Productia este dubla fata de consum. Bulgarii nu pot exporta din cauza taxelor mari
05 Apr 2013
Vremea caldă, reducerea cheltuielilor gospodăriilor şi preţurile ridicate la electricitate au adus în criză sectorul energetic din Bulgaria, unde producţia de electricitate depăşeşte cu mult consumul, iar pentru a se menţine un echilibru între cererea şi oferta de energie, mai mulţi producători au fost obligaţi să îşi închidă temporar unităţile. De asemenea, producţia singurei centrale nucleare din Bulgaria a fost redusă.
„Sectorul energetic este foarte bolnav, ineficient, supraîncărcat şi produce mai mult decât este nevoie“, a declarat Asen Vasilev, ministrul interimar al economiei şi energiei, citat de Global Post.
În ultimii patru ani, sectorul energiei regenerabile din Bulgaria s-a dezvoltat într-un ritm alert datorită subvenţiilor destinate producătorilor şi stabilirii unor preţuri fixe preferenţiale. Însă, 40% din parcurile eoliene şi solare nu reuşesc să informeze operatorii reţelei de fluctuaţiile producţiei, ceea ce creează probleme de siguranţă.
În acest context, Vasilev le-a solicitat producătorilor de energie regenerabilă care au încălcat regulile de siguranţă în ultimele nouă luni să oprească temporar toate unităţile şi i-a avertizat pe ceilalţi jucători de pe piaţă că vor fi sancţionaţi dacă depăşesc un anumit nivel al producţiei.
„Închid şi pornesc unităţile fără să anunţe, creând astfel probleme sistemului care ar putea exploda“, a spus ministrul.
De asemenea, el a propus măsuri care să reducă fraudele la marile uzine industriale care pe de-o parte produc energie, pe care o vând la preţuri ridicate, iar pe de altă parte cumpără energie mai ieftină de la stat.
O soluţie pentru ieşirea din criză ar fi ca Bulgaria să reducă tarifele de transport al energiei pentru exporturi şi să găsească soluţii pentru a majora livrările către ţările vecine, precum Turcia, apreciază Vasilev. În prezent există restricţii privind cantitatea de electricitate exporată în Turcia deoarece această ţară nu face parte din reţeaua electrică paneuropeană. Însă Vasilev le va solicita autorităţilor să propună un mecanism legal şi tehnic pentru renunţarea la restricţiile de export către Turcia.
Consumul intern de electricitate (4.700 MW) şi exporturile (300 MW) reprezintă mai puţin de jumătate din actuala capacitate de producţie a Bulgariei, de 12.000 MW.
Articol preluat de pe www.zf.ro
Cititi articolul integral aici!
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre productie
Oct082024
Productie energie. Inregistrari contabile. Autofactura
de
Irina Dumitrescu
valabil la 08 Oct 2024
Intrebare:
In data de 09.09.2024 am depus catre Autoritatea Vamala Romana anexa 23 privind utilizarea produselor energetice si energiei electrice in exceptare de la regimul de accizare, cu intarziere. Mi s-a spus ca trebuie sa platesc acciza retroactiv pentru perioada in care nu am avut aceasta declaratie depusa, urmand ca dupa aceasta data sa declar in D100 valoarea accizelor cu zero.
Trebuie sa emit ...
Sep032024
Vanzare marfuri sub costul de productie
de
Gina Popescu
valabil la 03 Sep 2024
Intrebare:
Un SRL platitor de TVA lunar si impozit pe profit livreaza unui client (persoana juridica) cantitatea de 500 kg carne de porc pentru consum uman la pretul de 10 lei/kg. Carnea provine din productia proprie a societatii, costul de productie fiind de 3 lei/kg.
Clientul, in prezenta delegatului societatii livratoare, face o receptie calitativa a carnii si constata ca datorita decongelarii, ...
Iun292024
Stabilirea costului de productie
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Iun 2024
Intrebare: O unitate de productie produce diverse utilaje cu ciclu lung de fabricatie. Produsele fabricate sunt unicat. In respectiva unitate de productie se lucreaza simultan la producerea mai multor utilaje, se executa lucrari de reparatii, revizii, modernizari de utilaje. Cum ar trebui repartizate costurile indirecte de productie asupra produselor finite obtinute? In prima luna se achizitioneaza ...
Iun282024
Societate din UE: Achizitie intracomunitara de bunuri urmata de livrare intracomunitara de bunuri
de
Ela Dumitra
valabil la 28 Iun 2024
Intrebare: Societatea mama trimite in Romania la prelucrat piese in sistem lohn. Avand in vedere ca trimit la noi spre prelucrare ultimul proces in comanda de productie, societatea mama ar vrea sa trimitem piesele direct catre clientul lor din Spania. Asta ar insemna ca la finalul procesului de productie, noi emitem catre societatea mama, piesele le livram in Spania direct la client si factura de vanzare o ...
Apr192024
Calcul cost apartamente. Dezvoltator imobiliar
de
Vera Constantin
valabil la 19 Apr 2024
Intrebare: O societate platitoare de TVA si impozit pe profit achizitioneaza un teren construibil in care a fost inregistrat in contabilitate in contul 371. Prin achizitia acestui teren se hotaraste ridicarea unui bloc de locuinte in vederea vanzarii pentru care se achizitioneaza materialele necesare pe societate, iar manopera este efectuata de o alta societate in baza unui contract de antrepriza. ...
Feb252024
Producere matrita pentru client din Slovacia. Regim TVA
de
Constanta Popa
valabil la 25 Feb 2024
Intrebare: Suntem o companie din Romania inregistrata in scopuri de TVA in Romania, avem un client din Slovacia pentru care producem si livram piese in Slovacia. Clientul este inregistrat in scopuri de TVA in Slovacia. Pentru producerea acestor piese firma din Romania a creat o matrita pe care o foloseste in procesul de productie din Romania dar pe care o vinde clientului din Slovacia (matrita ramane in ...
Vezi toate studiile de caz despre productie keyboard_double_arrow_right