Proiectul legii preventiei. Care sunt contraventiile pentru care utilizatorii caselor de marcat ar putea scapa de amenzi?
20 Mar 2017
Printre contraventiile care ar putea intra sub incidenta legii preventiei, conform proiectului de lege, se regasesc trei contraventii prevazute de OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare. Este vorba de urmatoarele contraventii, prevazute la art. 10 lit. f), g) si h) din ordonanta:
- emiterea bonului fiscal continand date eronate, altele decat pretul de vanzare a bunului/tariful de prestare a serviciului, sau fara ca acesta sa contina toate datele obligatorii prevazute de OUG 28/1999. Conform OUG 28/1999 aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.
- neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 1.250 lei, care se aplica persoanelor fizice.
- neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anuntul de atentionare a clientilor cu privire la obligatia de a emite bon fiscal si de a-l inmana clientilor. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.
Concret, conform proiectului legii preventiei, in cazul savarsirii uneia dintre aceste contraventii, la prima constatare se aplica sanctiunea avertismentului. Agentul constatator intocmeste un plan de remediere in care stabileste masuri si termene de remediere, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
b) in cazul in care contraventia savarsita nu este continua;
c) in cazul in care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla in situatia de a constata si sanctiona aceeasi fapta.
In termen de maxim cinci zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, agentul constatator are obligatia sa reia controlul, completand planul de remediere anexat la procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si, daca este cazul, registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.
In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata ca contravenientul nu a respectat masurile de remediere stabilite in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, prin care persoana competenta aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale cu respectarea legislatiei in vigoare.
Termenul de remediere prevazut de proiect este de 90 de zile calendaristice.
Utilizatorii caselor de marcat ar putea beneficia de aceste masuri o singura data pentru oricare dintre aceste contraventii, in termen de 3 ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului. In cazul in care, dupa ce a fost sanctionat cu avertisment, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie in termen de 3 ani, sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.
Astfel, dintre contraventiile prevazute de OUG 28/1999 doar trei se regasesc printre contraventiile prevazute de proiectul legii preventiei. Forma actuala a proiectului cuprinde 396 de contraventii care ar putea intra sub incidenta legii preventiei, din diverse acte normative, printre care se regasesc: Legea contabilitatii 82/1991, Codul muncii, HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Codul vamal, LEGEA nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar s.a.
Prin adoptarea legii preventiei se urmareste implementarea unor masuri care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii de catre persoane le/entitatile care desfasoara activitate economica.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre contraventie
Iul132024
Tratamentul contabil si fiscal al amenzii si al marfurilor confiscate
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Iul 2024
Intrebare: Cum se inregistreaza in contabilitate amenda si contravaloarea bunurilor confiscate pentru neprezentarea codului UIT? Pot fi acestea achitate in 15 zile la jumatate din valoare?
Feb202024
Amenda e-Factura ianuarie-iunie 2024
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 20 Feb 2024
Intrebare: Avand in vedere ca suntem in plina implementare a softului pentru emiterea facturilor si transmiterea lor prin e-Factura si datorita faptului ca avem un numar considerabil de mare de facturi de emis, este obligatoriu ca sa transmitem toate facturile emise prin e-Factura pentru perioada 01.01.2024-31.03.2024? Sa presupunem ca implementarea softului se finalizeaza in 20.03.2024, suntem obligati sa ...
Feb022024
Contraventie pentru transmitere cu intarziere formular cod 700
de
Amelia Dumitras
valabil la 02 Feb 2024
Intrebare: Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care nu au depasit plafonul de 100.000 euro daca nu au depus declaratia privind cifra de afaceri la termenul din ianuarie, ce sanctiuni au? Mentionez ca prin depunere d700 dupa termen ...
Mar072023
Contraventie auto si recuperarea acesteia de la salariat
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 07 Mar 2023
Intrebare: Cum se retine unui angajat o suma de bani in urma primirii unui proces verbal de contraventie auto?
Sep162020
Telemunca. Revisal. Amenda
de
Rodica Mantescu
valabil la 16 Sep 2020
Intrebare: Pentru a beneficia de suma de 2.500 lei pentru un telesalariat era obligatoriu inregistrarea actului aditional in REVISAL? Se poate primi suma de 2500 lei si pentru un salariat cu part time? Daca se inregistreaza acum pentru un numar de n salariati, amenda pentru neinregistrare este de la 5.000 lei la 8.000 lei pentru fiecare neinregistrare, respectiv n x 5.000 lei sau n x 8.000 lei sau 5.000 ...
Sep142020
Conditii de plata a jumatate din minimul amenzii contraventionale
de
Justinian Cucu
valabil la 14 Sep 2020
Intrebare: Contraventiilor aplicate conform Legii Contabilitatii li se aplica prevederile art. 22 din Legea nr. 203/2018 in ceea ce priveste plata a jumatate din minimul amenzii prevazut de lege? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre contraventie keyboard_double_arrow_right