Proiect de lege! Noi prevederi privind contributia pentru persoane cu handicap neincadrate
17 Ian 2020
Ministerul Muncii si Protectiei sociale a publicat pe site-ul oficial la rubrica Transparenta decizionala un Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectul propune modificarea art. 78 alin. (3) din Legea nr. 448/2006 astfel incat, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2) al acestui articol, sa poata opta pentru una din urmatoarele variante:
2. sa plateasca lunar catre bugetul de stat minim 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, raportat la norma de munca maxima pentru care persoana cu handicap poate fi angajata, iar pentru diferenta datorata la bugetul de stat, poate sa achizitioneze produse si servicii realizate prin activitatea directa a persoanelor cu handicap, angajate in unitatile protejate autorizate.
In acest sens, unitatea protejata autorizata reprezinta entitatea de drept public sau privat cu gestiune proprie, cu minim 4 angajati, din care cel putin 50% sunt persoane cu handicap angajate cu contract individual de munca incheiat pentru o durata de minimum 2 ore/zi.
Astfel, pe de o parte se propune raportarea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate la norma de munca maxima posibila a persoanei cu handicap, pe de alta parte se propune ca pentru 50% din aceasta contributie angajatorul sa poata opta pentru achizitii de bunuri si servicii realizate prin activitatea directa a persoanelor cu handicap, angajate in unitatile protejate autorizate.
Reamintim ca in trecut persoanele carora le revenea obligatia angajarii persoanelor cu handicap si nu angajau aceste persoane pentru indeplinirea acestei obligatii puteau opta pentru achizitionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate pe baza de parteneriat in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat. Incepand cu 01 septembrie 2017, prin O.U.G. nr. 60/2017 a fost eliminata posibilitatea persoanelor juridice de a opta pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitatile protejate autorizate.
Dupa cum se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul de lege, masurile introduse prin O.U.G. nr. 60/2017 au determinat o scadere dramatica a activitatii unitatilor protejate, deoarece piata de desfacere a produselor lor s-a redus substantial, in conditiile in care costurile lor de productie sunt mai mari decat ale altor operatori economici si nu pot fi competitive pe piata. In acelasi timp, O.U.G. nr. 60/2017 a modificat art. 81 alin. (2) din Legea nr. 448/2006, republicata, eliminand posibilitatea infiintarii de unitati protejate sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, ori din cadrul organizatiilor neguvernamentale.
Masurile propuse prin acest proiect ar oferi unitatilor protejate autorizate existente ajutorul necesar pentru a-si relansa activitatea si altor structuri motivatia pentru reautorizare/infiintare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre proiect de lege
Bonificatia majorata pentru contribuabilii corecti: de la 3% la 5% in 2024
de
Profeanu Laura
12 Nov 2024
Un nou proiect de lege vine cu vesti bune pentru contribuabilii romani care si-au respectat obligatiile fiscale in mod exemplar: bonificatia acordata acestora va creste de la 3% la 5% din valoarea impozitelor datorate si achitate in termen, pentru anul 2024. Parlamentul intentioneaza sa aprobe aceasta modificare in curand, proiectul fiind deja adoptat de comisiile Camerei Deputatilor si ...
Proiect de lege: Scutirea de impozit si CASS pentru biletele de valoare
de
Profeanu Laura
16 Sep 2024
Un nou proiect de lege depus recent la Senat propune scutirea de impozit pe venit si de CASS (CASS in cazul tichetelor de masa si al voucherelor de vacanta) urmarind o crestere indirecta a salariului net pentru angajatii care beneficiaza de astfel de bilete de valoare.
Cadrul legislativ actual pentru tichetele de valoare
Conform art. 2 alin. (1) ...
TVA redusa pentru hrana albinelor - proiect de lege care sprijina apicultura
de
Profeanu Laura
16 Sep 2024
Un nou produs, hrana pentru albine, va beneficia de o cota redusa de TVA de 9%, conform unui proiect de lege pentru modificarea art. 291 alin. (2) din Codul fiscal, adoptat de Parlament la data de 11 septembrie 2024. Intrucat in prezent hrana pentru albine se incadreaza la produsele cu mult zahar adaugat, pentru care TVA este de 19%, modificarea legislativa vine sa corecteze aceasta ...
Propuneri de modificare a Codului fiscal pentru incurajarea tinerilor pe piata muncii din Romania
de
Profeanu Laura
20 Aug 2024
Contextul propunerilor de modificari
Migratia tinerilor si rata crescuta a somajului in randul acestora sunt alimentate de mai multe probleme, cum ar fi accesul limitat la oportunitatile de munca, lipsa experientei profesionale si discrepanta dintre educatia primita si cerintele pietei muncii. Prin modificarile propuse, legiuitorul roman isi propune sa creeze un mediu mai favorabil ...
Mar222024
Bonificatia 3%
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Mar 2024
Intrebare: Procedura acordare bonificatie de 3%, in ce conditii si ce implicatii sunt? Multumesc.
Mar152024
Intreprinderi legate. Asociati si administratori. Conditii microintreprindere in 2024
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Mar 2024
Intrebare: Referitor la intreprinderi legate, avem urmatoarele situatii: 1. SRL 1 are 2 asociati A si B, in care A detine 66% si B detine 24%. Atat A cat si B sunt administrator ai societatii, avand drepturi depline conform actului constitutiv. Asociatul B detine SRL 2 in care detine 90% din capitalul social si este administratorul societatii conform actului constitutiv. Societatile SRL 1 si SRL 2 pot fi ...
Vezi toate studiile de caz despre proiect de lege keyboard_double_arrow_right