Propunere noua de scutire de la plata TVA pentru bunuri si servicii vitale
16 Apr 2021
Comisia Europeana a propus de curand aplicarea scutirii de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cazul bunurilor si serviciilor vitale care, in perioadele de criza, sunt puse la dispozitia statelor membre si a cetatenilor de catre Comisie, organismele si agentiile UE.
Termenul de transpunere in legislatia statelor membre este 30 aprilie 2021.
Inca din aprilie 2020, Uniunea Europeana a convenit sa scuteasca de taxe vamale si de TVA importurile de masti si de alte echipamente de protectie necesare pentru combaterea pandemiei. Aceasta scutire ramane in vigoare, planificandu-se prelungirea sa.
In decembrie 2020, statele membre ale UE au cazut de acord asupra unor masuri noi propuse de Comisie pentru a permite o scutire temporara de TVA in cazul vaccinurilor si al kiturilor de testare vandute spitalelor, medicilor si persoanelor fizice, precum si in cazul serviciilor strans legate de acestea. In temeiul directivei modificate, statele membre pot aplica fie cote reduse, fie cote zero, atat in cazul vaccinurilor, cat si al kiturilor de testare, daca doresc acest lucru.
Propunerea a fost facuta pe baza experientei dobandite in timpul pandemiei de COVID-19. Printre altele, aceasta a aratat ca TVA-ul perceput pentru anumite tranzactii ajunge sa fie, in operatiunile de achizitii publice, un factor de cost care pune presiune pe bugetele limitate.
Prin urmare, initiativa va eficientiza la maximum fondurile UE utilizate in interes public pentru a raspunde la situatiile de criza, cum ar fi dezastrele naturale si urgentele de sanatate publica.
Ea va consolida totodata organismele de gestionare a dezastrelor si a situatiilor de criza la nivelul UE, cum ar fi cele care intra sub incidenta uniunii europene a sanatatii si a mecanismului de protectie civila al UE.
Odata puse in aplicare, noile masuri vor permite Comisiei si altor agentii si organisme ale UE sa importe si sa achizitioneze bunuri si servicii scutite de TVA atunci cand achizitiile respective urmeaza sa fie distribuite in cadrul unei interventii de urgenta in UE. Destinatarii ar putea fi statele membre sau parti terte, cum ar fi autoritatile sau institutiile nationale (de exemplu, un spital, o autoritate nationala de sanatate sau de interventie in caz de dezastre).
Bunurile si serviciile acoperite de scutirea propusa includ, de exemplu:
-testele de diagnosticare si materialele de testare, precum si echipamentele de laborator;
-echipamentele personale de protectie (EIP), precum manusile, aparatele pentru respiratie artificiala, mastile, halatele, produsele dezinfectante si echipamentele de dezinfectare;
-corturile, paturile de campanie, imbracamintea si alimentele;
-echipamentele de cautare si salvare, sacii de nisip, vestele de salvare si barcile gonflabile;
-antimicrobienii si antibioticele, antidoturile care asigura protectia in caz de amenintare cu arme chimice, tratamentele pentru leziuni cauzate de radiatii, antitoxinele, comprimatele de iod;
-produsele derivate din sange sau anticorpii;
-dispozitivele de masurare a radiatiilor;
-dezvoltarea, productia si achizitionarea produselor necesare, activitatile de cercetare si inovare, constituirea de stocuri strategice de produse; licentele farmaceutice, unitatile de carantina, studiile clinice, dezinfectarea sediilor etc.
Propunerea legislativa, care va modifica Directiva TVA, va fi transmisa Parlamentului European spre avizare si Consiliului spre adoptare.
Statele membre vor trebui sa adopte si sa publice, pana la 30 aprilie 2021, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma acestei directive.
Comunicatul Comisiei poate fi consultat aici :
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_1642
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre tva
Nov222024
Tratamentul TVA al achizitiei de licente
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra a platit Licenta Autocad pentru o perioada de 1 an la o societate din Irlanda, care are numar valid de TVA. Factura este emisa cu taxare inversa. Va rog sa imi spuneti ce obligatii declarative avem pentru aceasta cheltuiala. La ce articol de la achizitii intracomunitare din codul fiscal ar putea fi incadrata? In declaratia 300 la ce linii trebuie trecuta? Va multumesc!
Nov222024
Regim TVA bilete de avion pentru transport pe teritoriul Romaniei, operator din Polonia
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea a achizitionat bilete de avion cu transport pe teritoriul Romaniei Bucuresti-Cluj. Furnizorul a emis factura cu cod de TVA de Polonia. Ce obligatii declarative exista pentru acest tip de operatiune. Se declara in D394 acesta operatiune la cartusul E "Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt ...
Cafele si ceaiuri: TVA 9% sau 19%? O decizie de referinta impotriva interpretarii ANAF
de
Profeanu Laura
22 Nov 2024
Recent, Tribunalul Brasov a stabilit un precedent important in cazul unui contribuabil din industria HoReCa, anuland deciziile ANAF care impuneau diferente suplimentare de TVA pentru bauturile pe baza de cafea si ceai. Decizia vine ca raspuns la interpretarile controversate ale ANAF privind aplicarea cotei de TVA de 19% pentru aceste produse, in urma modificarilor legislative aduse de OG ...
Nov222024
Achizitie mijloc de transport second hand
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Un SRL cu activitate stomatologica, neplatitor de TVA, doreste sa achizitioneze o masina second hand din Germania de la o societate platitoare de TVA, in valoare de 20.000 euro. A obtinut codul de tva special.
1. Ce declaratii trebuie sa depuna societatea si modul de completare?
2. Cat TVA trebuie sa plateasca din cei 20.000 euro (100% sau 50%)?
Nov222024
AIC de bunuri de la furnizor cu cod invalid de TVA
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societate platitoare de tva a efectuat in luna septembrie o achizitie intracomunitara de bunuri de la un furnizor din Lituania, fara cod valid de tva in VIES. Factura are data de septembrie, dar am primit-o si inregistrat-o in luna octombrie. Furnizorul din Lituania fara cod valid de tva a emis factura cu tva 21%. Cum inregistrez aceasta factura? Aplic taxare inversa la valoarea integrala cu ...
Nov222024
Achizitii de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea A construieste locuinte rezidentiale. In anul 2022 a incheiat o promisiune de vanzare cu o societate B pentru un apartament si a incasat un avans (in regim de taxare inversa). In anul 2023 societatea B cesioneaza promisiunea unei persoane fizice (act incheiat la notar), iar societatea A storneaza avansul facturat societatii B si il refactureaza, cu TVA 5%, catre ...
Vezi toate studiile de caz despre tva keyboard_double_arrow_right