Proiect de OUG. Anularea partiala a obligatiilor fiscale principale pentru persoanele fizice
Pe fondul deficitului bugetar crescut si din necesitatea de a imbunatati colectarea veniturilor la bugetul de stat, Guvernul propune o serie de masuri legislative prin intermediul unui proiect de OUG care vizeaza oferirea unor facilitati fiscale pentru stimularea platii datoriilor fiscale si reducerea volumului de creante bugetare neincasate.
Nota de fundamentare a proiectului evidentiaza o presiune fiscala accentuate, marcata de un volum semnificativ de creante bugetare neincasate, ce reprezinta aproximativ 9,91% din PIB. Proiectul de OUG vine ca o solutie la aceasta problema, urmarind atat imbunatatirea colectarii creantelor, cat si sustinerea contribuabililor cu dificultati financiare.
In acest sens:
a) anularea unui procent de 50 % din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in situatia in care acestea sunt stinse in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024;
b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
- debitorii, persoane fizice, inclusiv cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv in cuantum mai mare de 5.000 lei, pot beneficia de:
a) anularea unui procent de 25 % din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in situatia in care acestea sunt stinse in procent de 75% pana la data depunerii cererii de anulare dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024;
b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Procedura de aplicare. Depunerea cererii de anulare a accesoriilor
Debitorii care intentioneaza sa beneficieze de anularea obligatiilor bugetare accesorii, pot notifica organul fiscal cu privire la intentia lor, pana cel mai tarziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024 sub sanctiunea decaderii. Dupa primirea notificarii, organul fiscal va verifica daca debitorul si-a indeplinit obligatiile declarative (potrivit vectorului fiscal) pana la data depunerii notificarii, efectueaza stingerile, compensarile si orice alte operatiuni necesare in vederea stabilirii cu certitudine a obligatiilor bugetare ce constituie conditie pentru acordarea facilitatii fiscale.
In cazul debitorilor care au depus notificari, organul fiscal central emite si o decizie de amanare a unui procent de 50%, respectiv 25% dupa caz, din obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Pentru debitorii care nu au notificat organul fiscal, sumele reprezentand un procent de 50%, respectiv 25% dupa caz, din obligatiile bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, precum si dobanzile, penalitatile si toate accesoriile care pot fi anulate si care au fost stinse dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta propusa, se vor restitui potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Concluzii
Masurile propuse in proiectul de OUG, ajuta persoanele in dificultate sa isi regleze datoriile fara a fi coplesite de accesoriile accumulate. Astfel, initiativa se dovedeste a fi un pas important spre imbunatatirea conformarii fiscale si alinierii sarcinilor fiscale pentru cei cu obligatii fiscale reduse.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!