Procedura de solutionare a cererilor de rambursare TVA de catre persoanele impozabile nestabilite în Romania, ci in alt stat membru UE

Rambursarea TVA (potrivit dispozitiilor art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, coroborate cu prevederile pct. 72 din normele metodologice aprobate prin HG 1/2016) catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene, se efectueaza potrivit procedurii aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2809/2016.
Solicitarea rambursarii
Pentru a obtine o rambursare a TVA in Romania, persoana impozabila nestabilita in Romania (solicitant) adreseaza pe cale electronica o cerere de rambursare (D 318) pe care o inainteaza statului membru in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv.
Cererile de rambursare primite prin intermediul statului membru de stabilire, se transmit compartimentului de specialitate, din cadrul Administratiei fiscale pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.
Analiza cererii si a documentelor atasate
Pentru stabilirea dreptului la rambursare, compartimentul de specialitate verifica daca pe parcursul perioadei de rambursare solicitantul a fost inregistrat in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 316 din Codul fiscal. In cazul in care a fost inregistrat, se propune respingerea rambursarii TVA.
In cazul in care compartimentul de specialitate nu are toate informatiile pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare, poate cere informatii suplimentare, atat de la solicitant, cat si de la autoritatile competente din statul membru de stabilire, pe parcursul perioadei de 4 luni de la data primirii cererii.
Informatiile solicitate pot cuprinde depunerea facturii sau a documentului de import, in original sau in copie, in cazul in care exista indoieli cu privire la validitatea sau acuratetea unei anumite cereri. Informatiile solicitate trebuie furnizate in termen de o luna de la data la care cererea este primita de persoana careia ii este adresata.
In cazul in care exista suspiciuni cu privire la unele facturi, compartimentul de specialitate poate solicita efectuarea unei constatari la fata locului, la persoana impozabila stabilita in Romania care a emis respectiva factura.
Decizia privind dreptul de rambursare
Rezultatul analizei efectuate in vederea solutionarii cererii de rambursare se consemneaza intr-un referat prin care se propune rambursarea integrala, rambursarea partiala sau respingerea rambursarii TVA. Pe baza referatului de analiza se intocmeste proiectul deciziei de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene.
Dupa aprobarea deciziei de rambursare a TVA, se procedeaza la compensarea cu eventualele obligatii fiscale neachitate la bugetul general consolidat de respectiva persoana si la restituirea sumelor aprobate sau a diferentelor ramase dupa compensare.
Termenul de solutionare
Termenul de solutionare a cererilor de rambursare este:
a) daca nu s-au solicitat informatii suplimentare, comunicarea deciziei de aprobare/respingere a cererii de rambursare se face in termen de cel mult 4 luni de la data primirii cererii de rambursare;
b) daca organul fiscal a solicitat informatii suplimentare, comunicarea deciziei se face in termen de cel mult 2 luni de la data primirii informatiilor suplimentare solicitate sau in termen de cel mult 2 luni de la data expirarii termenului de furnizare a acestor informatii, in cazul in care nu a primit raspuns la cererea sa de informatii, dar, in ambele cazuri, nu mai mult de 6 luni de la data primirii cererii de rambursare de la autoritatea competenta din statul membru in care este stabilit solicitantul;
c) daca organul fiscal a solicitat alte informatii suplimentare, comunicarea deciziei de aprobare/respingere a cererii de rambursare se face in termen de cel mult 8 luni de la data primirii cererii de rambursare.
In cazul in care cererea de rambursare se aproba, rambursarea sumei aprobate este efectuata cel tarziu in termen de 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului.
Dispozitii privind plata
Rambursarea se efectueaza in lei intr-un cont bancar din Romania sau, la cererea solicitantului, in oricare alt stat membru, situatie in care, comisioanele bancare de transfer sunt retinute din suma care urmeaza a fi platita solicitantului.
Rambursarea se efectueaza intr-un cont bancar deschis pe numele solicitantului sau pe numele altei persoane, daca in care in cererea de rambursare sunt inscrise datele de identificare ale acesteia.
Rectificarea sumei solicitate la rambursare sau a sumei deja rambursate,
ca urmare a stabilirii pro-ratei definitive
Daca, ulterior primirii cererii de rambursare, pro-rata de deducere declarata cu ocazia depunerii solicitarii respective se modifica, solicitantul trebuie sa rectifice suma solicitata la rambursare sau suma deja rambursata.
Rectificarea se poate face astfel:
- printr-o cerere de rambursare, daca solicitantul depune respectiva cerere pe parcursul anului care urmeaza perioadei de rambursare pentru care s-a solicitat rambursarea taxei sau pentru care taxa a fost deja rambursata;
- printr-o declaratie de rectificare, daca solicitantul nu depune o alta cerere de rambursare pe parcursul anului calendaristic.
Daca in urma calculului pro-ratei definitive, pro-rata de deducere este modificata, solicitantul are obligatia de a rectifica suma solicitata sau deja rambursata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!