Pregatire pentru controalele ANPC si evitarea sanctiunilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza frecvent controale pentru a verifica respectarea legislatiei de catre operatorii economici. Fie ca activati in alimentatie publica, servicii sau orice alt domeniu, trebuie sa va asigurati ca afacerea este conforma cu cerintele impuse de lege. Controalele ANPC se bazeaza pe fise de control standardizate, care includ aspecte generale obligatorii pentru orice firma, indiferent de activitate.
Ce verifica ANPC in cadrul controalelor?
ANPC utilizeaza o fisa de control pentru aspecte generale, ce contine o lista de cerinte esentiale pentru toti operatorii economici. Printre cele mai importante aspecte verificate se numara:
2. Registrul Unic de Control – Acesta trebuie sa fie achizitionat si prezentat la cerere. Neconformitatea poate atrage amenzi intre 500 si 2.000 lei.
3. Afisarea corecta a informatiilor – Este obligatoriu sa fie afisate denumirea companiei, CUI, obiectul de activitate si programul de functionare. Amenzile pentru nerespectare variaza intre 1.000 si 10.000 lei.
4. Plachetele obligatorii – Firmele trebuie sa afiseze la loc vizibil plachetele „Telefonul Consumatorilor” si „Solutionare Alternativa a Litigiilor (SAL)”. Lipsa acestora atrage amenzi intre 2.000 si 20.000 lei.
5. Corectitudinea preturilor – Toate produsele trebuie sa aiba preturile afisate clar, vizibil si lizibil. Amenzile pot ajunge pana la 5.000 lei.
6. Respectarea campaniilor promotionale – In cazul reducerilor de pret, firmele trebuie sa afiseze pretul anterior corect, iar reducerile sa fie conforme cu legislatia. In caz contrar, amenzile variaza intre 5.000 si 30.000 lei.
7. Practicile comerciale corecte – ANPC verifica daca operatorii economici nu induc in eroare consumatorii prin omisiuni sau informatii false. Sanctiunile pot ajunge pana la 100.000 lei.
Cum sa va pregatiti pentru un control ANPC?
Pentru a evita sanctiunile si a gestiona un control ANPC fara probleme, urmati aceste bune practici:
- Revizuiti documentele firmei – Verificati daca aveti toate autorizatiile necesare si daca sunt valabile.
- Registrul Unic de Control – Achizitionati-l si pastrati-l la indemana.
- Actualizati afisajul obligatoriu – Plachetele privind protectia consumatorilor trebuie sa fie vizibile, iar programul de functionare afisat corect.
- Verificati preturile afisate – Toate produsele si serviciile trebuie sa aiba preturile clar indicate.
- Respectati regulile privind promotiile – In campaniile de reduceri, pretul anterior trebuie sa fie cel mai mic practicat in ultimele 30 de zile.
- Adoptati un comportament proactiv – Solicitati un control voluntar ANPC. Daca inspectorii descopera nereguli, va vor oferi un termen de remediere fara aplicarea unei amenzi.
Concluzie
Preventia este cea mai buna strategie pentru a evita sanctiunile ANPC. Operatorii economici care isi revizuiesc regulat conformitatea si adopta masuri corective inainte de un control pot evita amenzi substantiale si chiar suspendarea activitatii. Implementarea unui sistem de conformitate bazat pe fisele de control ANPC este o investitie practica valoroasa pentru orice afacere care doreste sa functioneze fara riscuri legale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!