Reducerea normei de venit pentru activitati agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile
11 Sep 2015
Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile. Procedura de reducere a normei de venit a fost reglementata prin OANAF 2204 din 9 septembrie 2015.
Pot fi asimilate fenomenelor meteorologice nefavorabile dezastrele naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animalele salbatice, daca sunt indeplinite, cumulativ.
Reducerea normei de venit se poate efectua doar daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;
b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale;
c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit".
In cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole, plantatiilor ori a rodului viilor, plantatiilor pomicole, de hamei si de arbusti fructiferi, pieirii animalelor, pasarilor si familiilor de albine persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica trebuie sa depuna Formularul "Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale" la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul, in cel mai scurt timp de la data producerii acestuia.
In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit, in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse de fenomene meteorologice nefavorabile. Cererea se depune pentru toate suprafetele afectate si animalele pierite, detinute pe raza unei unitati administrativ- teritoriale.
Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica depune la organul fiscal competent formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit". La cerere se anexeaza procesul-verbal/procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale si pe localitati.
In situatia in care sunt indeplinite conditiile organul fiscal competent procedeaza la reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit. Organul fiscal calculeaza/recalculeaza venitul net anual, impozitul pe venitul din activitati agricole si emite formularul 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale".
In situatia recalcularii impozitului pe venitul din activitati agricole, organul fiscal modifica decizia anterioara. In aceasta situatie, decizia de impunere cuprinde atat sumele stabilite anterior, cat si sumele rezultate in urma reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.
Decizia de impunere se comunica contribuabilului. In termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei de impunere, compartimentul cu atributii privind gestionarea declaratiilor fiscale - persoane fizice procedeaza la inregistrarea in evidenta fiscala a datei comunicarii, precum si la transferul debitelor catre compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori.
In situatia in care, pe baza documentelor prezentate, organul fiscal constata ca nu sunt indeplinite conditiile cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, cererea se respinge iar organul fiscal emite formularul "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit" pe care o comunica contribuabilului.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre norme venit
Iun192014
Achizitie de cereale de la persoane fizice. Documente si tratament fiscal
de
Constanta Popa
valabil la 19 Iun 2014
Intrebare: Ce documente intocmeste o persoana juridica pentru achizitii de cereale de la persoane fizice si ce impozite se datoreaza?
Mar212014
Norme de venit. PFA
de
Dani Cucu
valabil la 21 Mar 2014
Intrebare: O PFA infiintata in luna ianuarie 2014 a depus declaratia 220 prin care solicita determinarea impozitului pe venit la norma de venit. Ulterior, a constatat ca activitatea principala pentru care se realizeaza veniturile nu corespunde codului CAEN declarat la Registrul comertului ca activitate principala, ci unui cod CAEN declarat ca activitate secundara. Care este procedura prin care se poate ...
Vezi toate studiile de caz despre norme venit keyboard_double_arrow_right