Proiect de ordin: eliminarea obligatiei de depunere a SAF-T de catre unitatile de cult, asociatiile de proprietari si persoanele juridice fara scop patrimonial, contabilitate in partida simpla
ANAF a publicat recent un proiect de ordin care propune modificari si clarificari pentru Anexa 5 la Ordinul nr. 1783/2021 privind SAF-T.
Modificarile propuse
1. Categorii de contribuabili exceptati
Printre acestea se numara:
- Unitati de cult;
- Asociatii de proprietari;
- Persoane juridice fara scop patrimonial,
care, conform art. 2 din OMFP 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, tin contabilitatea in partida simpla:
(1) Se aproba Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, cuprinse in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Reglementarile contabile prevazute la alin. (1) se aplica de catre unitatile de cult, asociatiile de proprietari si de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla.
(3) Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.”
Exceptia este justificata prin similaritatea cu alte categorii de contribuabili deja exceptati, cum ar fi PFA-urile, intrinderile individuale sau cabinetele individuale de avocat.
In prezent, obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane, pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla si pentru societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe) conform Ghidul Contribuabilului pentru pregatirea si depunerea DECLARARATIEI 406 SAF-T, publicat pe pagina de internet a ANAF, la pct. 3 Cadrul legal, obligatii si contraventii, paragraful 2.
Potrivit informatiilor din REFERATUL DE APROBARE publicat aici: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/transparenta_decizionala, rezulta ca unitatile de cult, asociatiile de proprietari si persoanele juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, folosesc un sistem de raportare simplificat, respectiv contabilitatea in partida simpla, la fel ca si contribuabilii care sunt deja exceptati de la depunerea fisierului standard de control fiscal (SAF-T), conform O.P.A.N.A.F. nr. 1783/2021 modificat prin O.P.A.N.A.F. nr. 373/2022 si OPANAF 2518/2022 (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ, asociatiile familiale, societati profesionale de avocati cu raspundere limitata si cabinetele individuale de avocat, societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale etc.).
Prin urmare, se impune modificarea si completarea Anexei 5 a OPANAF nr. 1783/2021, in sensul exceptarii de la depunere a declaratiei D406 SAF-T si a entitatilor mentionate, prin adaugarea lit. n) la punctul 4) din Anexa 5 la Ordinul 1783/2021 (categorii de contribuabili nu au obligatia de depunere a (SAF-T):
n) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial, alte entitati, care organizeaza si tin contabilitatea in partida simpla conform legii. In masura in care aceste asociatii/persoane/entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406.
2. Clarificarea obligatiilor pentru societati cu activitate suspendata
Se introduce o clarificare expresa conform careia contribuabilii cu activitate suspendata, fie prin Registrul Comertului, fie prin alte organisme de autorizare, nu au obligatia de depunere a Declaratiei D406 pentru perioada suspendarii.
o) persoanele juridice a caror activitate este suspendata temporar prin inscrierea mentiunilor la Registrul comertului, nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (4 1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.
p) alte entitati care au solicitat suspendarea activitatii la organismele care le-au autorizat, nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (4 2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.
Concluzii
Prin aceste modificari, ANAF demonstreaza o abordare proactiva si flexibila in gestionarea obligatiilor de raportare prin SAF-T. Contribuabilii vizati sunt incurajati sa consulte proiectul de ordin si sa transmita eventualele observatii la adresa de e-mail: presa@anaf.ro, in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe portal, care a fost 03 ianuarie 2025.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!