Propunere de modificare a OUG nr. 120/2021 privind RO e-Factura
OUG nr. 120/2021 reglementeaza administrarea si functionarea sistemului RO e-Factura, destinat emiterii si transmiterii facturilor electronice in Romania.
Lacune identificate
Potrivit informatiilor din Nota de fundamentare, actualul cadru legal reglementat prin OUG nr. 120/2021 are urmatoarele lacune:
- instituie obligatia utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia B2B inclusiv pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care nu au locul livrarii/prestarii in Romania, in conditiile in care aceste operatiuni nu sunt impozabile in Romania, precum si in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru;
- excepteaza persoanele impozabile de la obligatia transmiterii prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura a facturilor simplificate, ceea ce conduce la o limitare a informatiilor disponibile autoritatii fiscale, precum si la o orientare a contribuabililor spre emiterea de astfel de facturi, fiind astfel necesara instituirea obligatiei utilizarii sistemului si in cazul acestor facturi, concomitent cu introducerea exceptiei de la utilizarea sistemului in ceea ce priveste bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate;
- prevede ca livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
Modificarile propuse
OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, se va modifica si se va completa, dupa cum urmeaza:
1. La art. 4, dupa alin. 2), se introduce alin. (2^1), cu urmatorul cuprins:
(2^1) In facturile emise pentru operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si de concesiune de servicii, precum si, dupa caz, contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, se inscriu, in mod obligatoriu, codurile CPV corespunzatoare din nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice, adoptat prin Regulamentul (CE) nr. 2.195/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind Vocabularul comun privind achizitiile publice.
2. La art. 10, alin. 1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie bonurile fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Legea nr. 227/2015 (...) precum si facturile emise pentru livrari intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru.
3. La art. 10^1, alin. 2) si 3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 (...) indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 (...) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015 (...) efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n^1), au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Fac exceptie bonurile fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 (...) care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Legea nr. 227/2015 (...).
(3) Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal, se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului.
Concluzie
Adoptarea propunerilor de modificare a OUG nr. 120/2021 este binevenita pentru o functionare optima a sistemului RO e-Factura, eliminand ambiguitatile si aliniind cerintele legislative la realitatile economice si fiscale actuale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!