Rambursarea TVA din alte state membre pentru anul 2014
11 Sep 2015
Persoanele impozabile stabilite in Romania pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru, in conditiile si conform procedurilor stabilite de legislatia statului respectiv, care transpune prevederile Directivei 2008/9/CE si ale Directivei 2010/66/UE. Dreptul la rambursarea taxei aferente achizitiilor este determinat conform legislatiei din statul membru de rambursare.
Pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, o persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in Romania. In cazul in care o persoana impozabila efectueaza in Romania atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabila care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.
Pentru a obtine o rambursare a TVA in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania adreseaza o cerere de rambursare pe cale electronica statului membru respectiv pe care o inainteaza organului fiscal competent din Romania - Formularul 318 - Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal, aprobat prin OPANAF 59/2014.
Cererea se transmite prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de organul fiscal cel tarziu pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.
Pentru rambursarea TVA achitata pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru in anul 2014 cererea se depune pana la data de 30 septembrie 2015.
Cererea va fi transmisa autoritatii competente din statul membru de rambursare de catre organul fiscal competent din Romania. Organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea statului membru de rambursare in cazul in care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul se incadreaza in oricare dintre situatiile urmatoare:
a) nu este persoana impozabila in sensul TVA;
b) efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii care sunt scutite de TVA fara drept de deducere in temeiul art. 141 din Codul fiscal;
c) beneficiaza de scutirea pentru intreprinderi mici prevazuta la art. 152 din Codul fiscal.
Cererea de rambursare se refera la urmatoarele:
a) achizitii de bunuri sau servicii care au fost facturate pe parcursul perioadei de rambursare, cu conditia ca TVA sa fi devenit exigibila inaintea sau la momentul facturarii, sau pentru care TVA a devenit exigibila pe parcursul perioadei de rambursare, cu conditia ca achizitiile sa fi fost facturate inainte ca TVA sa devina exigibila;
b) importul de bunuri efectuat pe parcursul perioadei de rambursare.
Pe langa aceste operatiuni cererea de rambursare poate sa se refere, de asemenea, la facturi sau documente de import care nu au fost acoperite de cererile de rambursare precedente si care privesc operatiuni finalizate pe parcursul anului calendaristic in cauza.
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
In cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre rambursare
Nov152024
Facturi emise dupa inspectia fiscala, raportate prin decont 300
de
Amelia Dumitras
valabil la 15 Nov 2024
Intrebare:
Am avut un control pentru recuperare TVA la o firma care are ca obiect de activitate lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.
Mai exact, au dezvoltat proiecte de dezvoltare imobiliara construind un annsamblu de vile si un bloc in comuna Tunari.
La ultima vila ramasa nevanduta a fost incheiat in 2021 o promisiune de vanzare cumparare cu o persoana fizica, iar pana ...
Oct302024
Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 30 Oct 2024
Intrebare:
Societatea este contribuabil mijlociu, presteaza servicii software in principal pentru clienti externi (UE si nonUE). Intentionam sa depunem decont cu rambursare TVA. Ultima luna in care societatea a platit efectiv TVA a fost 02/2020. Din luna 03.2020 pana in prezent am avut intotdeauna sold de recuperat, desi au fost si luni in care am avut TVA de plata (compensat in decont). Sumele ...
30 septembrie - termen pentru Cererea de rambursare TVA din UE (D 318)
de
Profeanu Laura
23 Sep 2024
Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri sau servicii, efectuate in alt stat membru UE de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, a fost aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2810/2016.
Primirea cererilor de rambursare depuse de persoane impozabile stabilite in Romania
si transmiterea acestor cereri statelor ...
Procedura de solutionare a cererilor de rambursare TVA de catre persoanele impozabile nestabilite în Romania, ci in alt stat membru UE
de
Profeanu Laura
23 Sep 2024
Rambursarea TVA (potrivit dispozitiilor art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, coroborate cu prevederile pct. 72 din normele metodologice aprobate prin HG 1/2016) catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene, se efectueaza potrivit procedurii aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2809/2016.
Solicitarea ...
Sep112024
Inchiriere in regim de scutire. Ajustare TVA
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 11 Sep 2024
Intrebare:
Avem o societate X SRL care a inceput constructia unei cladiri in anul 2008 - termenul de finalizare al acesteia fiind 2010 sau 2011, insa aceasta nu s-a finalizat integral, ci doar un corp (are 2 corpuri). Mentionez faptul ca pentru aceasta constructie, societatea X SRL a dedus TVA, si mai mult de atat, a si solicitat rambursare de TVA, care s-a finalizat cu succes (ANAF a restituit banii) - ...
Sep112024
Livrari locale
de
Alexandru Palaghia
valabil la 11 Sep 2024
Intrebare:
O societate platitoare de TVA din Romania vinde materii prime catre o societate din Slovacia (cod valid VIES). Societatea din Slovacia factureaza aceste bunuri catre o alta societate platitoare de TVA din Romania in vederea prelucrarii. Bunurile sunt transportate intre societatile din Romania. Societatea care prelucreaza materia prima in Romania va factura si transporta produsele finite catre ...
Vezi toate studiile de caz despre rambursare keyboard_double_arrow_right