Precizari ANAF privind modul cum se calculeaza termenul de transmitere a facturilor in sistemul national RO e-Factura

Un aspect important al implementarii sistemului RO e-Factura in Romania este intelegerea corecta a termenului legal pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura. In ciuda beneficiilor digitalizarii, ambiguitatile legislative pot crea confuzii printre contribuabili, un punct de neclaritate fiind modul de calcul al termenului de 5 zile calendaristice prevazut pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura.
Cum se interpreteaza termenul de transmitere a facturilor?
Conform textului OUG nr. 120/2021 (art. 10 alin. 7)), termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura este de „5 zile calendaristice de la data emiterii facturii”. Aceasta formulare neclara, da nastere la intrebari despre includerea zilei in care factura a fost emisa sau a zilei in care se implineste termenul, in calculul termenului, asa cum prevede Codul de procedura civila la art. 181, alin. 1) punctul 2): cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste.
In acest context, ANAF a postat recent un raspuns pe pagina sa de Facebook, explicand ca in calculul termenului de 5 zile calendaristice pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura, ziua emiterii nu este inclusa. Astfel, conform raspunsului ANAF, numaratoarea incepe din ziua urmatoare emiterii si include toate zilele calendaristice, indiferent daca sunt lucratoare sau nelucratoare.
Pentru a ilustra cum aceasta problema a fost abordata in mod oficial si pentru a oferi o interpretare clara, redau mai jos intrebarea unui contribuabil si raspunsul ANAF:
Intrebare:
Cum se calculeaza termenul de transmitere a facturilor in sistemul national RO e-factura?
Raspuns:
Dupa cum stiti, termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.
Acest termen se calculeaza pe zile calendaristice, din ziua urmatoare celei in care a fost emisa factura si expira in cea de-a 5-a zi, indiferent ca aceasta este o zi lucratoare sau nelucratoare.
De exemplu:
Daca o factura este emisa pe data de 5 august, termenul incepe sa curga din ziua urmatoare, respectiv din 6 august, si se considera incheiat in data de 10 august.
Factura transmisa in sistemul RO e-Factura pe 11 august se considera a fi transmisa cu intarziere.
Temei legal
OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
Art. 10. –
(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul de procedura civila
Calculul termenelor
Art. 181. -
(1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste;
3. cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an. Daca ultima luna nu are zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(2) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!