Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului
Restituirea impozitului pe dividende, o tema de actualitate fiscala, este un subiect de interes pentru multi contribuabili si profesionisti in domeniul contabil. Procedura de restituire a impozitului pe dividende care a fost platit in plus, este reglementata prin OPANAF nr. 765/2022, un act normativ care clarifica pasii necesari pentru corectarea si ajustarea obligatiilor fiscale legate de dividende, precum si in Codul de procedura fiscala, la art. 170 indice 1) alin.1).
Conform Ordinului nr. 765/2022, restituirea impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, este posibila sub anumite conditii. Acest ordin a intrat in vigoare la data de 27 aprilie 2022 si se aplica tuturor dividendelor distribuite partial care necesita ajustari ulterioare.
Criterii de eligibilitate
Restituirea este posibila doar dupa ce asociatii sau actionarii au returnat sumele incasate in plus sau dupa ce situatiile financiare anuale au fost aprobate. In acest sens, platitorii de dividende trebuie sa depuna o declaratie rectificativa pentru a corecta sumele declarate initial. Apoi, trebuie sa depuna o cerere de restituire conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala?.
Obiectul procedurii de restituire, il constituie impozitul pe dividende platit in plus la bugetul de stat, rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor incasate in plus de catre acestia sau dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite si neplatite, pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora.
Procedura detaliata
1. Depunerea declaratiei rectificative
Primul pas este depunerea unei declaratii rectificative care sa ajusteze impozitul pe dividende declarat initial. Potrivit punctului 3 din Procedura de restituire a impozitului pe dividende, in situatia in care platitorul de dividende constata ca sumele distribuite au fost mai mari decat dividendele datorate, acesta corecteaza debitele reprezentand impozit pe dividende declarate la organul fiscal, prin depunerea unei declaratii rectificative, in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende rezultata ca fiind platita in plus ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor, dupa restituirea de catre asociati/actionari a dividendelor.
2. Depunerea cererii de restituire
Dupa corectarea obligatiilor fiscale, contribuabilul trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere de restituire, utilizand modelul prevazut in anexa nr. 2 a Ordinului nr. 765/2022?. Cererea de restituire a impozitului pe dividende, se depune la organul fiscal, numai dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor distribuite in plus, avand termen de depunere pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, conform art. 219 din Codul de procedura fiscala, respectiv de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.
Formularul cererii are 3 sectiuni:
A. Date de identificare ale platitorului (cod de identificare fiscala, denumire, adresa, etc)
B. Date privind creanta fiscala, unde se va completa codul bugetar:
Rd.1: impozitul pe dividende declarat in cursul anului, pentru care se face regularizarea;
Rd.2: impozitul pe dividende rezultat ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor;
Rd.3: diferenta solicitata la restituire (rd. 1 – rd.2)
C. Restituirea dividendelor de catre actionari/asociati (nume si prenume, suma in lei)
Important: Pe formular se va indica codul IBAN al contului bancar in care se solicita restituirea efectiva a sumelor cuvenite.
3. Procesul de restituire
Daca platitorul de dividende are obligatii fiscale restante (inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare) organul fiscal va efectua cu prioritate compensarile conform potrivit art. 167 si 168 din Codul de procedura fiscala:
- In cazul in care suma de restituit platitorului de dividende este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale acestuia, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, compensarea se efectueaza pana la concurenta acestei sume;
- In cazul in care suma de restituit platitorului de dividende este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale acestuia, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, compensarea se efectueaza pana la concurenta acestor obligatii, diferenta rezultata restituindu-se acestuia.
Termenul de solutionare a cererii
Potrivit Art. 77 din Codul de procedura fiscala, cererile depuse de catre contribuabili la organul fiscal, se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare. Prin urmare, restituirea sumelor reprezentand impozit pe dividende cuvenite platitorului, se efectueaza prin decontare bancara, in termen de 45 de zile, in contul bancar indicat de platitorul de dividende in cererea de restituire.
In concluzie, desi procesul poate parea complex, urmand pasii indicati si respectand cerintele legale, companiile isi pot recupera cu succes sumele platite in plus, asigurandu-se astfel ca obligatiile fiscale sunt in deplina conformitate cu legislatia in vigoare. Totodata, prin implementarea corecta a procedurii, platitorii de dividende pot beneficia de restituirea impozitului, contribuind la sanatatea financiara a companiei.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!