Propunere noua de scutire de la plata TVA pentru bunuri si servicii vitale

16 Apr 2021
Comisia Europeana a propus de curand aplicarea scutirii de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cazul bunurilor si serviciilor vitale care, in perioadele de criza, sunt puse la dispozitia statelor membre si a cetatenilor de catre Comisie, organismele si agentiile UE.
Termenul de transpunere in legislatia statelor membre este 30 aprilie 2021.
Inca din aprilie 2020, Uniunea Europeana a convenit sa scuteasca de taxe vamale si de TVA importurile de masti si de alte echipamente de protectie necesare pentru combaterea pandemiei. Aceasta scutire ramane in vigoare, planificandu-se prelungirea sa.
In decembrie 2020, statele membre ale UE au cazut de acord asupra unor masuri noi propuse de Comisie pentru a permite o scutire temporara de TVA in cazul vaccinurilor si al kiturilor de testare vandute spitalelor, medicilor si persoanelor fizice, precum si in cazul serviciilor strans legate de acestea. In temeiul directivei modificate, statele membre pot aplica fie cote reduse, fie cote zero, atat in cazul vaccinurilor, cat si al kiturilor de testare, daca doresc acest lucru.
Propunerea a fost facuta pe baza experientei dobandite in timpul pandemiei de COVID-19. Printre altele, aceasta a aratat ca TVA-ul perceput pentru anumite tranzactii ajunge sa fie, in operatiunile de achizitii publice, un factor de cost care pune presiune pe bugetele limitate.
Prin urmare, initiativa va eficientiza la maximum fondurile UE utilizate in interes public pentru a raspunde la situatiile de criza, cum ar fi dezastrele naturale si urgentele de sanatate publica.
Ea va consolida totodata organismele de gestionare a dezastrelor si a situatiilor de criza la nivelul UE, cum ar fi cele care intra sub incidenta uniunii europene a sanatatii si a mecanismului de protectie civila al UE.
Odata puse in aplicare, noile masuri vor permite Comisiei si altor agentii si organisme ale UE sa importe si sa achizitioneze bunuri si servicii scutite de TVA atunci cand achizitiile respective urmeaza sa fie distribuite in cadrul unei interventii de urgenta in UE. Destinatarii ar putea fi statele membre sau parti terte, cum ar fi autoritatile sau institutiile nationale (de exemplu, un spital, o autoritate nationala de sanatate sau de interventie in caz de dezastre).
Bunurile si serviciile acoperite de scutirea propusa includ, de exemplu:
-testele de diagnosticare si materialele de testare, precum si echipamentele de laborator;
-echipamentele personale de protectie (EIP), precum manusile, aparatele pentru respiratie artificiala, mastile, halatele, produsele dezinfectante si echipamentele de dezinfectare;
-corturile, paturile de campanie, imbracamintea si alimentele;
-echipamentele de cautare si salvare, sacii de nisip, vestele de salvare si barcile gonflabile;
-antimicrobienii si antibioticele, antidoturile care asigura protectia in caz de amenintare cu arme chimice, tratamentele pentru leziuni cauzate de radiatii, antitoxinele, comprimatele de iod;
-produsele derivate din sange sau anticorpii;
-dispozitivele de masurare a radiatiilor;
-dezvoltarea, productia si achizitionarea produselor necesare, activitatile de cercetare si inovare, constituirea de stocuri strategice de produse; licentele farmaceutice, unitatile de carantina, studiile clinice, dezinfectarea sediilor etc.
Propunerea legislativa, care va modifica Directiva TVA, va fi transmisa Parlamentului European spre avizare si Consiliului spre adoptare.
Statele membre vor trebui sa adopte si sa publice, pana la 30 aprilie 2021, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma acestei directive.
Comunicatul Comisiei poate fi consultat aici :
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_1642
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre tva
19Apr2025
Corectarea erorii privind TVA inregistrata eronat la stoc de marfa intr-o gestiune global-valorica
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
La un inventar s-a constatat ca exista un stoc de marfa, cu 2700 lei valoarea, inregistrat cu TVA 9%. TVA ul corect al acestor marfuri este de 19%. Gestiunea este global valorica. Va rog sa ma ajutati cu indicatii asupra modului in care trebuie facuta corect reglarea.
Multumesc!
Sarbatori Pascale binecuvantate!
20Apr2025
Contract de mandat cu loteria romana
de
Vera Constantin
valabil la 20 Apr 2025
Intrebare:
O societate are contract de mandat cu loteria nationala pentru vanzare de lozuri, bilete de loterie si aparate de jocuri de noroc. Lozurile le primeste pe baza de factura si le achita cu chitanta. Pentru celelalte aparate depune banii in contul loteriei de doua ori pe saptamana si la inceputul lunii urmatoare societatea emite o factura catre loterie cu valoarea comisionului comunicata de ...
17Apr2025
Locul prestarii de servicii
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Am primit o factura de reparatii masina de la un service din Italia, in valoare de 177 euro plus TVA, in total 216 euro. De fapt, am platit si am primit chitanta pentru 177 euro. I-am furnizat pentru facturare CUI-ul de Romania, neplatitor de TVA, desi detinem si cod intracomunitar de TVA. Este corect cum a facturat service-ul din Italia? Cum ar factura daca ii furnizez codul intracomunitar de ...
16Apr2025
Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obiectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si organizarea programelor de curs pentru formare profesionala initiala, continua si complementara in specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, pshihoterapie cognitiv- comportamentala, consiliere scolara si ...
17Apr2025
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
de
Alexandru Palaghia
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de ...
19Apr2025
Inchiriere autoturism. Regim TVA. SAF-T
de
Gina Popescu
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
Societatea refactureaza un serviciu primit de la o agentie de turism (inchiriere masina Germania). Factura primita este fara TVA (art 311). Plecand de la regimul fiscal al facturii primite, serviciul refacturat va fi fara TVA. In ce rand din D300 se va inregistra refacturarea serviciului? Care este codul SAF-T corespunzator acestei tranzactii?
Vezi toate studiile de caz despre tva keyboard_double_arrow_right