Proiect de majorare a sumelor acordate pentru tichetele culturale
Tichetele culturale reprezinta bilete de valoare oferite angajatilor, fie lunar, fie ocazional, pentru a acoperi costurile unor servicii si bunuri culturale.
Schimbarile propuse in 2024
Recent, un proiect de ordin comun al ministrului finantelor si ministrului culturii a fost pus in dezbatere publica la data de 2 septembrie 2024, propunand o majorare a valorilor sumelor acordate pentru tichete culturale. Concret, pentru semestrul II al anului 2024, sumele ar urma sa creasca la 220 lei pe luna si 440 lei per eveniment, o crestere de 10 lei fata de valorile anterioare, stabilite prin Ordinul nr. 410/2707/2024 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2024, care prevede:
(1) Pentru semestrul I al anului 2024, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de maximum 210 lei/luna, respectiv de maximum 430 lei/eveniment.
(2) Valoarea nominala stabilita la alin. (1) se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024.
Detalii tehnice ale propunerii
Potrivit art. 32 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Legea 165/2018, valoarea nominala maxima a tichetelor culturale, se indexeaza, semestrial, prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului de resort, cu indicele inflatiei comunicat de INS, in functie de evolutia tarifelor/preturilor la serviciile/bunurile a caror contravaloare poate fi achitata cu aceste bilete de valoare.
La art. 33 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin HG nr. 1045/2018, (Norme metodologice), se precizeaza faptul ca, la fundamentarea valorii sumei lunare indexate semestrial, acordata sub forma de tichete culturale, se vor utiliza urmatoarele reguli:
- indicele inflatiei, respectiv indicele preturilor de consum realizat, cu perioada de referinta luna ianuarie 2019, luna in care Legea nr. 165/2018, intra in vigoare;
- semestrul este constituit din 6 luni calendaristice intregi, incepand cu luna februarie 2019;
- valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete culturale, de maximum 150 lei, respectiv valoarea de maximum 300 lei/eveniment, pentru tichetele culturale acordate ocazional, valabila la data intrarii in vigoare a Legii nr. 165/2018.
In intelesul art. 33 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice, semestrul I incepe cu luna februarie si se incheie cu luna iulie, in timp ce semestrul II al aceluiasi an incepe cu luna august si se incheie cu luna ianuarie a anului urmator.
Conform informatiilor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica, indicele preturilor de consum in perioada iulie 2024 – ianuarie 2019, este 145,84%, prin urmare:
-Valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 150 lei x 145,84% este 218,76 lei.
-Valoarea sumei ocazionale indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 300 lei x 145,84% este 437,52 lei.
Luand in considerare dispozitiile art. 33 alin. (4) din HG 1045/2018, potrivit carora valoarea sumei lunare indexate rezultata din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 in 10 lei, valoarea sumei indexate, potrivit proiectului de ordin, care urmeaza sa fie acordata sub forma de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 220 lei/luna, respectiv de maximum 440 lei/eveniment.
Aplicabilitate
Valorile nou stabilite sunt prevazute sa intre in vigoare incepand cu luna octombrie a anului 2024 si se vor aplica inclusiv pentru primele doua luni ale anului 2025, respectiv februarie si martie, pentru a asigura continuitate si predictibilitate in beneficiile culturale acordate angajatilor.
Conditii de implementare
Pentru ca aceste schimbari sa produca efecte, proiectul de ordin trebuie sa fie semnat de ambele ministere si publicat in Monitorul Oficial. Pana la finalizarea acestor formalitati, proiectul nu produce efecte.
Impactul asteptat
Majorarea sumelor destinate tichetelor culturale este anticipata sa sporeasca accesul angajatilor la o gama mai larga de activitati culturale, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii si la promovarea culturii, fiind o investitie in capitalul uman si in diversitatea culturala, care subliniaza angajamentul guvernului de a sustine sectorul cultural.
Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale.
Bunurile si serviciile culturale pot fi:
a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
b) carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
Concluzii
Actualizarea sumelor pentru tichetele culturale reflecta o recunoastere a importantei culturii ca parte a bunastarii angajatilor si un raspuns la inflatia care a afectat puterea de cumparare.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!