Procedura de administrare si monitorizare a marilor contribuabili
21 Apr 2017
Prin OANAF 1023 din 20.04.2017 a fost aprobata Procedura de administrare si monitorizare a marilor contribuabili cuprinzand proceduri privind: inregistrarea fiscala, administrarea grupului fiscal unic, obligatiile declarative, solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, solicitarea documentelor de catre marii contribuabili si comunicarea acestora, plata obligatiilor fiscale, compensarea si restituirea obligatiilor bugetare, procedura de control fiscal si activitatea de supraveghere fiscala, monitorizare si autorizare,indrumare si asistenta, activitatea de inspectie economico-financiara precum si dispozitii tranzitorii privind solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA si optiune de rambursare, plata obligatiilor fiscale, procedura de executare silita.
Selectia/Actualizarea marilor contribuabili se realizeaza in functie de criteriile de selectie prevazute la art. 3 si de regulile specifice prevazute la art. 7 din OANAF 3609/2015 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili..
Conform procedurii, marii contribuabili depun declaratiile fiscale la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie a anului in care acestia devin mari contribuabili.
In cazul marilor contribuabili care au infiintate sedii secundare, declararea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariatii care isi desfasoara activitatea la sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor, se face la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.
Plata obligatiilor fiscale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii aferent activitatii sediilor secundare, se efectueaza de catre persoana juridica mare contribuabil la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti.
In situatia in care un mare contribuabil face plata impozitului pe veniturile din salarii datorat de sediul sau secundar, documentele de plata intocmite de contribuabilul mare in acest scop vor cuprinde in mod obligatoriu si urmatoarele informatii:
a) codul de identificare fiscala si denumirea persoanei care face plata, respectiv contribuabilul mare care a infiintat sediul secundar;
b) codul de identificare fiscala al sediului secundar pentru care se face plata.
Indrumarea si asistenta marilor contribuabili in aplicarea prevederilor legislatiei fiscale se asigura de catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili. Indrumarea si asistenta se fac fie ca urmare a solicitarii contribuabililor, fie din initiativa organului fiscal central competent. Indrumarea si asistenta ca urmare a solicitarii marilor contribuabili se realizeaza in mod prioritar prin e-mail sau telefonic, potrivit procedurilor specifice. Pentru asistenta prin e-mail contribuabilii mari vor completa formularul de asistenta existent pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Contribuabilii mari pot solicita asistenta telefonic Biroului central asistenta telefonica a contribuabililor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Indrumarea si asistenta din initiativa organului fiscal central competent se asigura atat prin elaborarea si distribuirea de materiale de informare (ghiduri, brosuri, pliante, afise etc.), cat si prin orice alte mijloace care pot asigura transmiterea corespunzatoare a informatiilor si mesajelor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre decont
Nov222024
Sold registru casa
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Cum se poate proceda in cazul unei societati avand ca obiect comertul cu amanuntul (alimente, bauturi, tutun, produse de uz casnic) al carei administrator achita majoritatea facturilor de marfa in numerar, din casierie insa nu tine evidenta stricta a soldului acesteia, rezultand, ocazional, zile cu sold negativ in registrul de casa (per total, soldul la inceputul si la finalul lunii este ...
Nov222024
AIC de bunuri de la furnizor cu cod invalid de TVA
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societate platitoare de tva a efectuat in luna septembrie o achizitie intracomunitara de bunuri de la un furnizor din Lituania, fara cod valid de tva in VIES. Factura are data de septembrie, dar am primit-o si inregistrat-o in luna octombrie. Furnizorul din Lituania fara cod valid de tva a emis factura cu tva 21%. Cum inregistrez aceasta factura? Aplic taxare inversa la valoarea integrala cu ...
Nov212024
Declarare facturi Bolt emise in numele furnizorului roman
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Societatea M SRL primeste o factura de servicii de calatorie (taxi) in urmatoarea configuratie:
"Factura emisa de Bolt Operation Estonia, VAT:EE102090374 in numele SDM SRL din Romania, cod unic de inregistrare:4984..., cod TVA: 4993....
Cum se inregistreaza corect factura si in ce declaratii fiscale se evidentiaza?
Nov222024
Facturare penalitati, sistemul RO e-Factura
de
Amelia Dumitras
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am emis o factura pentru penalitati. Aceasta factura se transmite in e-factura?
Nov202024
Decontare ochelari
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, contra/valoarea ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de ...
Nov262024
Obligatii fiscale de plata privind beneficiile acordate salariatilor
de
Dani Cucu
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare:
Compania noastra asigura decontarea transportului salariatilor care locuiesc in afara orasului si vin la serviciu cu auto personal.
Avem procedura de acordare, act aditional la CIM pentru acest beneficiu, calculul si decontarea lunara se fac in baza unui raport in functie de zilele lucrate si a bonurilor de carburant.
Va rog sa ne spuneti daca:
1. Este obligatoriu ca salariatul care ...
Vezi toate studiile de caz despre decont keyboard_double_arrow_right