Principalele repere fiscale si nu numai din luna iunie 2024
01 Iun 2024
Iunie 2024 vine incarcat cu aspecte semnificative pentru mediul de afaceri din Romania, incluzand noutati in sistemul e-Factura, modificari ale reglementarilor fiscale si alte chestiuni legate de finantari si obligatii legale. Cele mai importante repere pentru aceasta luna, sunt:
1 iunie - Noi reglementari si obligatii
- e-Factura: Incepand cu 1 iunie, perioada de gratie pentru adoptarea sistemului e-Factura se incheie, iar autoritatile vor incepe sa aplice amenzi pentru neconformitati:
Art. LIX din Legea nr. 296/2023:
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sanctioneaza.
- Produse accizabile: Lista produselor accizabile se extinde, incluzand produsele cu nicotina destinate consumului oral care nu contin tutun. Pentru produsele in stoc, exigibilitatea accizelor va interveni la vanzarea pe piata interna.
- Reorganizarea Directiei de mari contribuabili: Directia pierde personalitatea juridica, iar responsabilitatile sale trec integral sub egida ANAF.
- Zile libere legale: Angajatorii trebuie sa acorde zile libere pentru 1 iunie (Ziua Copilului) si pentru Rusalii (23 si 24 iunie).
Dar, in anul 2024, 1 iunie este sambata, zi libera, la fel si ziua de 23 iunie (duminica). Deci, din cele trei libere legale, doar una este in timpul saptamanii de lucru (cea de luni, 24 iunie 2024).
3 iunie – Protectie pentru anumite categorii de angajati
- Protectie pentru parintii singuri: Acestia nu mai pot fi obligati sa lucreze in ture de noapte, alaturandu-se altor categorii protejate cum ar fi femeile gravide sau cele care alapteaza.
Modificarea a fost adusa Codului muncii prin Legea nr. 161/2024
Articol unic. -
La art. 128 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, (…) alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte."
16 iunie - Obligatii pentru comercianti
- Acceptarea platilor cu cardul: Toti comerciantii sunt obligati sa ofere clientilor cel putin un instrument de plata electronica.
OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata (modificata prin Legea nr. 406/2023):
(1^2) Persoanele fizice sau juridice, prevazute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului (...) au obligatia de a asigura implementarea si de a accepta cel putin un instrument de plata fara numerar, asa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31.
17 iunie - Oportunitati de finantare
- Finantari pentru HoReCa: Intreprinderile din sectorul HoReCa din statiunile balneare pot accesa fonduri nerambursabile de pana la 200.000 euro pentru modernizari si formare profesionala.
In acest sens, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) a anuntat lansarea apelului de proiecte destinat operatorilor economici din statiunile balneare si balneoclimatice, incepand cu 17 iunie 2024, ora 10:00. Prin aceasta initiativa, se ofera posibilitatea obtinerii unei finantari nerambursabile de pana la 200.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, balneare, culturale, sportive si de agrement. Finantarea acopera maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, exclusiv TVA.
19 iunie – Reguli pentru PFA
- Inregistrarea fiscala a PFA-urilor: Se extind regulile pentru inregistrarea fiscala a PFA-urilor si profesionistilor care nu se inregistreaza la Registrul Comertului.
Ordinul presedintelui ANAF nr. 371/2024 a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la data de 19 iunie 2024. Prin acest ordin, s-au adus modificari la Ordinul presedintelui ANAF nr. 2021/2021 privind competenta de administrare a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
25 iunie - Termene fiscale importante
- Impozitul pe profit si impozitul micro: Termenul pentru declararea si plata impozitelor pe afaceri pentru anul anterior (termen temporar unic pentru impozitul anual pe profit si pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentr trim. IV.2023, conform O.U.G nr. 153/2020).
- Dosarul preturilor de transfer: Potrivit Ordinului presedintelui ANAF nr.442 din 22 ianuarie 2016, marii contribuabili trebuie sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, cu un termen extins pana la aceasta data. Initial, termenul a fost 25 martie.
30 iunie - Expirarea plafonarii preturilor la RCA
- Plafonarea preturilor RCA: Se incheie perioada in care preturile politelor RCA sunt plafonate, urmand a se reveni la preturile stabilite de piata, conform H.G. nr. 262 din 28 martie 2024.
Pe parcursul lunii, este posibil sa apara si alte modificari legislative. Recomandam o atentie sporita la comunicarile oficiale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre noutati fiscale
Proiect de OUG. Masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA
de
Profeanu Laura
21 Iun 2024
Guvernul a adoptat vineri principalele reguli pentru implementarea deconturilor precompletate de TVA, incepand cu luna august 2024, acestea fiind incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG). Documentul extinde sursele de informatii pe care se bazeaza deconturile precompletate si detaliaza modul in care sunt gestionate situatiile in care apar diferente intre forma precompletata de ...
Iun212024
Decontul precompletat RO e-TVA. Diferente semnificative
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Proiect RO e-TVA. Va rog sa ne dati cateva exemple practice pentru a intelege corect: Conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila, cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. Multumesc.
Iun212024
Ro e-Factura din iulie 2024
de
Vera Constantin
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Va rugam sa ne prezentati modificarile e-factura incepand cu data de 01.07.2024 in ce priveste modificarea termenului de trimitere, temei legal, termen si in ce priveste facturile de achizitie document justificativ contabilitate, amenzi. Va multumim!
Dosarul preturilor de transfer pentru marii contribuabili: Termen 25 iunie 2024
de
Profeanu Laura
17 Iun 2024
In acest an, marii contribuabili trebuie sa finalizeze dosarul preturilor de transfer pana la data de 25 iunie 2024.
Intrucat OUG nr. 153/2020 a stabilit termenul pentru declararea si plata impozitului pe profitul aferent anului 2023, pentru 25 iunie 2024, acesta este si termenul pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili, conform normelor stabilite de ANAF ...
Clarificari recente de la CJUE privind sediile fixe
de
Profeanu Laura
15 Iun 2024
Deciziile autoritatilor fiscale din Romania privind impunerea TVA pentru existenta de sedii fixe au fost recent subiectul unei hotarari importante de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). In speta Adient C-533/22, CJUE a oferit clarificari esentiale, invalidand abordarile generalizate ale ANAF care nu gasesc sustinere in legislatia de TVA europeana.
Contextul spetei
La baza ...
Majorarea deducerii personale de baza de la 1 iulie 2024
de
Profeanu Laura
14 Iun 2024
Incepand cu 1 iulie 2024, angajatii din Romania vor beneficia de o majorare a deducerii personale de baza, o modificare direct corelata cu cresterea salariului minim brut pe tara. Deducerea personala este suma scutita de la impozitare, destinata a micsora sarcina fiscala a angajatilor, in special a celor cu venituri modeste.
Conform art. 77 din Codul fiscal, deducerea personala de baza este ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati fiscale keyboard_double_arrow_right