Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare. Anularea obligatiilor in cazul persoanelor care au in derulare o esalonare la plata
Potrivit art. 7 din proiectul de ordin al ministrului finantelor, in cazul debitorilor care au in derulare o esalonare la plata a obligatiilor fiscale si doresc sa beneficieze de anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor conform art. IX alin. (2) din ordonanta de urgenta nr. 107/2024, acestia depun cererea de anulare a unor obligatii bugetare, fara a fi necesara notificarea organului fiscal cu privire la intentia lor si fara a se emite certificat de atestare fiscala si decizie de amanare la plata a unor obligatii bugetare.
In acest caz, dupa depunerea cererii de anulare a unor obligatii bugetare (Anexa 8 la proiectul de ordin), daca sunt indeplinite conditiile prevazute de OUG nr. 107/2024, organul fiscal emite si comunica, concomitent:
a) decizia de anulare a unor obligatii bugetare;
c) decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, dupa finalizarea esalonarii la plata, respectiv procentul de 25% ramas de plata dupa reducerea cu 75% a penalitatilor de nedeclarare ca urmare a stingerii obligatiilor fiscale principale prin esalonare la plata, in vederea anularii conform ordonantei de urgenta.
In situatia in care au fost stinse obligatii de plata accesorii incluse in rate cu termene de plata inainte de data de 6 septembrie 2024, acestea nu pot face obiectul anularii si, respectiv, restituirii, iar cele cu termene de plata si stinse dupa data de 6 septembrie 2024, pot face obiectul anularii, potrivit art. IX alin. (2) din OUG nr. 107/2024, pentru care se naste dreptul de restituire al debitorului, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.
Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si in cazul procentului de 50%, respectiv 25%, dupa caz, din obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, prevazut la art. XVI din OUG 107/2024.
In cazul debitorilor care datoreaza penalitate potrivit art. 198 si 199 din Codul de procedura fiscala, aceasta se anuleaza numai in conditiile in care termenul de plata este implinit pana la 31 august 2024 inclusiv, iar cele cu termene de plata incepand cu 1 septembrie 2024 se achita conform art. II lit. b) din ordonanta de urgenta, respectiv sa fie stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.
Potrivit art. 22 din Codul de procedura fiscala, creantele fiscale se sting prin plata, compensare, executare silita, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata si prin alte modalitati prevazute expres de lege.
In situatia in care, la data depunerii cererii, esalonarea la plata aflata in derulare cuprinde doar obligatii de plata accesorii, odata cu decizia de anulare a unor obligatii bugetare se emite si se comunica decizia de finalizare a esalonarii la plata, fara ca debitorul sa achite obligatiile fiscale accesorii ramase de plata din inlesnirea la plata acordata.
In situatia in care esalonarea la plata isi pierde valabilitatea, debitorul poate solicita anularea obligatiilor de plata accesorii potrivit dispozitiilor art. II si/sau, dupa caz, art. XVI din ordonanta de urgenta, in masura in care indeplineste conditiile, respectiv:
a) toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin plata, compensare, executare silita, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata si prin alte modalitati prevazute expres de lege, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) sunt stinse pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a)-c), pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!