Pragurile valorice pentru Intrastat in anul 2020
27 Nov 2019
Institutul National de Statistica a stabilit prin Ordinul 1.827/2019 din 22 noiembrie 2019 pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2020.
Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata - au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
In functie de aceste praguri valorice se stabileste obligatia operatorilor economici de a furniza date statistice. Astfel, operatorii economici care in cursul anului 2019 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2020.
In cursul anului 2020 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2020. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2020 a expedierilor si/sau a introducerilor intra-UE de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.
Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intracomunitar cu bunuri furnizorii de date pot consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea Metodologie Intrastat, http://www.intrastat.ro/mi.php.
Declaratia Intrastat se depune numai electronic prin utilizarea uneia din urmatoarele metode:
- online utilizand aplicatia pusa la dispozitie de INS (http://www.intrastat.ro/di2.php );
- offline utilizand softul pus la dispozitie de INS (http://www.intrastat.ro/di2.php ).
Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta, respectiv pana la data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre praguri valorice
Oct282024
Praguri si valori estimate - achizitii publice directe
de
Costin A. Istrate
valabil la 28 Oct 2024
Intrebare:
Care sunt pragurile pentru achizitiile publice din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice (clasice) in 2024? Care este valoarea pana la care se pot face achizitii directe de bunuri, fara a urma procedura simplificata, pe SEAP?
Vezi toate studiile de caz despre praguri valorice keyboard_double_arrow_right