Pragurile valorice pentru Intrastat in anul 2018

04 Dec 2017
Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Institutul National de statistica a stabilit, prin Ordinul 1887 din 28 noiembrie 2017, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2018.
In functie de aceste praguri valorice se stabileste obligatia operatorilor economici de a furniza date statistice. Astfel, operatorii economici care in cursul anului 2017 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea acestor praguri Intrastat, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2018.
In cursul anului 2018 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici, care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2018. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2018 a expedierilor si/sau a introducerilor intra-UE de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.
Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta.
Pentru a completa Declaratia statistica Intrastat intr-un mod corect si eficient furnizorii de date vor respecta Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat aprobate prin OINS nr. 1475/2016.
Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intracomunitar cu bunuri furnizorii de date pot consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea Metodologie Intrastat, http://www.intrastat.ro/mi.php.
Declaratiile statistice Intrastat se transmit la Institutul National de Statistica numai in format electronic, declaratiile pe hartie nefiind acceptate. Pentru aceasta, Institutul National de Statistica, pe site-ul http://www.intrastat.ro/di2.php pune la dispozitia furnizorilor de informatii statistice Intrastat urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere a Declaratiilor statistice Intrastat:
1. aplicatia Intrastat on-line;
2. aplicatia Intrastat off-line.
Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat on-line sau off-line deoarece acestea contin reguli de validare predefinite pentru realizarea unor declaratii statistice Intrastat corecte si valide.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre Intrastat
Feb142025
Declarare marfa aflata in curs de aprovizionare, D390, intrastat
de
Elena Garofil
valabil la 14 Feb 2025
Intrebare:
La sfarsitul lunii ianuarie am inregistrat pe 327 marfa in tranzit de la un furnizor din UE. Trebuie sa o declar in declarati 390?
In Intrastat ar trebuie sa avem acelasi lucru cu declaratia 390 doar ca in Intrastat se evidentiaza achizitiile efective si atunci am avea o diferenta (in cazul in care inregistram factura de tranzit in declaratia 390).
Multumesc!
Dec072024
Declarare deseuri in declaratia Intrastat
de
Gina Popescu
valabil la 07 Dec 2024
Intrebare:
Care sunt codurile intrastat pentru deseuri nepericuloase (deseu ambalaj carton, deseu ambalaj plastic, deseu ambalaj sticla) rezultate in urma vanzarii engros produselor tip bere, suc, apa?
Aceste deseuri sunt colectate de o firma specializata, iar noi trebuie sa facturam aceste deseuri.
Va multumesc.
Sep262024
Declarare factura achizitie Decont 300 si sistem Intrastat
de
Costin A. Istrate
valabil la 26 Sep 2024
Intrebare:
In luna August 2024 s-a primit factura 4241051270/28.09.2024 de la Transfer Multisort Electronik SRL, CUI RO 25222010 J35/488/2009, factura cu TVA 19%. Acesta firma este sucursala firmei din Polonia Grupul TME Transfer Multisort Elektronik Sp. zoo. Marfa a venit din Polonia si s-a declarat la Intrastat.In decontul 300 apare la randul 20 nu la randul 5 si 5.1 Am atasat si factura 424105270.
...
Aug142024
Declarare transport in RO e-Transport si Intrastat
de
Gina Popescu
valabil la 14 Aug 2024
Intrebare:
Societatea A din Romania, platitoare de TVA si de impozit pe profit, factureaza o livrare catre un client B din Franta (cod valid vies Franta). Clientul solicita ca livrarea sa se efectueze la o alta adresa din Olanda. In D390 livrarea se declara pe VAT-ul de Franta.
1. Intrastat - pe ce VAT se declara aceasta livrare?
2. Pe ce adresa (tara) se emite codul UIT?
3. Care sunt implicatiile ...
Apr082024
Achizitii persoana impozabila nerezidenta cu cod de TVA romanesc
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Apr 2024
Intrebare: Nerezident, inregistrat in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal in Romania, are achizitii intracomunitare de bunuri de la parteneri din Polonia. Partenerii din Polonia emit factura pe codul societatii din Italia, cu mentiunea ca materialele au ajuns la adresa din Romania a unui alt tert care se ocupa de prelucrarea acestora pentru societatea din Italia. Produsele finite astfel realizate se ...
Nov182023
Achizitii marfuri din China vandute direct in Italia
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Nov 2023
Intrebare: In cazul in care o firma din Romania, platitoare de TVA lunar, cu administrator cetatean italian, care achizitioneaza marfuri din China si le vinde catre persoane juridice din Italia, marfa ajungand direct din China catre clientii (persoane juridice) din Italia, acestia suportand taxele vamale si transportul, cum ar trebui procedat din punct de vedere al TVA? Firma din Romania emite factura catre ...
Vezi toate studiile de caz despre Intrastat keyboard_double_arrow_right