Propuneri de modificare a NORMELOR DE APLICARE a Codului fiscal cu privire la ACCIZE
Descrierea situatiei actuale
Potrivit art. 364 alin. (2) din Codul fiscal, antrepozitarul autorizat poate desfasura in antrepozitul fiscal de productie si alte activitati de productie, potrivit prevederilor din Normele metodologice.
In aplicarea acestor prevederi, la alineatul (3) de la punctul 30 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VIII Accize si alte taxe speciale sunt redate cu titlu de exemplu, diverse situatii in care pot fi desfasurate in antrepozitul fiscal de productie, alte activitati care au legatura cu activitatea principala desfasurata si care conduc la utilizarea materiilor prime si auxiliare, a subproduselor obtinute sau care contribuie la realizarea productiei.
Schimbari preconizate
Pentru a evita eventualele interpretari diferite, se propune introducerea unei prevederi la pct.30 din Normele metodologice, din care rezulta ca intr-un antrepozit fiscal de productie tigarete pot fi fabricate si produse destinate inhalarii fara ardere, care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina.
Titlul VIII "Accize si alte taxe speciale"
La punctul 30, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (3^1) cu urmatorul cuprins:
“(3^1) In aplicarea prevederilor art. 364 alin. (2) din Codul fiscal, antrepozitarii autorizati pentru productia de tutun prelucrat definit la art. 354 din Codul fiscal, pot desfasura in antrepozitul fiscal de productie, activitatea de productie a produselor supuse accizelor nearmonizare prevazute la art. 439 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.”
La punctul 30, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“(4) Antrepozitarul autorizat care intentioneaza sa desfasoare in antrepozitul fiscal de productie si activitati de productie prevazute la alin. (3) si (3^1) anunta in scris aceasta intentie la autoritatea vamala teritoriala si depune la aceasta autoritate manualul de procedura corespunzator produselor neaccizabile si produselor supuse accizelor nearmonizate prevazute la art. 439 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, pe care intentioneaza sa le realizeze in antrepozitul fiscal de productie pe care il detine.
(5) In antrepozitul fiscal de productie este permisa desfasurarea tuturor activitatilor care fac parte din procesul de productie a produselor accizabile inscrise in autorizatia de antrepozit fiscal, inclusiv a activitatilor prevazute la alin. (3) si (3^1), incepand cu procesarea materiilor prime pana la realizarea produsului finit, asa cum este acesta descris in manualul de procedura, depus la momentul autorizarii antrepozitului fiscal de productie, sau la momentul in care antrepozitarul autorizat a anuntat ca intentioneaza sa desfasoare in antrepozitul fiscal de productie si activitati de productie prevazute la alin. (3) si (3^1).”
Masurile propuse sunt concepute sa alinieze normele metodologice ale Codului fiscal la modificarile legislative, facilitand o mai buna intelegere si aplicare a acestora de catre contribuabili.
Modificarile sunt in curs de dezbatere si necesita adoptarea de catre Executiv si publicarea in Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabile.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!