Proiect de OUG pentru modificarea Codului fiscal: Se reinstituie impozitul pe constructii incepand cu 01 ianuarie 2025
Proiectul de OUG pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 introduce schimbari majore si in regimul fiscal aplicabil constructiilor. O parte din modificari vizeaza reinstituirea impozitului pe constructii, avand ca scop cresterea veniturilor bugetare.
Situatia actuala
In prezent, impozitul pe constructii nu este reglementat ca o obligatie fiscala distincta pentru contribuabili, dar impozitul a mai existat in legislatie, sub forma impozitului pe constructii speciale, cunoscut ca ”taxa pe stalp”, care a fost in vigoare pana la 31 decembrie 2016.
Modificarile propuse
Se propune reintroducerea impozitului pe constructii, aplicabil urmatoarelor categorii de contribuabili:
- Persoane juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, asociatiilor si fundatiilor;
- Persoane juridice straine care desfasoara activitati prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- Persoane juridice infiintate conform legislatiei europene, dar cu sediul social in Romania.
Baza de calcul
Impozitul se calculeaza asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului precedent. Sunt incluse constructiile din Grupa 1 conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Cota propusa este de 1,5% aplicabila valorii constructiilor incluse in baza de calcul.
Termene de plata
Impozitul datorat se achita in doua rate egale, scadente la 25 mai si 25 septembrie ale anului curent. Impozitul pe constructii constituie venit la bugetul de stat, administrarea sa fiind realizata conform prevederilor Codului de procedura fiscala.
In acest sens, potrivit art. LXVI din proiectul de OUG, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
16. La articolul 498, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”(1) Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri. In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/ folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
(2) In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii constructiilor mentionate la art. 497, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.”
17. La articolul 498, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4), cu urmatorul cuprins:
” (4) Pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (5) din Codul fiscal prevederile prezentului titlu se aplica cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2025.”
Motivatia modificarilor
Reinstituirea impozitului pe constructii raspunde obiectivelor asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si prin Planul Bugetar-Structural National pe Termen Mediu – 2025-2031. Potrivit initiatorilor, aceasta masura este necesara pentru:
- Cresterea veniturilor bugetare prin extinderea bazei de impozitare;
- Asigurarea echitatii fiscale in raport cu alte categorii de active si contribuabili;
- Prevenirea aparitiei unor inechitati fiscale in sistemul actual.
Atentie: Prevederile proiectului de OUG nu sunt inca in vigoare. Acestea pot suferi modificari pana la adoptarea de catre Guvern si publicarea lor in Monitorul Oficial.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!