Reconsiderarea activitatii independente in activitate dependenta
21 Aug 2017
Codul fiscal defineste munca independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru.
Raportul de munca dependenta se caracterizeaza prin subordonarea salariatului fata de angajator. Subordonarea presupune respectarea programului de lucru, a locului si modului de desfasurare a activitatii, stabilite de angajator.
In cazul muncii independente, prestatorul are libertatea de a alege cand si in ce loc isi desfasoara activitatea.
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti.
In vederea dovedirii indeplinirii acestui criteriu, intr-un contract de prestari servicii nu se va stabili o clauza de exclusivitate. Din contra, se va stabili ca prestatorul de servicii are libertatea sa desfasoare activitatea pentru mai multi clienti.
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea.
Un salariat nu isi asuma riscuri in executarea contractului individual de munca spre deosebire de prestatorul de servicii care isi asuma riscurile ce decurg din desfasurarea activitatii sale. Spre exemplu, prestatorul de servicii isi asuma riscul incapacitatii temporare de munca fapt pentru care, el trebuie sa se asigure in nume propriu pentru concedii si indemnizatii spre deosebire de salariat al carui risc privind incapacitatea temporara de munca este suportat de angajator.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara.
Acest criteriu este indeplinit daca activitatea este prestata prin utilizarea de catre prestator a bazei materiale proprii, cum ar fi autoturismul propriu, biroul propriu, echipamente proprii acestea nefiind puse la dispozitie de catre beneficiarul muncii.
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
Aceste criteriu se refera la profesiile libere intrucat in cazul acestor profesii intalnim un corp sau ordin profesional cu ordin de reprezentare. Persoanele care obtin astfel de venituri fac parte din organisme profesionale cum sunt, spre exemplu: Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Uniunea Avocatilor din Romania, Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, Camera Auditorilor Financiari din Romania, Colegiul Medicilor, Camera Consultantilor Fiscali etc.
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Activitatea dependenta trebuie sa fie prestata personal de salariat in timp ce prestatorul poate presta activitatea independenta prin alte persoane cum sunt proprii salariati sau subcontractori.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre raport de munca
Nov122020
Pastrarea salariatilor prin somaj tehnic
de
Gabriela Dita
valabil la 12 Nov 2020
Intrebare: Firma a beneficiat de somaj tehnic conf. 92/2020 - 41.5% pe o perioada de 3 luni. Acum nu mai are unde sa vanda produsele pentru ca au fost inchise pietele si oboarele. Intrebare: ce face cu salariatii daca exista conditia sa mentina raporturile de munca pana la 31.12.2020?
Iul282017
Deductibilitate cheltuieli de judecata platite unui angajat
de
Elena Garofil
valabil la 28 Iul 2017
Intrebare: Cheltuielile de judecata achitate unui angajat de-al firmei in urma unui proces castigat de acesta si conform unei sentinte judecatoresti, reprezinta cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit?
Iul122017
Delegarea transnationala. Salariul minim este cel aplicabil in statul de detasare
de
Gabriela Dita
valabil la 12 Iul 2017
Intrebare: In Italia incepand cu anul 2016 a fost eliminat salariul minim. Pot sa platesc salariatii in Romania cu salariul minim din Romania. Daca NU, care este nivelul salariului cu care pot sa-i platesc in Romania?
Iul152016
Cota de impozitare microintreprindere
de
Olga Crevelescu
valabil la 15 Iul 2016
Intrebare: Societatea este o microintreprindere. In luna aprilie, societatea are 2 salariati cu norma intreaga, la luna mai 3 salariati cu norma intreaga, iar la luna iunie 3 salariati cu norma intreaga. La 22.06.2016, societatea ramane fara angajati. La ce cota de impozitare se incadreaza societatea: 1%, 2% sau 3%? Mentionez ca cu data de 01.07.2016 societatea va avea 1 singur salariat cu norma intreaga.
Mai092016
Acordarea de zile libere platite in perioadele de reducere a activitatii
de
Dani Cucu
valabil la 09 Mai 2016
Intrebare: O societate cu profil agricol are 7 salariati. In lunile de primavara si vara, activitatea zilnica depaseste 8 ore, iar in zilele ploioase nu se lucreaza. Cum se pot aplica prevederile art. 122, alin 3 din Codul muncii, in acest caz? Salariatii pot fi pontati mai mult decat orele lucratoare dintr-o luna si exista posibilitatea de a se compensa aceste ore cu libere in lunile de iarna? Se ...
Apr042016
Modificarea duratei muncii. Conditii
de
Rodica Mantescu
valabil la 04 Apr 2016
Intrebare: Pentru un salariat incadrat cu norma intreaga de 8 ore, cu un salariu de baza de 1050 lei. In sedinta A.G.A. s-a decis ca de la 1 mai 2016 sa se modifice norma de lucru, de la 8 ore la 6 ore.
Ii pot face modificarea printr-un un act aditional prin care mentionez timpul de munca de 6 ore, salariul de baza ramanand acelasi?
Vezi toate studiile de caz despre raport de munca keyboard_double_arrow_right