Reactivarea „Taxei pe stalp”: Detalii privind impozitul pe constructiile speciale conform OUG 156/2024
Impozitul pe constructiile speciale, cunoscut ca „taxa pe stalp”, a fost reintrodus prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 156/2024 (in vigoare din 31 decembrie 2024). Masura fiscala, care s-a aplicat cel mai recent in anul 2016, va fi din nou aplicabila incepand cu anul fiscal 2025. Cu toate acestea, pentru a deveni pe deplin operationala, Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice pana la data de 31 martie 2025.
Baza legala a impozitului
Reactivarea impozitului pe constructiile speciale este prevazuta in articolele LXIV si LXXV din OUG 156/2024. Potrivit noilor reglementari, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Din aceasta valoare se scade doar valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozitul local pe cladiri, conform Titlului IX al Codului Fiscal.
Cine are obligatia de plata?
Impozitul pe constructiile speciale este datorat de urmatoarele categorii de contribuabili:
- Persoane juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor si fundatiilor;
- Persoane juridice straine care desfasoara activitate printr-un sediu permanent in Romania;
- Persoane juridice cu sediul social in Romania, constituite potrivit legislatiei europene.
In cadrul operatiunilor de leasing financiar, contribuabilul este utilizatorul, iar in leasingul operational, contribuabilul este locatorul.
Declaratia si termenele de plata
Contribuabilii au obligatia de a calcula si declara impozitul pe constructii pana la data de 25 mai a anului pentru care se datoreaza impozitul. Plata acestuia se efectueaza in doua rate egale:
- pana la data de 30 iunie;
- pana la data de 31 octombrie.
Cheltuiala cu acest impozit este deductibila la stabilirea rezultatului fiscal in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit. Contribuabilii nou-infiintati vor datora acest impozit incepand cu anul fiscal urmator.
Ce constructii intra sub incidenta impozitului?
Constructiile vizate de aceasta taxa sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.
Alte detalii importante
- Modificarile valorii constructiilor inregistrate in cursul anului nu determina recalcularea impozitului pentru anul respectiv. Aceste modificari vor fi luate in considerare pentru determinarea impozitului datorat in anul urmator;
- Modelul si continutul declaratiei privind impozitul pe constructii urmeaza a fi stabilite prin ordin al ANAF.
Concluzii
Reintroducerea impozitului pe constructiile speciale reprezinta o masura fiscala care se aplica incepand cu anul 2025. Pana la emiterea normelor metodologice de catre Ministerul Finantelor (31 martie 2025) contribuabilii ar trebui sa evalueze impactul acestei taxe asupra activitatii lor si sa se asigure ca respecta toate obligatiile declarative si de plata
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene
Art. LXIV. -
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
16. La art. 498, alin. 1) si 2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(1) Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri. In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
(2) In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii constructiilor mentionate la art. 497, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator."
17. La art. 498, dupa alin. 3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (5), prevederile prezentului titlu se aplica cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2025."
18. La art. 499, alin. 2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Impozitul pe constructii, declarat potrivit alin. (1), se plateste in doua rate egale pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv."
19. Art. 500 se abroga.
Art. LXXV. -
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor va emite norme metodologice privind aplicarea prevederilor art. 498 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!