Proiect de OUG. Bonificatii de 3% acordate de catre organul fiscal
Un nou proiect de OUG, aflat in dezbatere publica, propune masuri importante pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit si pe veniturile microintreprinderilor.
Potrivit proiectului, contribuabilii platitori de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Codul fiscal) precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, vor beneficia de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, iar in cazul grupului fiscal, bonificatia se va aplica la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridica responsabila.
Conditii de eligibilitate pentru acordarea bonificatiilor
a) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual, aferenta anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024;
b) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2024.
Bonificatia se va acorda de catre organul fiscal cu respectarea urmatoarelor conditii de catre contribuabil:
a) are depuse toate declaratiile conform vectorului fiscal;
b) sunt stinse integral si la termenele prevazute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024;
c) nu inregistreaza nicio alta obligatie fiscala/bugetara restanta la termenul legal pentru depunerea declaratiilor prin care se declara impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, respectiv prin care se declara impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024.
Procedura de aplicare
Pentru calculul bonificatiei se vor avea in vedere:
a) in situatia in care contribuabilul redirectioneaza sume din impozitul pe profit anual, acestea nu vor fi luate in calcul la stabilirea bonificatiei;
b) pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, procentul aferent bonificatiei, se va aplica la impozitul datorat pe intregul an fiscal determinat prin asumarea impozitelor pe veniturile microintreprinderilor datorate trimestrial;
c) in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit in anul 2024, procentul aferent bonificatiei se va aplica atat la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, cat si la impozitul pe profit anual.
Pentru acordarea bonificatiei, organul fiscal central va intocmi un referat prin care se va aproba aceasta facilitate pentru contribuabilii persoane juridice care indeplinesc conditiile prevazute in proiectul de ordonanta, pe baza unei liste editata automat din aplicatia informatica.
Sumele care vor face obiectul bonificatiei, nu se vor restitui, ci se vor utiliza pentru compensarea cu obligatiile fiscale ale contribuabilului in conformitate cu prevederile art.167 din Legea nr. 207/2015.
Prin exceptie, obligatiile fiscale care fac obiectul bonificatiei, pentru care se implineste termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, se restituie potrivit art. 168 din Legea nr. 207/2015, daca acestea nu vor fi fost compensate cu alte obligatii bugetare.
Exceptii
Aceste prevederi nu se vor aplica in cazul in care, la sfarsitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, contribuabilii datoreaza impozit minim pe cifra de afaceri, potrivit art. 18 indice 1 din Codul fiscal.
Totodata, potrivit art. XVIII din proiectul de OUG, facilitatile fiscale nu se vor aplica obligatiilor bugetare care fac obiectul unor procese penale aflate in curs de desfasurare pana la termenele prevazute pentru acordarea facilitatilor fiscale, precum si obligatiilor bugetare stabilite prin hotarari penale definitive. In acest sens, contribuabilii vor declara pe propria raspundere prin cererea de anulare depusa, faptul ca nu se afla in niciuna dintre aceste situatii.
Procedura de aplicare a prevederilor propuse in proiectul de ordonanta, se va aproba prin ordin al ministrului finantelor, la propunerea presedintelui ANAF, in termen de maxim 45 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta aflata in dezbatere.
Concluzie
Masura propusa reflecta o abordare proactiva a autoritatilor fiscale in gestionarea deficitara a creantelor si a deficitului bugetar, fiind o veste buna pentru mediul de afaceri din Romania, in special pentru contribuabilii corecti.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!