Recuperarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS
09 Mar 2015
Sumele reprezentand indemnizatii care se platesc asiguratilor si care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.
Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se vor recupera numai din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.Acestea nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii pentru asigurarile sociale de sanatate.
Nu pot face obiectul deducerii din contributia lunara datorata si nici a solicitarii de restituire de la casele de asigurari, indemnizatiile calculate dar neachitate salariatilor.
Evidenta obligatiilor de plata catre bugetul FNUASS, reprezentand contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, se realizeaza in baza Declaratiei 112 - privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din FNUASS ce pot fi recuperate de angajator sunt:
- indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator;
- indemnizatii pentru maternitate, integral;
- indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, integral;
- indemnizatia de risc maternal, integral;
- indemnizatia pentru reducere a timpului de lucru, integral
In ceea ce priveste termenul in care angajatorul poate solicita restituirea indemnizatiilor de asigurar socliale de sanatate, art. 40 alin. (1) din OUG nr. 158/2005 astfel cum a fost modificat prin OUG 68/2014 stabileste ca, incepand cu 04.11.2014 indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
Rezulta ca angajatorul poate solicita casei de sanatate restituirea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate in termen de 90 de zile calculat de la data la care efectueaza plata indemnizatiei a carei restituire o solicita. Angajatorul nu poate solicita restituirea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate anterior efectuarii platii catre salariat.
De aceea consideram ca data de la care incepe sa curga termenul de 90 de zile il reprezinta data efectuarii platii indemnizatiei aceasta fiind data de la care angajatorul este in drept sa solicite restituirea indemnizatiilor.
Documentele necesare pentru recuperarea indemnizatiilor suportate din FNUASS dar platite de angajator sunt:
1. Cerere adresata casei teritoriale de asigurari de sanatate.
2. Centralizatorul privind certificatele de concediu medical
3. Concediile medicale (exemplarul 2 – roz) aferente lunii pentru care se solicita restituirea ;
4. Fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii din ianuarie 2006 pana la data solicitarii, de la Administratia Financiara (Cont 439).
5. Copie dupa Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112 anexele A1 si A1.1), aferenta lunii pentru care se solicita restituirea.
Autor: PortalFiscalitate.ro
Autor: PortalFiscalitate.ro
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre indemnizatii
Nov182021
Concedii medicale - Monografie contabila
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 18 Nov 2021
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu notele contabile aferente concediilor medicale suportate atat din FNUASS, cat si suportate de firma. Multumesc.
Dispozitii fiscale privind unele indemnizatii acordate persoanelor fizice in contextul pandemiei Covid 19
de
Irina Dumitrescu
04 Dec 2020
Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul oficial www.mfinante.ro la rubrica Transparenta Decizionala un Proiect Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si pentru instituirea unor masuri fiscale.
Prin acest proiect se propun urmatoarele dispozitii fiscale privind unele indemnizatii suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, din bugetul de ...
Modificari fiscale in saptamana 24–30 august 2020
de
Portal Codul Fiscal
31 Aug 2020
O.U.G. nr. 142/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor
Publicat in: M.Of. nr. 771 din 24.08.2020
Ce prevede: Ordonanta de urgenta stabileste pentru asociatii si fundatii, termenul pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarul real, precum si pentru completarea documentelor potrivit cerintelor ...
Sep032020
Societate in faliment. Concediu de maternitate
de
Rodica Mantescu
valabil la 03 Sep 2020
Intrebare: O salariata a unei societati intrate recent in insolventa se afla in concediu de crestere copil pana la data de 30 septembrie 2020 (cand implineste copilul 1 an si 11 luni). Salariata este insarcinata cu al doilea copil, urmand ca incepand cu data de 1 octombrie 2020 sa inceapa concediul de maternitate pentru cel de al doilea copil. Astfel, aceasta nu isi va relua efectiv activitatea. Problema ...
Mai072020
Webinar - Solutii financiar-fiscale pentru depasirea crizei
de
Ionut Jinga
07 Mai 2020
Portal Codul fiscal va prezinta webinarul:
Solutii financiar-fiscale pentru depasirea crizei
Joi, 07 mai 2020
Va multumim pentru participarea la webinarul organizat de Portal Codul fiscal.
Va reamintim tematica:
1. Noutati privind indemnizatia de somaj tehnic. Procedura intocmirii documentatiei si noile categorii de beneficiari ai indemnizatiei ...
Ian302020
Administrator bloc neinregistrat fiscal. Taxe
de
Rodica Mantescu
valabil la 30 Ian 2020
Intrebare: Administrator de bloc persoana fizica, ce contributii trebuie sa achite pentru indemnizatia primita?
Vezi toate studiile de caz despre indemnizatii keyboard_double_arrow_right