de bonificatie
16 Sep 2020
Prin O.U.G. nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, au fost aduse unele completari Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 33/2020. Una dintre acestea vizeaza bonificatia aferenta trimestrelor I si II pentru impozitul pe profit in cazul contribuabililor care nu au achitat impozitul la aceste termene, insa aveau impozit pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti.
In special pentru primul trimestru al anului 2020 au existat numeroase situatii in care persoane juridice, platitori de impozit pe profit, avand impozit pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti au achitat doar diferenta dintre impozitul datorat/plata anticipata si impozitul de recuperat, uneori chiar organele fiscale asigurandu-i ca vor beneficia de bonificatia pentru plata impozitului si in aceasta situatie. Desi ultima zi de plata a impozitului era luni, 27 aprilie 2020, M.P.F. a publicat un comunicat cu clarificari privind aplicarea bonificatiei abia in data de vineri 24 aprilie 2020 in care, printre altele, se mentiona:
- termenul „platesc” prevazut de art. 1 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2020 are in vedere numai plata efectiva a impozitului datorat diminuat cu suma aferenta bonificatiei, asa cum rezulta si din instrumentul de motivare si promovare a actului normativ, “in vederea stimularii platii obligatiilor fiscale scadente, tinand cont de necesitatile de finantare a cheltuielilor bugetare se impune acordarea unor bonificatii de plata pentru contribuabilii care au capacitate financiara de a plati impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor”. In acest sens, nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege;.
Prin O.U.G. nr. 153/2020 s-au introdus urmatoarele prevederi in completarea art. 1 din O.U.G. nr. 33/2020:
”(10) In sensul prevederilor prezentului articol, bonificatia se acorda si pentru impozitul pe profit datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala, care se stinge cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti. Aceste prevederi se aplica si pentru stingerile efectuate pentru impozitul pe profit datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala aferente trimestrelor I si II ale anului 2020, respectiv pentru cele aferente perioadelor scadente prevazute la alin. (2) pentru contribuabilii cu anul fiscal modificat, cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti. De aceste prevederi pot beneficia si contribuabilii care au depus Declaratia privind impozitul pe profit datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala aferenta trimestrelor I si/sau II ale anului 2020, respectiv pentru perioadele scadente prevazute la alin. (2) pentru contribuabilii cu anul fiscal modificat, fara aplicarea bonificatiilor prevazute la alin. (1)-(3), prin depunerea unei declaratii rectificative si cu respectarea conditiilor prevazute in cadrul acestor alineate."
Asadar, in urma acestor modificari, atat pentru trimestrul I al anului 2020, cat si pentru trimestrul II:
- persoanele care au depus Declaratia nr. 100 cu aplicarea bonificatiei chiar daca impozitul datorat s-a stins cu impozit pe profit de recuperat (la termenul prevazut pentru plata) au dreptul sa beneficieze de aceasta bonificatie, daca la termenele de plata impozitul s-a stins integral prin plata sau cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali anteriori.
- persoanele care au depus Declaratia nr. 100 fara aplicarea bonificatiei iar impozitul datorat/plata anticipata trimestriala s-a stins (la termenul prevazut pentru plata) cu impozit pe profit de recuperat au dreptul sa beneficieze de aceasta bonificatie daca la termenele de plata impozitul s-a stins integral prin plata sau cu impozitul pe profit de recuperat din anii anteriori. Aceste persoane vor depune Declaratia rectificativa (Formular nr. 710).
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre impozit pe profit
Nov222024
Angajare somer - Legea 76. Monografie contabila
de
Ionut Jinga
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea a angajat un somer neindemnizat pentru care a incheiat conventie cu ANOFM pentru subventionare. Societatea primeste lunar intr-un cont special deschis la trezorerie suma de 2250lei. Care sunt inregistrarile contabile aferente acestei subventii?
Nov202024
Acordare burse. Deductibilitate
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Cheltuielile efectuate pentru bursele din cadrul invatamantului profesional dual scad sumele aferente impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime intre 0.75% din CA sau 20% din impozitul pe profit datorat?
Nov212024
Subunitate deschisa in strainatate de o societate romaneasca. Impact asupra raportarilor din Romania
de
Otilia Roman
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Entitatea din Romania va deschide un branch in Slovenia. Branch-ul din Slovenia nu are la dispozitie inca ERP-ul din Romania. Are un furnizor extern pentru contabilitatea si raportarea locala. Lunar un trail balance va fi trimis catre Romania pentru a fi inregistrat in ERP din Romania. Inregistrarile vor fi facute la nivel de sold si nu de tranzactie. In luna urmatoare va fi reversata luna ...
Determinarea IMCA si a impozitului pe profit datorat, la nivelul grupului fiscal
de
Profeanu Laura
16 Nov 2024
Contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal (sau anului fiscal modificat) pana la sfarsitul trimestrului (anului de calcul) mai mic decat IMCA, sunt obligati la plata impozitului pe profit, la nivelul IMCA.
Conform art. 18.1 alin. 8) din Codul ...
Determinarea impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) si a impozitului pe profit pentru efectuarea comparatiei cu IMCA
de
Profeanu Laura
16 Nov 2024
Pe 11 noiembrie 2024, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial HG 1.393/2024, care aduce modificari Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (HG 1/2016) cu impact, printre altele, si asupra impozitului pe profit. Normele sunt menite sa clarifice modul de aplicare a dispozitiilor privind IMCA si sa asigure o interpretare unitara a prevederilor fiscale.
Exemplu: Determinarea ...
Nov132024
Tratament fiscal sponsorizari efectuate de catre entiatile platitoare de impozit pe profit
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti daca societatea, platitoare de impozit pe profit, poate acorda sponsorizare din profitul anului 2024 (trim 1-3) platind direct suma din contractul de sponsorizare catre entitatea beneficiara urmand ca in 2025 sa depuna declaratia 107? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe profit keyboard_double_arrow_right