Reducerea normelor de venit pentru activitati agricole pentru pierderile inregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile
30 Mar 2015
Conform art. 73 din Codul fiscal, venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit. In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
In MO nr. 198 din 25 martie 2015 a fost publicata Legea nr. 54/2015 pentru completarea art. 73 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Prin aceasta au fost introduse prevederi privind Reducerea normelor de venit pentru activitati agricole pentru pierderile inregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile. Conform acestora, in cadrul anului fiscal curent pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau intr-o forma de asociere, in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animalele salbatice, care afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animale detinute, norma de venit se reduce proportional cu pierderea respectiva.
Constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se face la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, care desfasoara activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, la propunerea directorului executiv al directiei agricole judetene/municipiului Bucuresti, comisie formata pe plan local dintr-un reprezentant al primariei, un specialist al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un reprezentant al directiei agricole judetene/municipiului Bucuresti si un reprezentant al directiei generale regionale a finantelor publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Procedura de aplicare a acestor prevederil urmeaza sa se stabileasca prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre activitate agricola
Mar132024
PFA care desfasoara doua sau mai multe activitati
de
Profeanu Laura
valabil la 13 Mar 2024
Intrebare: Un PFA cu activitate principala in Agricultura - CAEN 0111 in anul 2024 incepe construirea unei ferme de pui. Fondurile pentru constructie vor fi fonduri europene si fonduri proprii. Pentru anul 2024 va depune declaratia unica (212) doar pe norma de venit pentru activitatea din agricultura sau trebuie sa aiba in vedere si cea de a 2-a activitate (ferma de pui), care este pe sistem real? Care sunt ...
Ian262024
Cota de TVA pentru prestari de servicii de tipul celor utilizate in productia agricola
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Ian 2024
Intrebare: Avem urmatoarea speta in domeniul agricol, prestare de servicii si anume incarcare-descarcare mecanizat grane (grau, porumb, etc) din depozitul clientului, in cazul de fata se factureaza cota de TVA 9% sau 19%? Nu regasesc in ordinul 3132/2018 nimic legat de acest serviciu. Multumesc!
Ian262024
Obligatii declarative si de plata privind veniturile din activitati agricole
de
Dani Cucu
valabil la 26 Ian 2024
Intrebare: Intrebarea mea se refera la o Intreprindere Individuala - activitati agricole in judetul Mures din anul 2023. As dori sa stiu daca in declaratia unica 212, sunt impozata la norma de venit, indifierent de veniturile net impozabile in sistem real? Am descarcat ultima versiune de pe ANAF din 10.01.2024, daca declar doar suprafetele lucrate in 2024 si normele de venit la fiecare cultura separat, ...
Ian112024
Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Ian 2024
Intrebare: PFA pe norma de venit agricol face livrari de produse apicole catre Ungaria, catre firme fara tva si cu tva. Mentionam ca suntem neplatitor de tva. Va rugam sa ne scrieti cum sa procedam cu facturarea acestor produse si daca este cazul ca noi sa obtinem un cod special de tva.
Dec222023
Monografie contabila activitate agricola
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Dec 2023
Intrebare: Daca este posibil as dori sa ma ajutati cu o monografie pentru o pepiniera deoarece firma achizitioneaza butasi care sunt plantati in pepiniera proprie si dupa un anumit timp produsele realizate sunt vandute ca atare, mentionez ca firma inregistreaza si pierderi pe timpul procesului de productie si as dori sa fac inregistrarile contabile corect. Achizitiile se fac atat din tara, cat si ...
Oct232023
Vanzare intre persoane afiliate
de
Elena Garofil
valabil la 23 Oct 2023
Intrebare: Intreprindere individuala agricultura face vanzare de cereale intre persoane afiliate la pretul pietei. Ce ar trebui sa mai ataseze pe langa factura, aviz...?
Vezi toate studiile de caz despre activitate agricola keyboard_double_arrow_right