Proiect de ordin: Clarificari referitoare la raportarea privind durabilitatea pentru entitatile din tari terte
Ministerul Finantelor a propus un proiect de ordin menit sa aduca clarificari suplimentare cu privire la aplicarea Directivei (UE) 2022/2464 privind raportarea privind durabilitatea de catre intreprinderi (CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive). Propunerea vizeaza imbunatatirea conformitatii legislative pentru filialele si sucursalele din Romania ale entitatilor reglementate de dreptul unei tari terte.
Contextul legislativ actual
Directiva (UE) 2022/2464, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 16 decembrie 2022, a introdus cerinte extinse privind raportarea durabilitatii in UE. In Romania, transpunerea acestei directive s-a realizat prin OMF nr. 85/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 75 din 26 ianuarie 2024.
Prevederile reglementate de proiectul de ordin
Proiectul de ordin propune modificari in Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si consolidate aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, pentru a asigura coerenta cu Directiva (UE) 2022/2464:
- Clarificari pentru sucursale ale entitatilor din tari terte
La punctul 492.29, se va introduce un nou alineat (5):
„Prevederile prezentului punct se aplica, de asemenea, sucursalei situate in Romania, a unei entitati reglementate de dreptul unei tari terte.”
- Declaratii in lipsa opiniei de asigurare
La punctul 492.30, alineatul (2) este modificat pentru a preciza:
„In cazul in care entitatea dintr-o tara terta nu transmite opinia de asigurare in conformitate cu alin. (1), filiala sau sucursala face o declaratie in care precizeaza ca entitatea dintr-o tara terta nu a pus la dispozitie opinia de asigurare necesara.”
Obligatiile actuale privind raportarea durabilitatii
conform reglementarilor in vigoare (OMFP nr. 1.802/2014) sectiunea 7.2.1 punctul 492.29
Raportul privind durabilitatea comunicat de filiala trebuie intocmit in conformitate cu standardele adoptate de catre Comisia Europeana in temeiul art. 40b din Directiva 2013/34/UE. Prin derogare, raportul privind durabilitatea poate fi intocmit in conformitate cu standardele de raportare privind durabilitatea adoptate de catre Comisia Europeana in temeiul art. 29b din Directiva 2013/34/UE.
In cazul in care informatiile cerute pentru intocmirea raportului privind durabilitatea, nu sunt disponibile, filiala ii solicita entitatii dintr-o tara terta sa ii transmita toate informatiile necesare pentru a-si putea indeplini obligatiile. In cazul in care nu sunt transmise toate informatiile solicitate, filiala intocmeste, publica si pune la dispozitie raportul privind durabilitatea, care contine toate informatiile aflate in posesia sa, obtinute sau dobandite, si face o declaratie in care precizeaza ca entitatea dintr-o tara terta nu a pus la dispozitie informatiile necesare.
Opinia de asigurare
Raportul privind durabilitatea trebuie publicat, insotit de o opinie de asigurare emisa de una sau mai multe persoane sau firme autorizate sa emita o opinie cu privire la asigurarea raportarii privind durabilitatea in temeiul dreptului intern al entitatii dintr-o tara terta sau al legislatiei nationale. In cazul in care entitatea dintr-o tara terta nu transmite opinia de asigurare, filiala face o declaratie in care precizeaza ca entitatea dintr-o tara terta nu a pus la dispozitie opinia de asigurare necesara.
Concluzii
Proiectul de ordin reprezinta un pas in directia aplicarii unitare a cerintelor privind durabilitatea, contribuind la cresterea transparentei si a responsabilitatii corporative. Sucursalele si filialele entitatilor din tari terte vor trebui sa isi adapteze procesele interne pentru a respecta noile cerinte, si sa monitorizeze atent evolutia legislatiei privind aspectele de durabilitate, care inseamna factori de mediu, factori sociali si care privesc drepturile omului si factori de guvernanta, inclusiv factori de durabilitate, astfel cum sunt definiti la art. 2 pct. 24 din Regulamentul (UE) 2019/2.088.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!